GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Как да изберем и къде да поставим климатика?

June 19, 2010

Ако горещите летни дни са причина да се замислите за поставяне на климатик у дома или в офиса, съветите на инж. Мариян Петров, които намерихме на сайта vemiplast , вероятно ще ви бъдат полезни при избора на марка, мощност и място на поставяне.

„Климатичната техника не е стандартна битова техника, коята да включим в контакта и тя да започне да функционира. Изградена е от два, три, а понякога и повече различни агрегата. Има и специфичен начин на монтаж и поддръжка. Най-важното за надеждната работа на климатака е професионализмът на специалистите, осъществяващи подбора на нужния климатик, монтажа и периодичното му техническо обслужване.

Изборът се извършва по каталог и ценова листа. Най-важният показател, на който трябва да обърнете внимание при закупуването на климатик, е неговата студопроизводителност, измервана в BTU/час или във ватове, което е най-вярното.

Повечето климатици са с капацитет, измерен в Британски Топлинни Единици (BTU). По-точно 1 BTU е количество топлина, необходимо, за да се повиши температурата на един паунд вода (0.45 kg), вода с 10 по Фаренхайт (0.56 0 C). 1 BTU = 1,055 J.

Специалистите използват достатъчно сложни формули за изчисляване на климатиците, необходими за дадено помещение, но на практика в много случаи можем да се ограничим с простото правило – на един квадратен метър от помещението се падат 100 W. Ако например климатикът има студопроизводство 2 кW, то той е годен за стая не по-голяма от 20 м2. Всичко това се отнася за жилищни стаи, в които има по един-двама души и няма допълнителни източници на топлина. При увеличение на броя на хората в жилището, наличие на компютри, печки, хладилници и др. необходимо е да се направи корекция и да се избере по-мощен климатик. Заблуждение е (с цел икономии) да се инсталира само една мощна сплит система, която да охлажда цялото жилище.

Ширината и височината на стандартните врати са недостатъчни за правилния въздухообмен между помещенията и ако в стаята с климатик много бързо ще бъде достигната приятна прохлада, то в другите температурата ще се понижи само с няколко градуса. Освен това се губи много от полезната функция на сплит системата – възможността да се поддържа зададената температура.
Tака че постарайте се да ползвате климатика в затворено помещение – не отваряйте прозорците и вратите по време на работа, така той ще ви служи по-дълго време.

Друга подобна грешка е да се избере модел с по-малка мощност от необходимата. Някой хора си мислят, че климатикът с по-малка мощност ще работи не по-лошо от климатика с необходимата за помещението мощност, просто ще е необходимо повечко време за охлаждане/отопление. Да, само че разплатата идва по-късно, когато климатикът престане да дава признаци на живот.

А това неизбежно ще се случи още през времето на гаранция. И това е така, защото вие сами сте заставили климатика да работи с максимално натоварване, без да може да се изключва и да почива, защото е в непрекъснат стремеж да догонва зададената му температура.

Необходимо е вътрешният блок да се постави максимално близо до външния. Причината е проста – компресорът трябва да се “жали” и да не се принуждава да прехвърля фреона през цялото жилище. Оптималното поставяне на климатика е максимално близо до прозореца, на стената, на разстояние 10-20 см от ъгъла на стаята и до 15 см от тавана. Вслушайте се в съвета на специалиста, който задължително трябва да разгледа вашето жилище и да изчисли цената на предстоящата работа. Най-добре е компресорната част да се постави под прозорците или на балконите. В този случай външният блок е лесно достъпен, било то за ремонт или за профилактика.

Не трябва да се забравя и кондензът, образуващ се в двата блока на климатика. Неговото отвеждане се осъществява по естествен път чрез дренажна тръба, която се полага с известен наклон за обезпечаване на естественото оттичане на водата, затова не искайте от монтажниците идеално права линия. Ако нямате възможност да изведете конденза извън сградата по-къс път, то най-добре е да предвидите за тази цел известен обем на скрито място. Монтажът на сплит системата е икономически обоснован само в случай че помещенията, в които ще се намират вътрешните блокове, са близо до външните блокове. В противен случай стойността на монтажа ще се повиши от големия разход на материали.

Повечето търговски марки, представени в България, са световноизвестните производители с достатъчно качествена и надеждна техника. От ценова гледна точка, качество и надежност ще разделя всички климатици на три групи.

В първа група влизат най-вече високотехнологичните японски компании. Тези климатици имат не само отлични потребителски характеристики, но и системи за самодиагностика и защита. Към тази група можем да отнесем Toshiba, Mitsubishi, Daikin, Corona – Fujico, Fujitsu. Климатиците от тази група са доста скъпи. За високата цена купувачът получава климатик, имащ следните достойнства:

· Висока надеждност и дългогодишна експлоатация (не по-малко от 10-13 години)
· Повечето климатици от групата имат система за защита от неправилна експлоатация и са снабдени с устройства за самодиагностика
· Тиха работа на вътрешното и външното тяло (21-28 dB)
· Устойчива работа в широк температурен диапазон (от -20 до +45 оС)
· Висок клас А, А+ на икономия на електроенергия (3,20 < EER) EER (energy efficiency rating – коефициент на енергийна ефективност) е равен на съотношението отдадена мощност в BTU към консумирана мощност в W (ват). Например, ако климатик 10000 BTU консумира 1200 W, неговият EER е 8.3 (10000 BTU/1200 W). Очевидно стремежът на производителите е колкото се може по-висок EER, но обикновено това води и до висока цена.

Имайте предвид, че за охлаждане може да ползвате единствено климатична система, а за затопляне и печки с реотани, калорифери и други уреди. Само че климатична система, която затопля с мощност 3000 W, консумира 1000 W, т.е. харчи 3 пъти по-малко електричество от конвенционалния нагревател (приблизително).Това е така нареченият СОР фактор.Съвременните модели инверторни климатици имат вече СОР = 5,12.

Към втора група се отнасят климатиците от средния клас – японски и европейски производители. Те също са с висока надеждност и добро съотношение цена/качество. В сравнение с климатиците от първа група тук системите са с по-малка гаранция и по-високо ниво на шум. Към този клас може да причислим следните марки: Airwell, Sanyo, Panasonic, Fuji Electric, Hitachi, DeLonghi. Те са малко по-евтини.

Трета група – това са корейски и китайски производители. Тук се наблюдава съществено разнообразие по отношение на качество и цена. Това са така наречените бюджетни климатици. Тук можем да споменем марките Aux, Chigo, Midea, LG, Rolsen, Haier, Samsung, Hisense, Hyundai. Те са с удовлетворителна надеждност и може в крайна сметка да се получи добър избор при ограничени финансови възможности. Най-големият проблем на климатиците от тази група е нестабилното качество. Трябва да отбележим и значително малкия срок на експлоатация (5-6 години). Защита от неправилно ползване почти отсъства. По равнище на шум също отстъпват на японските, особено при вътрешните тела. При евтините климатици нерядко се получава замръзване на външния агрегат.

Всички съвременни климатици, независимо от стойността си, имат режим на охлаждане и отопление, режим вентилация и изсушаване, режим на автоматично поддържане на зададената температура, таймер за включване и изключване, електростатични филтри и други.

Видовете климатизатори са:
· Прозоръчен тип (режим на охлаждане и отопление)
· Мобилен тип
· Сплит – вътрешно и външно тяло. Вътрешните тела освен стенни могат да бъдат подови, таванни, колонни и скрити в окачен таван – канални или касетъчни
· Мулти сплит – на едно външно тяло могат да се включат 2 или повече различни по вид вътрешни тела
· Инверторни сплит системи

Това са системи, които автоматично регулират мощността си, за разлика от обикновените, които работят в режим включено-изключено. По този начин точно се поддържа зададената температура, при по-ниски нива на шум и което е най-важно – икономия на електроенергия от 25 до 70% спрямо обикновените климатици. Обезпечават голяма мощност и много по-дълъг срок на експлоатация, защото потребяемата мощност се понижава, когато температурата в помещението се приближава до желаната. В този случай инверторът превключва в режим на работа на ниска мощност, за да поддържа температурата в оптимални граници без излишни загуби на електроенергия. Инверторните сплит системи имат плавно регулиране, а оттам и стабилна температура без резки колебания и без риск от простудяване.

Инверторният сплит може да работи при отрицателни външни температури до -20 oС, което при обикновения сплит е почти невъзможно. Инверторното управление преобразува променливия ток в прав и регулира мощността на климатика чрез промяна честотата на правия ток, а оттам и оборотите на въртене на компресора. Тя се определя от необходимия отоплителен/охладитилен капацитет.

Има 4 вида инверторни сплит системи: АС – променливотокови (енергиен клас В и С); DC – правотокови (енергиен клас А); DDC – дигитални правотокови (енергиен клас А и А+); DDC Hybrid (енергиен клас А+ и А++). Като цяло всички видове инвертори са високотехнологични изделия. Като тяхно предимство можем да посочим голям набор от функции, много ниски нива на шум, голяма икономия на електроенергия, по-дълга експлоатация, плавно регулиране на температурата в тесен диапазон. Може да се каже, че това е идеалният вариант за домашна употреба. Единствен недостатък е по-високата цена спрямо обикновения сплит.

Болшинството от хората смятат, че инверторите са климатици, които могат да инвертират режима на работа: “На топло” и “На студено”. Това обаче не е вярно!!! Според технологията, по която са създадени, съвременните климатиците имат възможност да обръщат посоката на движение на работния хладилен агент, като по този начин пренасят енергия през стената на помещението в посоката, в която желаем. Каква енергия ще попитате има през студените зимни дни, че да я внесем в стаята и да се топлим? Има, и то доста много: това е енергията, топлината между температурата на изпарение на хладилния агент (-20 до -40 градуса) и температурата на околната среда. Основният агрегат, който прави това пренасяне е компресорът. Обикновените климатици са съоръжени с компресори, които получават захранване и работят с цялата си мощност, докато температурата в помещението, която сме задали, бъде достигната. А основното, което ни кара да захвърлим калориферa и да го заменим с климатик, е икономичността.

За да се постигне желаната икономичност, производителите са възприели плавното регулиране на мощността на компресора. Това се оказва ефикасно в режим на “топло”, през зимата. Поради тази причина и самите компресори на тези климатици са по-специфични от обикновенните. Те са двойнороторни и скрол (спирални). Инверторите са климатични системи, при които е реализирано цифрово плавно управление и контрол на мощността на компресора, с цел постигане на максимална топлинна ефективност.

Ако решите да се сдобиете с климатик и да разчитате на него и през зимата, горещо препоръчвам инверторните сплит системи.“

По материали от:

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Енергийна ефективност, микроклимат, Технологии за дома

 1. Не вярващ на очите си
  19 Jun 10
  4:04 pm

  Инверторното управление преобразува променливия ток в прав и регулира мощността на климатика чрез ПРОМЯНА НА ЧЕСТОТАТА НА ПРАВИЯ ТОК, а оттам и оборотите на въртене на компресора.

 2. Севдалина Пеева
  19 Jun 10
  9:42 pm

  http://en.wikipedia.org/wiki/Inverter_%28air_conditioning%29
  „The inverter tag found on some air conditioners signifies the ability of the unit to continuously regulate its thermal transfer flow by altering the speed of the compressor in response to cooling demand.

  To meet the varying cooling demand is to have the ability to vary the capacity of the compressor or as its technically called „Modulate“ the capacity. An air conditioner compressor has two components, a mechanical part – the actual compressor and the electrical part – the motor to drive the compressor. Either of the components can be used to „modulate“ the capacity. In Digital Scroll compressors – the mechanical Scrolls of the compression mechanism is controlled to „modulate“ and the electric motor runs at constant speed. The other method is to control the speed of the compressors by various means.

  Air conditioners bearing the inverter tag use a variable-frequency drive to control the speed of the motor and thus the compressor. The variable-frequency drive uses a rectifier to convert the incoming AC current to DC and then uses pulse-width modulation of the DC current within an inverter to produce AC current of a desired frequency. The AC current is used to drive a brushless motor or an induction motor. As the speed of a brushless motor is synchronized to the frequency of the AC current, it is thus possible to build a compressor that can be run at different speeds. Similarly, the voltage and frequency can be varied as needed to run an induction motor at different speeds. A microcontroller can then sample the current ambient air temperature and adjust the speed of the compressor appropriately. All this electronics of course does add to the complexity and comes at a cost, significant being the conversion losses from AC to DC and then back to AC which can be as high as 4 – 6 % for each conversion step.

  Eliminating stop-start cycles increases efficiency, extends the life of components, and helps eliminate sharp fluctuations in the load the air conditioner places on the power supply. Ultimately this makes inverter air conditioners less prone to breakdowns, cheaper to run, and the outdoor compressor is generally quieter than a standard air conditioning unit’s compressor.[1]

  While at the beginning of the 1990s inverter air conditioners had some drawbacks,[2] these have been mostly overcome – the conversion losses are lower, sophisticated electronic filters are able to mask out most of the electromagnetic interference generated in Inverters. Running at full load, a compressor delivers its best efficiency and outperform inverters. Inverter-based air conditioners have their strengths in environments where a partial load is common, as they are significantly more efficient than conventional air conditioners in those situations. For conventional households where each outdoor unit is connected to a single dedicated indoor unit, inverters are the preferred option, as partial loading is the common mode there. The higher initial expense is balanced by lower energy bills. In a typical setting the pay-back time is about two years (depending upon the usage). For more modern installations where an outdoor unit is connected to multiple indoor units there are some better options also available nowadays.

  Therefore, which type will be better depends on usage. In any case though, it pays to buy an energy efficient model, i.e. one with a high SEER, EER or HSPF factor and at least an EnergyStar certified product, as this will significantly reduce the electricity bill.“

 3. user
  19 Jun 10
  11:55 pm

  The variable-frequency drive uses a rectifier to convert the incoming AC current to DC and then uses pulse-width modulation of the DC current within an inverter to produce AC current of a desired frequency.

  Значи си пропуснала второто преобразуване, от прав ток в променлив, поради което си написала цитирания от (1) нонсенс.

 4. Севдалина Пеева
  20 Jun 10
  7:38 am

  user, автор на статията е Мариян Петров, реших да я пусна без редакция. Надявам се хората, които имат достатъчно технически познания, да прегледат и коментарите, за да не се дразнят от тази неточност, а за не толкова вещите технически, обяснението ми се струва достатъчно достъпно, въпреки този пропуск.

 5. Хубав е коментара, но можеше да има лек резюмиран превод 🙂 Иначе браво за статията!

 6. user
  26 Jun 10
  1:11 pm

  севдалина, ок. просто е абсурдно да се говори за „честотата на прав ток“

 7. Как да пресметнем какъв климатик ни трябва за отопление не за изстудяване

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>