GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Франция – дом на едно истинско научно „бижу“

May 23, 2008

Франция се радва на солидната репутация на световен лидер в областта на ядрената енергетика. Тя изнася повече електроенергия в рамките на ЕО в сравнение с всяка друга страна от общността и има дял от 16 % от ядрената електроенергия добивана в света.

Франция е инвестирала над 100 млрд. Евро в ядрената си програма през последните 20 години. В момента 59-те атомни електроцентрали в страната дават около ¾ от френското електропроизводство. С това доста добре се обяснява факта, че именно французите се отличават с едни от най-ниските въглеродни емисии на глава от населението в света.

При това според думите на William Anderson – експерт от U.S. Air Force рисковете за населението са практически равни на нула.

С разработването на Международния термоядрен реактор /International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), светът признава още по-ентусиазирано лидерството на Франция в областта на ядрената енергетика.

През 2005 г. Франция беше избрана да „приюти” ITER – в проекта участват 34 страни, сред които са ЕО, САЩ, Русия, Япония, Китай, Южна Корея и Индия. Той е на стойност 10 млрд.евро, и се изгражда в Cadarache – център на ядрените изследвания във Франция от 1959 г.

Чрез ITER учените ще се опитат да имитират ядрените процеси, които протичат в слънцето и другите звезди. Ако този експеримент бъде успешен, ще последва изграждането на комерсиален реактор и това може би ще сложи началото на разпространяването на технологията за добив на енергия от ядрен синтез по целия свят. Тя е по-безопасна, по-чиста и по-устойчива по отношение на околната среда и може да се очаква да бъде комерсиализирана до 2040. Според експертите това ще бъде така очаквания от всички пробив в намаляването на зависимостта на човечеството от изкопаемите горива.

Процесът на ядрен синтез, който ще се извършва в ITER няма да води до получаване на радиоактивни отпадъци с дълъг период на полуразпад – големият недостатък на технологиите, ползвани в момента в атомните електроцентрали, които изхлърлят тонове опасни отпадъци.

Европейската комисия цитира следните аргументи за предоставяне на домакинството на този експеримент със световно значение на Cadarache:

 • Мястото отговаря на техническите изисквания за осъществяване на проекта
 • В Cadarache вече са провеждани експерименти на ядрен синтез – Tore-Supra – така че тук е наличен технически и експертен потенциал, което значително намалява рисковете, свързани с успешното му провеждане
 • Франция разполага с много добра нормативна база за лицензиране на нови /“first of a kind”/ съоръжения, подобни на ITER.
 • Cadarache е в близост с втория по големина град на Франция, отличава се със силни социални, културни, индустриални и академични традиции и приятен климат, което ще допринесе за привличането на най-добрите специалисти – учени и инженери от целия свят.

Бившият френски президент Chirac нарече ITER „научно бижу”, което капитализира качествата на френската научна и инженерна мисъл.

По материали от: Technology review

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: fusion, ITER, чиста енергия, ядрен синтез

 1. аиде да видим ко ше стане с тоя експеримент, дали ше счупим яйцата които мътим или ше ги излщпим :))

 2. Севдалина Пеева
  24 May 08
  4:15 pm

  надявам се да не стане „много баби – хилаво дете“, все пак и надеждите, и парите са твърде много…

 3. George Kanev
  03 Aug 09
  3:49 pm

  Опитите за създаване на управляем термоядрен реактор датират от 50 те години на 20 в. Преди създаването на първите установки, така наречените магнитни капани, се е смятало че проблема ще бъде решен в разтояние на няколко години…..“да но не“…както обичаше да казва един български журналист. Със създаването на все нови и нови установки се появяваха все нови и нови неустойчивости на плазмата….каточели все повече и повече се доближаваме да целта, но тя остава все още недостижима. Новият фюжън реактор, за който се говори в статията е конструиран отново на базата на една установка наречена „токамак“, която е дала най-обещаващи резултати в цялата история на тези изследвания. Моето лично мнение е че всички опити за създаване на управляем термоядрен реактор на базата на капани от електромагнитни полета ще бъде отрицателен. Това следва от една моя теория, наречена: „Единна структура на материята“, която може да бъде прочетена в: http://www.kanevuniverse.com С удоволствие ще коментирам всеки въпрос от моята теория с тези, които си направят труда да прочетат книгата.

 4. Joro
  03 Aug 09
  10:40 pm

  Ще видя книгата ти.. Любопитно ми е защо мислиш така. Според мен е по-равилно от онези лазерните с мишената от деутериеви съчми.. Калмар, Делфин, Шива и Хелиус са имена на такива експеримантални установки от близкото минало.
  – – – –
  Да.. TOроидальная KAмера с МАгнитьiми Катушками – Последната думичка значи.. намотка. А геотричното тяло тороид (Тор, Torus) всъщност (Тор, Torus) е.. да кажем геврек (или донат). А американският аналог се нарича stellarator (stella /лат/ – звезда), различава се по разположението на намотките (доста по-сложно е върху тороида, като удържането на плазмата става само от външното магнитно поле (при ТОКАМАК плазмата генерира и свое, посредством индуциран ток). Тороидалната форма пък е избрана заради това, че има магнитни линии но няма полюси> полето се затваря в себе си> фокусира се в центъра на сечението на съда, но извън него поле няма. Това с цилиндричен съд не може да се получи.
  Адаш, допълвам те, но това е за останалите които се интересуват, а детайлите са им убягнали.

 5. George Kanev
  17 Aug 09
  12:01 pm

  Благодаря за допълнението адаш, но проблема е много по-дълбок от формата на тора и геометричния вид на магнитния капан (в обсъжданата установка е по-правилно да наречем електромагнитен капан, формата на удържане на плазмата), тъй като тук се намесват и проводници в свръхпроводимо състояние, а както знаем магнитни полета над 1000 до 10 000 гауса, разрушават свръхпроводимостта. Както ще видиш в книгата, принципа на удържане на плазмата трябва да бъде друг…..това следва от качествената същност на електромагнитното поле, която е определена по нов за физиката начин (много по-убедителен), видно от същата книга.

 6. Joro
  17 Aug 09
  2:37 pm

  Да де да, (за магнитните полета) нали на този принцип работи преходът на Джоузефсън, който е да кажем аналог на.. транзистора при свръхпровониковата електроника (или по-точно един вид логически елемент за един от видовете кавантови компютри).. Слабо магнитно поле от ток в едната верига, „изключва“ свръхпроводящото състояние на проводник в друга верига разположена в непосредствена близост.
  Но това ли беше проблема? Не бяха ли някакви флуктуации (плазмата се размива на места (без причина) и не се удържа въпреки, че полето е достатъчно силно?), които се обясняваха с нееднородности в температурата на плазмения шнур? И за да ги избегнат трябвало да се увеличи сечението (на плазмата), което означава по-мощна установка и произтичащите от това проблеми.. И за това не било направено..
  Иначе имаше някакви хитрости за увеличаване на устойчивостта на ВП..
  Ще видя книгата да не си говорим така..

 7. […] Изследователски екип рестартира най-големия в света експериментален реактор за осъществяване на ядрен синтез – Joint European Torus (JET), намиращ се край Оксфорд, U.K. Проектът беше стопиран временно, докато бъде инсталирана нова обшивка, наподобяваща обшивката на другия експериментален реактор за ядрен синтез, който се изгражда в момента в Южна Франция – International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER). […]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>