GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Дантеленият хълм в Ереван

May 4, 2010

Архитектурното бюро Forrest Fulton Architects от Birmingham, Alabama e създало уникален проект за столицата на Армения, вдъхновен от хълмовете, разположени в околностите на Ереван.
Вместо да проектират гигантска остъклена сграда, те предлагат една уникална жива система. Цялата фасада на сградата, която има формата на естествен хълм, ще бъде покрита с характерни за Армения растения, които ще поемат горещината, ще филтрират въздуха и водата и ще създават среда за развитие на птици, насекоми и животни. Цялата повърхност ще се напоява с рециклирана вода, която вече е била използвана в сградата.

Дантеленият хълм (Lace Hill) се простира на 85 000 квадратни метра и включва ресторанти и магазини на партера, офиси в северното крило и апартаменти и хотелска част в южното крило, което се огрява щедро от слънцето и предлага най-добър изглед. Паркингите и достъпът с автомобили са изцяло под земята, така че откритите пространства на партера необезпокоявани от трафика се вливат във парковото простарнство на запад.

Дизайнът на сградата е вдъхновен освен от природата и от традиционните арменски дантели, оттук идва името на проекта – Дантеления хълм – цялата фасада е плетеница от прозорци, докато във вътрешността са вградени охлаждащи „галерии“ и още много други „зелени“ идеи.

Цялата сграда прилича повече на част от пейзажа, отколкото на сътворена от човека постройка. Прозорците са разположени така, че да пропускат максимално естествено осветление, като в същото време остават засенчени. Геотермални термопомпи, комбинирани с вградена в подовете система от тръби осигуряват климатизацията. Естествената вентилация на вътрешността се осигурява от гигантски структури напомнящи катедрали, с куполи и арки. Изкуствени езера и градини допринасят също за охлаждането на откритите пространства в сградата.

По думите на самите проектанти: „Вместо блестящо стъкло – използваеми пространства; вместо затворена сграда – открити слънчеви тераси. Вместо плоска фасада, фасада, която осигурява функционалност, свързаност и активност.“

По материали от: inhabitat

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Архитектура, зелен дизайн, устойчива градска среда

  1. Augusta
    17 Aug 10
    12:01 am

    Какво ли е усещането да обитаваш въздух, светлина, пространство.. Това е архитектурата на бъдещето.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>