GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Магнитна левитация за алтернативен градски транспорт

April 23, 2010

С нарастването на световното население паралелно нараства и броят на транспортните средства, които обслужват нуждите от придвижване. В същото се увеличава и делът на хората, които живеят в големи градски центрове и метрополиси. В опит да намери решение на един от най-сериозните проблеми на градските жители – транспортните задръствания – британският дизайнер Chris Hanley е проектирал иновационна система за обществен градски транспорт – Maglev. В неговата концепция пътуването, което напомня спускане с влакче на ужасите обаче е  точно толкова сигурно, колкото пътуването с обикновен автобус.

Системата използва магнитна левитация и извежда своите пътници извън зоните на задръстване, а в същото време е изключително икономична като разход и няма вредни емисии. За спирки ще се използват съществуващите високи сгради. Централното крило може да се върти на 360 градуса, благодарение на което превозното средство на бъдещето ще може маневрира около остри ъгли.

Крилете на модула се движат по магнитната писта, докато самите пасажерски кабини са напълно неподвижни, така че пътниците ползват единствено колани за безопасност. За да бъде пътуването с обществен транспорт желано и приятно, дизайнерът предвижда използването на кожа, неръждаема стомана за конструкцията и лъскав, бял интериор на кабините.

По материали от: thedesignblog

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: иновативен дизайн, обществен транспорт, Транспорт

  1. UMNIA-53
    24 Apr 10
    3:05 pm

    Svejo: Идеи някакви преди вмъкнах,но много хора не разбрах,защо навик ни остава,нещо ново щом се създава,да може да не получи слава,дори да се опорочава!Може да е за добре,да го видим в други светове!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>