GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Apple с патент за соларна електроника

June 14, 2010

Въпреки че в последните дни се говори само за iPhone 4, всъщност има една още по-страхотна новина, свързана с Apple.

Apple кандидатсттват за присъждане на патент за цял клас медиа плейъри, чиито повърхности са всъщност интегрирани touch-сензорни соларни панели. Това означава, че е възможно скоро цялата гама продукти на компанията – iPod-и, iPhone-и, а защо не и iPad-и, да станат соларни.

Освен това новата концепция е няколко стъпки пред всички други подобни продукти, защото соларните панели не са просто на гърба – те са вградени под multi-touch повърхността. На външен вид устройствата ще приличат напълно на своите традиционни аналози, с една голяма разлика – ще работят с енергия от слънцето.

Неотдавна повърхността на iPhone-ите беше променена на стъклена (можете да видите в подробните описания на iPhone 4). Това  позволява вграждането на соларни панели върху двете повърхности на апарата, както е показано на патентните диаграми. Е, няма никакво съмнение – Apple имат сериозни планове за интегрирането на соларни клетки в продуктите си.

От патентната заявка се вижда, че соларните клетки биха зареждали презареждащи се батерии, които също могат да захранват устройството – това означава, че когато няма слънце, а е необходимо спешно зареждане на батерията, това спокойно може да се прави и по стария начин – от контакта.

Ако искате повече подробности, може да намерите инфо за патента на Рatently Apple.

По материали от: ecogeek

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електроника, соларни панели, фотоволтаични панели

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>