GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Япония изпраща в космоса първия изцяло соларен космически кораб

April 29, 2010

След дълги тестове японската агенция за космически изследвания  Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) обяви, че на 18-ти май 2010 година изпраща в космоса първата космическа „платноходка“.  Ikaros  – междупланетен кораб-хвърчило, задвижван със слънчева енергия – ще се отправи на пътуване в слънчевата система с помощта на гигантски, ултра-тънки платна.

Ikaros освен акроним е и препратка към митичния гръцки герой, дръзнал да се доближи до слънцето с помощта на изкуствени крила.  Соларните платна дават възможност на японския космически кораб да се движи в слънчевата система напълно без гориво, единствено използвайки енергията на слънцето.

14-метровите гъвкави крила са с дебелина, по-малка от тази на човешки косъм и са покрити с тънкослойни фотоволтаични клетки, които ще генерират енергия за кораба. Наземни контролери ще коригират ъгъла им, така че върху тях да попада максимално количество светлина. Естествено създаването на соларния космически кораб е било доста скъпо начинание – до момента в проекта са вложени над 16 милиона долара, като все още няма гаранция, че мисията ще бъде успешна.

Япония има доста амбициозна космическа програма в краткосрочен план. Същата ракета-носител, която ще изведе  Ikaros в космоса, ще изпрати първия японски сателит към Венера. До 2015 година  JAXA планира да прилуни самоходен изледователски робот, който до 2020 вече ще има компания от няколко себеподобни. Япония възнамерява да похарчи поне 2 милиарда долара през следващите 10 години за своята програма за изследване на луната.

По материали от: popular  science

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергия от слънцето, изобретения, иновации, космически изследвания

 1. Joro
  30 Apr 10
  12:04 am

  Я да се изкажа и аз по темата…
  Движещата сила, възниква в резултат от сблъсъците на на излъчените частици от слънцето (протони, хелиеви ядра, електрони) и светлина (светлината оказва т.нар. фотонно налягане) с платната. Тоест частиците и светлината „тласкат“ кораба далеч от слънцето. За да работи нещото, платната трябва да са с мах площ и мин маса. Какво представляват? Златна или алуминиева тъкан или лист малко по-тънък от най-фината паяжина. МОЕ МНЕНИЕ – платната са снабдени „екипирани“ с тънкослойни фотоволтаици, не са покрити. Фотофолтаижите са някаква малка част от платната, ако изобщо са върху тях. Служат за да осигурят енергия за системите на борда – компютър, пиемник-предавател, сензори, задвижки и.. не става ясно от статията дали има и спомагателен йонен двигател.

 2. George Kanev
  19 May 10
  12:36 pm

  Жоро, ако си спомним че слънчевия вятър ( ядра, елементарни частици и фотони) всъшност представлява един космически флуид, който има посока и скорост, то тогава чрез профила на крилата (чрез леко огъване) може да се получи „подемна сила“ и чрез промяна на „ъгъла на атака“ кораба да се движи перпендикулярно на флуидния поток и дори да се движи срещу този поток, на определен ъгъл разбира се. А малки йонни двигатели са необходими за огъване на крилото и неговата ориентация спрямо слънчевия вятър, само че вероятно тяхното действие е на нано-ниво, чрез взаимодействие на електричните товари на крилото и тези на слънчевия вятър…мисля че точно в това се крие новото в този космически апарат???

 3. Joro
  20 May 10
  8:27 am

  Мисля, че не малки йонни двигатели огъват крилото (платното). То е съединено с корпуса и опънато със спици (да ги наречем), като чадър. В такъв случай е по-рентабилно да са някви задвижки (пиезо напреимер) които са част от спиците (или целите спици).
  Слънчевите колектори на спътниците по принцип използват нитинолени телища, които ги разгъват когато ги напече слънцето. Тук обаче нитинола няма да работи, защото се предвижда да попътува на студено, а да го топлиш с енергия от кораба е неефективно. Зтова мисля е пиезо.
  Ако имаш предвид самото платно да е йонен двигател или да отклонява ъгъла на атака, чрез промяна на електрическото си поле без да мърда много физически – може.

 4. Севдалина Пеева
  23 May 10
  4:34 pm

  http://www.gizmag.com/ikaros-solar-sail-launched/15175/

  Прекрасна статия в gizmag, която дава допълнителни подробности за Ikaros, който вече е на път към Венера.

 5. Joro
  23 May 10
  6:04 pm

  Мерси, Севде, ще я погледна…

 6. Joro
  23 May 10
  11:07 pm

  М-даа, интересно. За всеки случай отидох и на JAXA (jaxa.jp) за повече инфо.

  Познал съм донякъде за фотоволтаиците, че са малка част от платната или по тялото. То се вижда от снимката де, а за „спиците“ и не само съм се заблудил и съм хвърлил в заблуждениеи който ме е чел, за което съжалявам. Въженца са с тежести по краищата, а платното се разтваря благодарение на центробежна сила.

  Новото е, че е първото платно комбиниано с фотоволтаици (тоест нова концепция), макар, че май е и първият платноход.

  Адаш, познал си че трябва двигател за „огъване“ на крилото, но не е йонен, а със сгъстен газ. По точно има няколко дюзички (аз видях 3) – за поддържане на въртенето (първоначално завъртане корабът получава от последната степен на ракетата) и за отклонение.. Финият механизъм за отклонение са течнокристални устройства (наподобяващи дисплеи на часовник, но вероятно хиляди пъти по тънки) изменяйки отражателната си способност, те взаимодействат в различна степен със светлината – Затистия кант по края на платното. Това вероятно също е новост.

  Йонен двигател този апарат няма. При успешна мисия (една от целите е и да се определи добива на електроенергия от пладната) бъдещ подобе апарат ще има и йонен двигател който ще „превърна кораба в хибрид“ – платноход и с двигател, те – по-малко зависим от посоката на вятъра.

  Ми.. предлагам който се интересува първо да види линка от Севдалина, а после да изгледате по-долното видео, защото е на японски 🙂

  http://www.jaxa.jp/countdown/f17/overview/ikaros_e.html

 7. Георги Калчев
  29 May 10
  5:49 pm

  Ето ви сайт в който можете да гледате и видеото
  http://www.rb.ru/topstory/science/2010/05/18/183530.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>