GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Концентриращите фотоволтаици вече са на пазара

June 12, 2010

В едно ъгълче на Калифорнийската пустиня, край градчето Victorville, разположено на североизток от Лос Анжелис, се е материализирала най-голямата централа с концентриращи фотоволтаични панели в Северна Америка. Тя беше официално открита миналия месец от Victor Valley College и SolFocus и има капацитет от 1 мегават. Включва 122 системи с двуосеви тракери, всяка от които има капацитет от 8,4 киловата. Колежът е похарчил 4,66 милиона долара за изграждането на централата и очаква тя да генерира 54,76 милиона киловат часа електричество през следващите 25 години.

SolFocus е компанията, производител на концентриращите фотоволтаици и е базирана в Mountain View, Калифорния. Още една компания от този щат – Amonix, има сключен договор за изграждането на 14 MW-ва централа, както и договор за изкупуване на генерираната електроенергия с Tucson Electric Power. Tucson ще изкупуват електричеството и от 2 мегаватовата централа на Emcore Solar.

Въпреки малкия обем на тези готови или предстоящи проекти, те представляват важна крачка напред към пазарното представяне на концентриращите фотоволтаици – една нова технология, която обещава евтино електричество. Тя използва огледала или друга оптика, за да концентрира слънчевата светлина върху миниатюрни фотоволтаични клетки, като всеки модул има интегриран тракер, за да може да получи максимално огряване.

Концентриращите фотоволтаици привлякоха вниманието към себе си преди няколко години, когато цените на силиция хвръкнаха до стотици долари за килограм, поради голямото търсене и недостатъчното предлагане. Появиха се редица стартиращи компании, които търсеха начин да концентрират светлината, като така минимизират влагането на силиций в соларните инсталации.

Според експертите тази технология има редица предимства – на първо място сред тях е малкото количество силиций или други скъпи полупроводникови материали, които използва. Но през 2009 цената на силиция спадна драстично спрямо 2008 г. до около 67 долара за килограм, от 300 долара година по-рано. През април-май 2010 тя вече е 54 долара.

Цените на силициевите фотоволтаици от реномирани производители се движеха около 1,20 евро на ват през първото тримесечие на 2010 г., но поради неимоверно високото търсене вече са 1,70 евро на ват, макар да се очаква да се понижат отново заради намаляването на стимулите в Германия.

Въпреки че компаниите, произвеждащи концентриращи фотоволтаици твърдят, че техните продукти ще бъдат изключително конкурентни като цена, те не са склонни да разкриват достатъчно подробности за разходите и ценовата си политика.

Но проекта на SolFocus и Victor Valley College ни дава материал за някои изчисления. Колежът е похарчил $4.66 милиона за изграждането на 1-MW-тия проект.

Колежът очаква инсталацията да произведе 54.76 милиона kWh за следващите 25 години, като включително калкулира понижаване на ефективността с напредване на времето. За първите 10 години
SolFocus ще предлага опериране и поддържане на централата срещу $410,000. За периода от 11-тата до 25-та година от работата на централата колежът очаква да плати допълнително $655,000, въпреки че все още не е подписан подобен договор.

Колежът очаква да спести грубо 15 милиона долара поради факта че няма да купува непрекъснато поскъпващо електричество от електроразпределителните дружества. И на база тези данни от колежа определят усреднена цена на електричеството
8.5 цента за киловатчас. Ако се използват всички възможни стимули и префернции, които дават федералното правителство и щата Калифорния, то цената може да спадне до 1,5 цента.

Изчисленията на SolFocus са малко по-различни, и не включват използването на никакви държавани или щатски дотации. Според тях цената на генерираната електроенергия през първата година ще бъде 14 цента на киловатчас, но ако се изчислят стимулите, резултата е цена под 10 цента.

SolFocus предлагат изключително ефективни клетки от галиев арсенид върху германиев субстрат, които конвертират около 39% от слънчевата светлина в електричество.

Amoniх, другият сериозен играч в бранша на концентриращите фотоволтаици, са разработили доста по-обемиста система с цел да намалят производствените разходи. Всяка система (т.нар.мегамодули) се състои от 7 панела, в които са вложени сходни triple-junction клетки. Компанията твърди, че тяхната ефективност е 31%.

Очаква се през 2010 година в света да бъдат пуснати в експлоатация концентриращи фотоволтаични инсталации с мощност 30 мегавата. През миналата година приключените проекти са с капацитет от едва 2 мегавата. Прогнозите са за новоприсъединени към мрежата концентриращи инсталации с капацитет от 150 мегавата през 2011 и 515 мегавата през 2012 г.

По материали от: renewableenergyworld

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: концентриращи фотоволтаици

 1. Ангел
  08 Jul 10
  9:43 am

  От цитираните горе цифри се вижда че цената на инсталацията е 4.6 долара за ват инсталирана мощност, при голяма инсталация. Инвестициите при големите инсталации винаги са по-изгодни спрямо по-малките инсталации. И въпреки това цената на ват инсталирана мощност е около тази на стандартните фотоволтаици (при сравнение със цените на обикновените фотоволтаици тук в България които не се съмнявам че са много завишени в сравнение с американските). Като се вземе предвид по-трудната поддръжка на концентраторите и също така по-трудната и съответно скъпа поддръжка на следящите системи, ползата от тези инсталации на този етап е съмнителна. Но с течение на времето е логично съотношението в цените да се промени в полза на по-ефективната система.
  Недостатъка на тази идея е че концентриращите системи да приложими само и единствено във пустините. В климат като нашия където около 40% от светлинната енергия е разсеяна и съответно не се уползотворява от концентраторите, тази технология има малко място. Същото важи и за следящите устройства, които в облачен ден не са в състояние да определят оптималната си позиция. Така че тези технологии са добри за пустини. Друг е въпроса защо, освен като самореклама, някой ще строи такава и нсталация в пустинята предвид по-високата ефективност на евтините стари термосоларни централи, които са силни именно в там. Или май отново говорим за уползотворяване на държавни субсидии без да се интересуваме от ефективността на системата.
  Един въпрос. Дали не сме свидетели на появата на нова соларна мафия? 🙂

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>