GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Шанхай EXPO 2010 – зелена селекция

May 7, 2010

Световното изложение в Шанхай стартира на 30-ти април и се очаква до 31-ви октомври да посрещне 70 милиона посетители. Темата на изложението е „Better City, Better Life“ и обединява в себе си общото желание  за по-добър живот в условията на градската среда. Сред многобройните национални и тематични павилиони подбрахме за вас най-зелените.

1. Великобритания


Първото световно изложение, наречено тогава Great Exhibition, се е състояло в уникалния Crystal Palace в Hyde Park, Лондон. Уникалната конструкция от метал и стъкло станала символ на световните изложения и била считана за една от най-красивите на планетата, но за съжаление била унищожена напълно от пожар преди около 50 години.

На Expo 2010 Великобритания представя модерна версия на Кристалния дворец – блестящ куб, състоящ се от повече от 60 000 прозрачни акрилни пръти, в които са вградени семената на различни растения, събрани в рамките на проект за опазване на биоразрообразието.

Британският павилион е наречен „Seed Cathedral“ и е разположен върху площадка, наподобяваща разгъната опаковъчна хартия, което го прави да изглежда така, сякаш „опаковчика“ току що е разкрил скъпоценното бижу на живота. Една от целите на създателите му е да популяризират Millennium Seed Bank Project, международен проект за консервация на биоразнообразието, стартиран през 2000 год. от Royal Botanic Gardens.

Във високия 20 метра павилион има вградени семена в стените и тавана. Всеки от дългите 7,5 метра пръти през деня действа като фиброоптично влакно, като провежда светлина и осветява вътрешността, а през тъмната част на денонощието вградени в тях светлинни източници карат цялата конструкция да грейне.

2. Дания


Датския павилион представлява  двойна спирала, която има ленти за пешеходци и за велосипедисти. Двете рампи издигат посетителите до височина от 12 метра и се спускат отново до земята. Наречен е „Welfairytales“ – комбинация от думите „welfare“ и „fairy tales“.

Специално за световното изложение статуята на Малката русалка – символ на Дания и Копенхаген – е пренесена в Шанхай и поставена в центъра на павилиона, на брега на изкуствено езеро, което напомня родното и пристанище.
В павилиона посетителите могат да наемат безплатно велосипеди, точно както в Дания, или да докоснат водата в езерцето, също както в пристанището в Копенхаген.

3. Швейцария


Комбинация от модерни технологии и красива мечта – павилионът на Швейцария прекрасно показва нейната същност – преследването на съвършенство, иновации и високо качество на живота, всичко това подчинено на напредничаво мислене и устойчиво развитие.

4.Франция

Френският „Sensual City“ е толкова впечатляващ, че е по-добре вместо описание, да ви предложим една видео-разходка сред неговите удивителни градини и малко езерце в средата.


5. Япония


Павилионът на Япония е подчинен на идеята „Harmony of the Hearts, Harmony of the Skills“ и напомня жив, дишащ организъм. Полусферичната структура на 6 000 кв.м. площ изразява хармонията между човешкото сърце и технологиите. Павилионът е снабден със соларни панели и в каверните му се събира дъждовна вода, с помощта на която се охлажда вътрешността.

Японски компании демонстрират свръхмодерни технологии, като пречиствателна станция за отпадни води, която ги прави годни за пиене, подови панели, които генерират електричество от стъпките на посетителите, ултрамодерни автомобили и множество роботи, част от които ще свирят на цигулка за гостите на павилиона.

6. Монголия


Павилионът на Монголия е развит около темата „Gobi and the City“. Огромно динозавърско яйце, символизиращо уязвимостта на градовете, е поставено в центъра на павилиона, с послание развитието на градовете да бъде основано на съблюдаване на екологичното равновесие. В самото яйце са разположени два модела на скелети на динозаври и дървени тенти.

7. Израел


Павилионът е изграден около темата „Innovation for Better Life“.
Състои се от две отделни сгради, едната изградена от стъкло, другата от автентичен камък, които са сплетени в прегръдка. Идеята е да се представи съжителствтото на човечеството и природата, земята и небето, миналото и бъдещето.
50 портокалови дръвчета посрещат гостите и при приближаването на посетителите до тях специална технология ги кара да „шепнат“ на английски и китайски.

8. Нова Зеландия


Водещата тема е „Cities of Nature: Living between Land and Sky“. Върху покрива на павилиона е изградена градина с типични за нова Зеландия растения, изградено е термално езеро, подобно на езерата в района на Rotorua. Мъгла, пара и вуздъшни балончета правят преживяването близко до реалното.

9. Холандия


Павилионът на Холандия е наречен „Happy Street“ и представлява улица с дължина от 400 метра,издигната изцяло на пилони и извита във формата на щастливото според китайците число осем. По протежение на улицата са изградени 26 малки къщички, всяка от които представя иновациите, създадени от Холандия в областта на космическите технологии, чистата енергия и водата.
На холандската улица има 50 сенници, решени в националния цвят – оранж, чиято тъкан е покрита с hi-tech материали, които абсорбират и генерират енергия.

10. Норвегия


„Норвежката гора“ осигурява на посетителите супер преживяване. Темата на павилиона е „Norway, powered by nature“ и той е изграден около 15 изкуствени дървета, изработени от норвежки бор и китайски бамбук. Целта на създаделите да внушат хармоничното съжителсво на норвежците с природата определено е постигната. Целият павилион е покрит с полупрозрачен покрив, който пропуска светлина през деня, като същевременно генерира електричество, напълно задоволяващо нуждите му.

11.Австрия


Темата, около която е създаден павилионът на Австрия е „Feel the Harmony“. Раздвижен и абстрактен, той е изцяло покрит отвън с бял и червен порцелан. Именно заради този техен избор – порцеланът, като антипод на пластмасите, няма как да не включим Австрия в нашата зелена селекция.

12. Румъния

Дизайнът на Румънския павилион – Greenopolis- представя „зелената“ идея като ябълка – най-разпространеният плод в Румъния. Зеленият град обединява условия за здравословен живот и устойчиво развитие.

По материали от: expo2010 и     archdaily

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Архитектура, иновативен дизайн, устойчива градска среда, устойчиво развитие

  1. This blog is really very informative and creative.the information provided here is helpful and remembering.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>