GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Philips представи първата светодиодна лампа – заместител на 60-ватовите крушки

May 16, 2010

Royal Philips Electronics демонстрираха първата в света светодиодна лампа – заместител на традиционната 60-ватова крушка с нажежаема жичка. Това стана в сряда на Lightfair International Tradeshow в Лас Вегас. 12-watt EnduraLED има 25 пъти по-дълъг живот и използва 80% по-малко енергия.

EnduraLED е първият и  все още единствен кандидат за обявената от Американския Department of Energy L Prize за енергоефективно осветление, за която ние писахме преди доста време. Очаква се новата светодиодна лампа на Philips да бъде на пазара преди края на годината и да се продава за около $60. Това е съществен напредък в областта на осветлението, като се има предвид че 60-ватовите крушки са най-масово използвани и имат 50% дял в продажбите на осветителни тела.

Светодиодните лампи са по-икономични и имат по-дълъг живот не само от традиционните, но и от първото поколение компактни флуоресцентни лампи. Най-голямото препятствие за налагането им обаче е все още високата им цена. Светодиодната лампа на GE, която замества 40 ватовите крушки, има цена между 40 и 50 долара.

Досега LED-лампите предлагаха по-малка яркост от своите конкуренти, но още едно голямо достойнство на EnduraLED е нейната способност да произвежда 806 лумена, сравнимо с едисоновите крушки.

През тази седмица и Samsung обявиха, че възнамеряват да вложат 8 милиарда долара за развитие на светодиодно осветление. Инвестиция от подобен размер със сигурност ще допринесе за снижаване на крайните цени за потребителите. Това е чудесна новина, защото светодиодните лампи са по-добрия вариант от екологична гледна точка – и в процеса на производството им, и при тяхното изхвърляне в края на живота им се използват далеч по-малко токсични вещества.

Естествено ще е нужно доста време, докато потребителите свикнат да харчат подобни суми за осветителни тела. Според изчисленията на специалистите, за целия период  на използване на EnduraLED ще се спестяват над 120 долара. Но това е факт, който бавно ще се възприеме от клиентите, които гледат на крушките като на консуматив с ниска цена и кратък живот. Освен това подобна инвестиция не би била по вкуса на наемателите, които трудно ще се изкушат от дългосрочно вложение в нает имот.

И още една подробност – при продължителност на работа 17 години, една светодиодна лампа би осветявала детската стая от първите стъпки на детето до колежа – дълъг срок, което предполага много високи изисквания към естетичния вид.

По материали от: triplepundit

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Енергийна ефективност, осветление, светодиодно осветление

 1. Peter
  16 May 10
  9:37 am

  хаха, „първата в света светодиодна лампа“
  тия са големи пичове. сега им е паднало за харчат държавни пари!
  една светодиодна лампа с излъчване 800 лумена струва 30 лева!

 2. zlatko
  24 May 10
  5:07 pm

  Ami az si kupih of Kaufland edni LED lampi koito konsumirat 3,5W i svetjat pone kolkoto 40W. W kushti minah samo na takwa..

 3. Добре са я направили, но докато държавата не се намеси ще е трудна покупка. В Калифорния има доста облекчения ако се ползва е.спестяващи крушки и т.н.

 4. Tonchev
  07 Aug 10
  1:01 am

  LED ще заменят всички масови осветители. И това не се харесва на енергетиката, например, защото по-малко ток ще се харчи. При централизирана енерегетика, като нашата, токът ще трябва да поскъпне, което означава, че парична икономия няма да се получи- Остава далаверата за фирмите с новите LED. Но, ако енергетиката е децентрализирана ще има не само икономия на ток, но и ще бъде по-екологично – вижте повече на http://www.tonchev.org/distrbg.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>