GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Екип на MIT работи по иновативни прототипи на граждански самолети

May 18, 2010


Екип, ръководен от департамента по аеронавтика и астронавтика към MIT, е разработил прототипи на граждански самолети, които напълно покриват агресивната цел на NASA до 2035 година  в авиацията да се ползва 70% по-малко гориво от днес, като в същото време се отделят  75% по-малко азотни окиси.  Единият от двата „зелени“ прототипа има точно исканите от NASA характеристики. D “double bubble” е предназначен за 180 пътници, а Н “hybrid wing body” за 350, като те биха заместили респективно Boeing 737 и 777.

Разработките са част от изследователски проект на NASA на стойност $2.1 милиона долара, който има за цел идентифициране на ключови технологии и концепции, които да бъдат разработвани през следващите 25 години. Общо 6 екипа работят по подобни договори, като четири от тях –
водените от MIT, Boeing, GE Aviation и Northrop Grumman разработват прототипи, които ще се движат със скорост по-ниска от скоростта на звука, а два – на Boeing и Lockheed-Martin работят по свръхзвукови самолети.

Дизайнът на самолетите се е променил съвсем незначително през последните 50 години. В новите прототипи от D-серията тялото и крилата са значително променени, двигателите са преместени по-назад и поглъщат въздух с по-ниска скорост – т.нар. Boundary Layer Ingestion (BLI), за да се осигури искания от NASA нисък разход на гориво. Самото тяло на самолета представлява две съединени тръби и в напречен разрез напомня два слепени сапунени мехура. Така се осигурява повече пространство за пътниците.

Подобни са промените и при H-серията. Тялото на самолета е триъгълно и няма опашка. За задвижване ще се ползват множество малки двигатели. И двата модела ще могат да ползват много по-къси писти за излитане и кацане в сравнение с днешните стандарти.

По материали от: greendiary

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: авиация, икономия на гориво, иновации, Транспорт

 1. zaheto
  19 May 10
  9:59 am

  Случайно да знаете от къде могат да се намерят повече снимки, че на сайта на MIT има само тези две.

 2. бай професоре
  19 May 10
  10:57 am

  Интресни разработки, въпроса е доколко са приложими в практиката. Кога могат най-рано да се внедрят. Дано най-подходящата от тях намери подкрепа сред заинтересованите институции и фирми. Иначе са интригуващи. Едно време преди 20 години тези концепции ги публикуваха в техническите списания, като представяне на платформи за самолетите на бъдещето(На БТА едно старо издание).

 3. Драгомир
  21 May 10
  3:07 pm

  И защо хората са били досега толкова тъпи, че да не сменят вече дизайна на самолетите??? Това по-скоро ми звучи на блъф. Освен ако, този нов дизайн на самолетите не е свързан с използването на такива материали и технологии, които преди 10-на години не са съществували – за какви материали не се каза в статията…

 4. Joro
  21 May 10
  8:02 pm

  Ми да, виж как си отговори сам. Вероятен но не единствен отговор, ако приемем че от МТИ не ни боядисват нещо

 5. Peacekeeper
  28 May 10
  8:11 am

  Не включват летящи чинии до 2035 🙁

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>