GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Приливно-хидравлична система произвежда електроенергия на рекордно ниски цени

May 22, 2008

Израелската компания S.D.E. е разработила изключително ефективна приливна технология за производство на електроенергия. От компанията твърдят че цената на електричеството ще бъде на рекордните 3 ст./кв.ч, което представлява изключителен напредък като бие сегашната цена на електроенергията в цял свят.

Технологията е изключително проста и ефективна. Използват се шамандури потопени във вода, коите се задвижват от вълните. Шамандурите от своя страна използват хидравлично задвижване за компресирането на течност, която задвижва електрогенераторите. Предимството на тази инсталация е че заема сравнително малко място от бреговата ивица – около 50 метра за мегават мощност. При наличие на стръмен бряг като скали, шамандурите могат да се монтират на самият бряг, но също така е възможно инсталацията да бъде разположена навътре в морето, така че да не пречи на туристи. В такъв случай шамандурите ще бъдат разположени на успоредни линии и ще използват приливни и отливни вълни, което позволява максимална ефективност. Електроцентралата може да се използва като основен или комплиментарен енергиен източник в зависимост от нуждите на региона. Възможно е също така комбинирането та технологията с други енергийни подходи като производството на питейна вода или водород чрез електролиза.

S.D.E. смятат да започнат изграждането на техните електроцентрали по целият свят и в момента набират финансиране. Вече имат няколко поръчки включително и 30 мегавата централа в САЩ. Но тук идва и най-интересният момент: от компанията твърдят че ако получат писмена поръчка от правителството на някоя държава с готовност да закупят електричество в продължение на 20 години, компанията ще построи електроцентралата със собствени средства (безплатно за държавата поръчител) и гарантира цена на закупуване на електричеството от 3 ст. / кв. ч Цената за строителство на такава централа е $650 000/мегават. По прости сметки ако в България искаме 2000 мегавата (толкова ще са мощностите в Белене) то ще струва $650 000 x 2000 = $1 300 000 000 или около милиард и половина долара, но ако подпишем договор за 20г. то няма да платим нищо за инсталация. До колкото си спомням изграждането на Белене ще ни струва между 2.5 до 4 милиарда Евро. Цената на електроенергията от АЕЦ Белене също ще надвишава поне два пъти (ако не е много повече) тази от 3 стотинки на киловат час.

Интервюто на Sterling Alen (13 Mb; mp3) – Май 19, 2008

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: АЕЦ Белене, вода, енергия на приливите, хидравлика

 1. […] предишни наши статии сме представяли различни варианти за добив на електричество от морските вълни и течения […]

 2. […] различни разработки – изключително ефективната приливно-хидравлична технология на израелската компания S.D.E. ; тестваната […]

 3. […] Приливно-хидравлична система произвежда електроенерг… (2) […]

 4. Относно горната публикувана статия имам следния коментар:
  И така само първоначалните прогнози за АЕЦ „Белене“ бяха около 3-3,5 милиарда евро, докато сега по най-оптимистичните представи, цената набъбна до около 5-5,5 милиарда. Докато се реализира,

 5. И така, докато се реализира целия проект, прогнозите са, че цената ще надхвърли 9 милиарда. Тогава да попитаме Гоце, какви са тези сметки и на чий гръб. На всичко отговоре и финансирането е като кредит от Русия, т.е. поне 100 години напред още 4 поколения българи да плащат, за да може любимата партия на Гоце да цоца.

  Същите пари ако се инвестират във ВЕИ, … точно два пъти ще надхвърли потреблението от енергия на БГ. Ето, това са простите сметки.

 6. Относно тази технология – „Приливно-хидравлична…“ си спомням, че имаше публикации от популярното навремето „Космос“, в което бяха публикувани някои интересни разработки имащи отношение към морската енергия. И така една от тях е:
  Плаваща платформа с монтирани смукателни и нагнетателни клапи, като под въздействие на вълнението се засмуква и нагнетява вода по тръбопроводи, до голям резервоар, от където, водата се насочва към водни турбини за производство на ел.енергия. По този начин, колкото вълнението е по-голямо, толкова и получената ел.енергия е по-голяма.

  Друга технология е отново с плаващи платформи, само че с клатещи се на шарнири лопатки, които се задвижват от непрекъснатото вертикално колебаене на плаващата платформа, под въздейтвие на вълнението.. Самото задвижване се извежда и задвижва турбина и т.н. И отново, колкото вълнението е по-голямо, толкова повече енергия се произвежда.

  И така, нашето черноморие няма приливи и отливи, защото е сравнително затворено море. Връзката със световния океан е чрез 3 пролива. Ето защо най-разумно в БГ е да се насочат усилията към разработване на действащ енергиен проект, поне по една от горецитираните технологии, просто защото бурните сезони, като времетраене по нашето море не са малко.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>