GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

90% по-ефективни климатици – засега само в лабораторията

June 19, 2010

Съвсем обяснимо темата за ефективните климатици продължава да ни вълнува. Затова не можем да не отразим постижението на екип на американската National Renewable Energy Lab, който е разработил иновативна технология, с която климатиците изразходват с 90 % по-малко електроенергия в сравнение с най-икономичните модели, които се предлагат в момента на пазара.

Новите климатици използват мембрани и охлаждане чрез изпарение, за да се постигне тази невероятна ефективност. Ако тези климатици излезат на пазара, ефектът от тяхното използване ще бъде изключителен – потребителите ще пестят едновременно енергия и пари.

Каква е тайната на тези климатици? Типичните охлаждащи климатици, които ползват процес на изпарение, обикновено овлажняват силно въздуха и затова са подходящи само за изключително сух климат. Dubbed DEVap използват течни влагоуловители, които улавят влагата от охладения въздух. Всъщност както виждате няма нищо революционно като идея или практика, освен това, че учените и инженерите от NREL са успели да комбинират добре познати процеси и да получат действащ продукт с така желаната висока ефективност.

Вместо хладилни агенти, DEVap използват течни разтвори на соли, което добавя още едно предимство пред конвенционалните климатици. Вредата от широкото използване на фреони (chlorofluorocarbons – CFCs) и техните модерни заместители – хидрофреоните (hydrochlorofluorocarbons – HCFCs) е добре известна – те имат 2000 пъти по-активни парникови газове от въглеродния двуокис.

Очакванията са готови продукти, използващи тази технология, да се появят на пазара още в следващите няколко години.

По материали от: treehugger

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Енергийна ефективност, иновативен дизайн, Технологии за дома

  1. hitro 🙂

  2. Според мен тази технология няма да се наложи… Но времето ще покаже 🙂

  3. E, те американците, след като са измислили климатика и са спрели дотам. Използват толкова допотопни климатици, че все едно са в каменната ера. Сега като им наложиха високите изисквания за енергийна ефективност, започват да купуват от японците климатици и да им слагат собствено лого.

  4. Да, но новите енергийни изисквания ще ги принудят да вкарат пари за разработки и да наваксат

  5. Охлаждането с климатици не е кой знае какъв голям проблем от гледна точка на икономия, защото един климатик се използва за охлаждане твърде малко време. По-важно е да има климатици, които са икономични когато се използват за отопление тъй-като времето е много по-продължително.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>