GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Хладилник с нулев разход на енергия

June 20, 2010

Уникална концепция за хладилник, който не използва никаква енергия, за да съхранява продуктите, достигна до полуфинала на конкурса Electrolux Design Lab. Дизайнерът  на този революционен домашен уред е Юри Дмитриев. Той използва субстанция, която няма мирис и има консистенция на гел.

Bio Robot Refrigerator няма компресор, мотор, нито каквото и да било друго електрическо оборудване, единствено зелен биополимерен гел, който запазва храната чрез луминисцентно излъчване.

Продуктите се поставят с лек натиск в самия гел, който ги обгръща и „запечатва“ в себе си, създавайки отделна капсула за всеки един от тях. Предимствата на Био-хладилника според неговия създател са: нулев разход на енергия, безшумна работа, 4 пъти по-малки размери от традиционен хладилник със същата вместимост, липса на врати и възможност директно да се вижда храната.

Засега не е лесно да си представи човек как ще постави в подобен хладилник тенджера със супа, но не може да се отрече, че идеята е много привлекателна в частта нулев разход на енергия.

По материали от: ecogeek

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Енергийна ефективност, иновативен дизайн, Технологии за дома

 1. Рейън
  20 Jun 10
  9:59 pm

  Интересно..! Абсолютно.-!

 2. Димитър
  21 Jun 10
  1:41 pm

  Каква е цената на този гел? Също така принципа на работа не ми е много ясен. Освен това ако погледнем така: Вкарваме един съд и го изстудяваме, след това го изкарваме и при загравянето му произвеждаме ток. Така се оказва, че хладилникът на практика създава вид „вечен двигател“, а тези вечни двигатели някак не могат да са затворена система – има нещо неясно, какво е отвореното на система – дали гелът се „изтощава“, или пък се „захранва“ от някакъв фотосинтезен процес…

 3. Joro
  21 Jun 10
  4:45 pm

  И този е прекалил с водката… Или е мошеник, едно от двете…

 4. Венци
  21 Jun 10
  6:32 pm

  Предполагам, тука не става дума за охлаждане, а за последиците от охлаждането. Всъщност, човека се опитва да убива микробите, виновни за развалянето на храната. Тука няма вечен двигател.
  Всъщност ако е така както предполагам е много хитро, но както е споменато в статията незнам супата как ще я съхраняват в тенджерата.
  Правиш дупка в гела и наливаш супата :Д. Като концепция е мнохо умно и вероятно ще има доста приложения.

 5. Севдалина Пеева
  21 Jun 10
  6:49 pm

  Аз доколкото схващам почти не става въпрос за охлаждане, а само за съхранение на храната, предпазване от развитие на микроорганизми, които я правят негодна. Целта на охлаждането е същата – да се спре/забави/ развитието на микроорганизмите, които променят хранителните продукти и ги правят негодни за употреба. Мисля че названието Refrigerator е само за да обясни за какво служи този уред.

 6. Рейън
  22 Jun 10
  12:32 pm

  Може да са създали молекула която подържа определена температура – да речем 5градуса, ако се нагрее над тази температура веществото ще се охлади отново като отдели тази температура във вид на топлинни лъчи. Но вероятно е просто херметизация, на плодове например, и зеленчуци, без да се дехидратират и развалят – щото ще липсва въздух.

 7. Рейън
  22 Jun 10
  12:44 pm

  Имало луминисценция! Вероятно служи като убиец на бактерии и гъбички, или така се отделя температурата на гела, но ако е първото – значи харчи поне малко ток.

 8. Joro
  22 Jun 10
  7:19 pm

  Добре, хора…

  Помислете го реално. Няма нужда от ток освен за някой панел / индикатор…
  Ако охлажда, фотосинтеза на тази площ, не може да осигури нужната енергия. Ако приемем, че гелът съхне и охлажда, значи често ще се сменя. Ще е толкова залан, колкото и ако си купувате ледени блокове за хладилника.
  Ако само запечатва.. Проблемът идва не само от бактериите. Храната може да се развали и без тях. Пробвайте за запечатате едно яйце (а може и катроф) с.. парафин.. И да видим след някоя седмица. За балсамиране на трупове, може и да стане. Също така няма шанс да убиете бактериите в дълбочина. Или има, но…
  Ако убива бактериите и свети зелено – работат му много напомня за радиация. В състава на гела има включен някакъв изотоп – Радий, Деутерий, Кобалт …Тогава може да се обясни стерилизацията и светенето.
  Рейън, видимата светлина не трепе. Вече към виолетовия край на видимият спектър лъчите проявяват таква свойства. Да се излъчва топлината като светлина и да се предизвика охлаждане в такива мащаби е теоретично възможно. Писал съм за това. Но мноо (100хо)ооого по-възможно е човек да печели всеки тираж от тотото, пожизнено и то от всички тегления

 9. Тодор Узунов
  24 Jun 10
  5:35 pm

  Ха-ха-ха Жоре, определено ще е радиоактивен гела, за да може да съхранява, нали така на времето са стерелизирали… облъчиш с малко радиация суровото пиле и няма разваляне дори на стайна температура 10 години… 😉 Този „хладиник“ няма нищо общо с „хлад“, а е заложена най-вероятно идеята за антисептичен гел, за луменисценция в зелената гама е малко далеч от виолетовия край на светлината, виж ако е лилав гела може и да стане…а за супата си приготвяте пликчета и си наливате супата в тях… 😉

 10. Aко заглавието е вярно, е добре.
  Интересно ми е какъв ми е капацитета.
  Дали ще има приложение в ежедневието

 11. Мишел
  03 Jul 10
  6:02 pm

  Със сигурност охлажда, но и използва енергия, също – е оцветен гелът, и въобще не е гел, а силикон, близко до този за цици. Всяка светлина която е луминисцентна е и ултравиолетова, дори и това да не се вижда.

 12. Тодор Узунов
  05 Jul 10
  8:59 am

  Прочетох в една друга статия за този хладилник, гелът трансформира инфрачервената светлина отделена от продуктите във видима светлина уж с което ще охлажда храната, ама малко ми е странно как при „нулева енергия“ ще повиши честотата на вълната от инфрачервена на поне червена да не говорим за зелена сигурно в гела става ядрен синтез…май пак се връщаме на радиоактивния гел…хаха 😉 За капацитета уж към 4-5 пъти можел да се увеличи обема на гела….

 13. Тодор Узунов
  05 Jul 10
  9:10 am

  Абе като се замислих малко прибързах със заключенията, лунимифорите са вещества, които трансформират инфрачервената светлина във видима светлина… така че явно затова става дума, peace 😉

 14. Joro
  05 Jul 10
  7:46 pm

  Луминофори, Тоше, извинявай за поправката. Иначе не си в грешка, явлението при което вълна с по-голяма дължина (по-ниско енергиино лъчение) се превръща във вълна с по-малка (по-високо енергийно) съществува и се нарича антистоксова луминисценция, а веществото с такива свойства – антистоксов луминофор. При този вид луминисценция, енергията е за сметка на интензитета на лъчението (от нищо нещо не става, нали?) тоест, по-късата вълна е с доста по-нисък интензитет. Използва се за твърдотелни ()не електровакуумни) прибори за нощно виждане (подозирам, че някои мерници на Драгунов имат такова нещо – лично мнение), както и за сини светодиоди от времето преди да се въведе съединението галиев нитрид – преди 2000 г.

  В БГ такива неща нямаше, онова което сме виждали да свети синьо – пейджърите и часовнижите G-shock се осветяваха от луминисцентни панели (кондензатори), които светят с напрежение мин 400 V ако е променлив ток и средно около 600, ползват електролуминофор – като в CRT мониторите.

 15. Joro
  05 Jul 10
  7:57 pm

  А, да, … Не е възможно да свети за сметка на вътрешната си енергия и заради това да се охлажда. Писал съм някъде из тука за това. Това е разновидност на демона на Максуел или Перпетуум мобиле от втори род. Теоретически е възможно да се случи, но с безмерно малка вероятност. Технологиите (квантови и нано) не го позволяват, за да го постигнем трябва да властваме над вероятностите, и то на много порядъци по-малки от тази в 6 от 49

 16. gele
  29 Oct 11
  7:36 pm

  ima6e e dni decki igra4ki teto postoqnno sedqha studeni

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>