GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Първата комерсиална зарядна станция за EV в Европа

May 23, 2010


Холандската компания Epyon е създала зарядна станция, която може да зареди за 30 минути до 80% Nissan LEAF, а някои  други електрически превозни средства дори до 15 минути . През миналата седмица компанията откри първата в Европа зарядна станция, която ще оперира на пазарен принцип.

Станцията се намира на бензиностанция в холандското градче Leeuwarden и принадлежи на електроразпределителното дружество Essent. Първите и клиенти ще бъдат електрическите таксита в градчето, които след половинчасово зареждане могат да пропътуват поне 100 километра, преди отново да се върнат в станцията.

Холандската провинция Friesland, в която се намира Leeuwarden, си е поставила цел в следващите пет години да има поне 100 000 електрически превозни средства в движение по своите пътища. От Epyon демонстрираха колко бързо и лесно се изгражда инфраструктурата, необходима за зареждането им.

Зарядната станция се управлява и поддържа дистанционно чрез Power-Routing network и може да зарежда няколко превозни средства едновременно.

По материали от: gizmag

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електрически автомобили, зарядни станции

 1. Joro
  23 May 10
  11:24 pm

  Ето, че стъпките се правят.. Ще стане като с метанстанциите. 4 такива станции от София до морето… Аз бих предложил да се ползва съвместно с другата алтернатива – безпроводното зареждане от пътя. Да има по магистралите една две ленти със зареждащи полоси. При нуджа влизаш и караш над някаква линия в продължение няколко десетки километра.

 2. Tomasz
  24 May 10
  9:05 pm

  4 малко ли са?

  А, и ток има на всяка съвременна бензиностанция.

  Само някой трябва да се сети, че хора докато зареждат хапват, харчат парички …

 3. Драгомир
  25 May 10
  8:23 am

  „Само някой трябва да се сети, че хора докато зареждат хапват, харчат парички …“
  Да това е наистина добра идея! Примерно защо като отидеш на хипермаркет, то не оставиш колата си на паркинга да се зарежда, а на излизане заедно с покупките плащаш и зареждането… За разлика от бензиностанциите, то електрическите колонки могат да се направят мнооого безопасни и да ги има навсякъде (а не само в зарядни станции).

  Иначе ленти за зареждане в движение – ако се безжични, то аз поне не бих ги използвал! Не е ясно колко са безвредни за здравето. (Всъщност при добро желание могат да се направят и жични зарядни „ленти“ – просто на принципа на тролеите. Те ще имат и мнооого по-добро КПД от безжичните, а и цената за изработката им ще е съизмерима. Единственият недостатък ще е, че ще допускат по-ниска скорост…)

 4. Joro
  25 May 10
  3:15 pm

  Ей, радвам се на толкова съмишленици 🙂
  Да обясня само какво имах предвид за лентите. Няма да споменавам как работят, чели сте, разбирате..
  Когато излезе статията за съвместния проект на Корейския институт по наука и технологии и фирма CT & T, се появиха много противнци и никой дори не осмисли плюсовете на идеята, а онези споменатите са хвърлили пари, усилия и време, без дори да се замислят за алтернативни варианти и подобрения на идеята, освен принципа на тролея. Или поне не споменаха.
  Къде бяха атаките – Ниско КПД ( 80% при см и 60% при 12см просвет м-ду индукторите), потенциално опасно или вредно (експозиция на нелектромагнитно поле), скъпо…
  КПД – не е нужно колата да е на 1 см от земята, индукктора може да се спуска и прибира (линеен двигател да го позиционира). Не е нужно и да е монтиран под пътниците. Има индуктивни котлони работещи с такива мощности и честоти, не знам някой да е умрял. Честотата може да стане много по-ниска, но индукторите ще се уголемят. Голяма част от нехванатата енергия не е изгубена, особено пък ако има контролер на всеки индуктор – излъчва силно, слаби или не излъчва. Няма да е скъпо, а ефективността драстично ще скочи. Ще се решат проблемите и с безопасността.
  А ако се използва като магнит? Да помага на колата?
  Драгомире, ти и на MAGLEV ли няма да се качиш?
  Изборът си е твой де, както и на всеки човек, затова предлагам лентите като опция.
  Иначе аз съм склонен да почивам по 15 – 20 мин на 100 км, но дали всеки ще се навие? Трябват повече колонки на станция (заради по-дългия престой), чакането пак може да е повече, на бензиностанциите ще са им нужни яки електропроводи (като за средно производствено предприятие) дори да си помагат с фотоволт или горивни клкетки и др..
  Ще се решат проблемите, определено, работи се вече.

 5. Joro
  25 May 10
  3:43 pm

  Иначе приветствам идеята за колонки по паркингите

 6. Драгомир
  26 May 10
  8:09 am

  При MAGLEV магнитите са постоянни, а и те се „неутрализират“ от превозното средство (от противоположните магнити). При трансформаторната индукция нещата не са точно така.
  Иначе не говорим за умиране, а за неизвестна вреда, която е трудно да се предскаже (мисля, че съм писал тук в блога за опити с мишки, но не съвсем). Иначе тролейният вид захранване вообще не е за пренебрегване – не говорим за жици над колата – може да се встрани! Така хем ще могат лесно да се монтират и демонтират, а и да се поправят, без да се спира движението по лентата. Ще трябва и някакви защити, разбира се, за да не убият някой човек или животно. Като цена такава система ще е вероятно доста по-евтина, а и ефективността и ще е доста над 80% (може би около 95%), т.е. ще е по-еко…

 7. Joro
  26 May 10
  11:12 am

  Постоянни ли?… Да, срещат се и такива решения (мощни от редки метали), но аз говоря за електромагнитите срещу тях (с които се неутрализират), без каквито работещ МАГЛЕВ няма. Нали двигателят са серия от превключващи се магнити (коитом образувт доста силни променливи полета) в релсите. Това в нашата реалност не става само с постоянни магнити, макар,че някои вярват. На прктика и магнитите за левитация (по-скоро за пддръжка в пътя, щото има и отстрани такива) също са електро, защото силата им се управлява. А, да електромагнитие често са свръхпроводящи, вменсто постоянни магнити може да се ползва пръстеновиден свръхпроводник или дори.. Алуминиева плоча. Ако поставиш Al плоча в-ху силни последователно превключващи се магнити, тя ще литне.
  Толкова за МАГЛЕВ, че се отплеснах, а има много още.
  За полетата – гледах видео за Токийското метро, как разсипани кламери по пода на мотрисата се изправят при ускорение. Много е възможно да е истина.
  При трансф индукция – при затворен траф не можеш да му уловиш полето от магнитипровода дори с чуств уред. При отворен като в случая и ако се ползва подх чесота – ако просвета е 1 см, поле ще имаш някъде на толкова от него (айде два). В противен случай неща като касети, дискети, хард диск нямаша да са възможни. Коентирал съм го в: http://greentech-bg.net/?p=2030 в посл. коментар.
  За тролейния начин – ми да, безопасността е проблема. Как ще е достъпно за движещ се автомобил и недостъпно за животно или човек? Отсега да кажа, че дефектнотокова защтита не става. КПД 95? Помисли пак.

 8. Драгомир
  29 May 10
  3:30 pm

  Аз явно не съм запознат с MAGLEV технологията – мислех си, че магнитите се използват само за левитацията. Инача под постоянни магнити всъщност разбирах постоянни електромагнити (т.е. захранвани с постоянен ток).

  До колкото разбирам от обясненията ти, обаче, то не само левитацията е на магнитен принцип, а и метода на предвижване – т.е. използва се нещо (грубо казано) наподобяващо физичните ускорители. В такъв случай – да не бих използвал подобен транспорт, или поне ще се ограничавам в използването му, колкото е възможно…

 9. Joro
  30 May 10
  9:24 pm

  …или линеен електродвигател.
  Аз пък бих се качил.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>