GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Nokiа пуска зарядно за телефони, което черпи енергия от велосипеди

June 5, 2010


За всички, които ползват велосипед сравнително често и изминават с него прилични разстояния, новото зарядно за мобилни телефони на Nokia би било чудесна придобивка. Комплектът се състои от самото зарядно устройство + устройство за монтирането му към кормилото.

Скорост от 6 километра в час е достатъчна за да започне зареждането на батерията, но при движение с 12 километра в час пълното зареждане става точно толкова бързо, колкото и от мрежата. Зарядното работи с всички модели телефони на Nokia, които имат 2mm pin-jack.

За съжаление няма информация за цената му, освен това сигурно ще мине известно време преди да се появи и в България, така че за тези, които са наистина запалени колоездачи, мога да предложа варианти „направи си сам“ на зарядни устройства от geektechnique и     instructables.com/id/How-to-Charge-Any-USB-Device-by-Riding-Your-Bike/ , с които можете да зареждате всякакви електронни устройства през USB.

По материали от: gizmodo

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, Енергийна ефективност, иновативен дизайн, Направи си сам

  1. Доста други преди Нокия, са се сетили за такива зарядни устройства.

  2. Ангел
    25 Aug 14
    12:38 pm

    Поредната джаджа без реално приложение предназначена за зелени ентусиасти с прекалено много излишни пари.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>