GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Наноантени отварят нови хоризонти при слънчевата енергия

May 23, 2008

Nanoanthenas

Учени от Националната Лаборатория в Айдахо и Университетът на Мизури са открили нов процес за изработване на слънчеви клетки, които имат потенциала да намалят цената на тази енергия до няколко стотинки на квадратен метър при много по-голяма ефективност на конверсията. Процесът използва последните постижения на нанотехнологиите за да печата микроскопични наноантени върху пластмасови листове или други гъвкави материали, които абсорбират слънчевата енергия в инфрачервеният спектър, който е невидим за човешкото око.

NanoanthenasArray

Някои от предимствата на тази технология е високата ефективност на конверсията и възможността да произвежда електричество и през нощта. Принципът на действие е отдавна познат и се базира на резонансът на микроскопични наноантени, които резонират с вълните в инфрачервеният спектър на светлината, също както телевизионните антени резонират с по-дългите вълни. Всяка такава наноантена е широка 1/25 от човешки косъм. Напредъкът в нанотехнологиите през последните години за пръв път е позволил разработването на ефикасен метод за печатане на микроскопичните структури.

Въпречи че вече технологията за производство е готова, предизвикателствата при съхраняването на транспорта на абсорбираната енергия остава. Проблемът е, че инфрачервените лъчи създават променливо електричество с огромна честота (милиарди херца), което не може да се използва директно от електроуредите, които използват електричество с честота от 60 херца. Така че, на този етап антените са перфектни в прихващането на слънчева енергия, но не и в конвертирането и в използваемо електричество. Учените все още работят върху решение на проблема. Те очакват че до няколко години тази технология ще направи пробив в слънчевите колектори.

Източник: Idaho National Laboratory

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: алтернативна енергия, наноантени, нанотехнологии, слънчева енергия

  1. Joro
    27 May 08
    5:55 pm

    Освен високочестотния променлив ток, който като проблем скоро ще може да бъде елиминиран защото се появяват все по-бързи полупроводникови елементи, трябва много да се внимава и с големината и формата и разположението на нанодиполите. Може да стане така, че да си изгасят взаимно лъчението (енергията). Със сигурност и това са го съобразили при направата на батериите, но при всички случай подобно на полупроводниковите си „колеги“, ще бъдат ефективни само при една определена дължина на вълната – заради резонансните ефекти. Нещо повече – нормалните фотофолтаични клетки би трябвало да работят в по-широк диапазон.
    Обаче ако се направи камера със CCD матрица от такива елементи.. Доста мединска, военна и дефектоскопска апаратура ще отиде за скрап.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>