GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Чипсет увеличава производителността на фотоволтаиците с 20%

June 2, 2010


National Semiconductor – едно от най-големите имена в полупроводниковата индустрия – диверсифицира своята продуктова гама с чипсет,който оптимизира производителността на соларните панели. Компанията обяви във вторник, че има готовност да пусне на пазара своята SolarMagic – технология под формата на чипсет, който може да се интегрира директно в соларните панели. Досега, хардуерът, оптимизиращ производството на електроенергия, който за пръв път беше представен миналата година, можеше да се ползва само като допълнителна екстра.

Чипсетът е проектиран така, че да оптимизира волтажа и силата на тока на всички панели, вързани в соларна инсталация, така че като цяло производителността на системата да бъде максималн. Също така може да събира информация за работата на всеки отделен панел и да я предава през интернет.

Различна степен на засенчване, натрупване на прах или самите промишлени характеристики на отделните панели определят различната производителност на отделните елементи в една соларна инсталация, като така намаляват сумарното количество електричество на изхода. Това налага повишен интерес към използването на електроника в соларните инсталации. Още една обещаваща компания в бранша е израелската SolarEdge, която предлага power management hardware.

Компанията SunEdison, която изгражда промишлени и битови соларни инсталации, е тествала SolarMagic устройства на съществуващи свои инсталации и е установила, че количеството произведена електроенергия се е повишило с над 20%.

National Semiconductor ще демонстрират соларни панели с интегрирана система SolarMagic на Intersolar Europe conference следващата седмица в Мюнхен. Цената на системата е 0,12 $ на ват инсталирана мощност, което при 20% ефект върху производителността на панелите може да се приеме като доста поносимо оскъпяване, което бързо ще се изплати.

По материали от:  cnet и    green.venturebeat

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електроника, енергия от слънцето, фотоволтаици

 1. Крум
  03 Jun 10
  3:51 pm

  Малка корекция. Това няма как да пърху ефективността на самите панели. Може да повлия върху ефективността на преобразуването на енергията след панела и върху балансирането на товара. По никакъв начин не увеличава коефициента на преобразуване на слънчева енергия в електрическа.

 2. fibonachi
  22 Jun 10
  11:05 am

  Напълно съм съгласен с Крум. Те дефакто са свързани на изхода на панела. Мисля че има доста други компании, които предлагат сходни решения за повишаване на ефективността.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>