GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Къщи с нулев разход на енергия – 2010 Solar Decathlon Europe

June 28, 2010

Вчера станаха ясни победителите в 2010 European Solar Decathlon и това са студентите от Virginia Tech с техния проект Lumenhaus!

В проведеното в Испания състезание бяха представени 17 проекта на къщи, които задоволяват своите енергийни нужди изцяло с енергия от слънцето.  Отборите показаха, че енергийно независимите домове са все по-близо до реалността.  В състезанието участваха над 1000 студенти от Европа и САЩ, които се включиха в проектирането и изграждането на евтини енергоефективни домове, които освен това са и красиви.

Благодарение на прищевките на природата соларните къщи бяха изпитани в нечуван пек и свирепа буря, което даде възможност да се докажат в реални условия претенциите на техните създатели.

Победата на американския отбор от Virgina Tech е реванш на миналогодишните домакини, когато наградата в  U.S Solar Decathlon беше взета за трети пореден път от участниците от Дармщадт.  Особено атрактивна особеност на Lumenhaus са регулиращите се външни стени, които могат да се настройват в зависимост от външните условия. Соларният екран доказа, че едновременно пропуска светлината във вътрешността на жилището, но предотвратява прекомерно нагряване. Вградени в стените термопанели с аерогел осигуряват максимален температурен комфорт, независимо колко крайни са външните условия.

На второ място е класиран проектът IKAROS House на University of Applied Sciences. Той се отличава с изключителна система за засенчване,  невероятна енергийна ефективност и голяма соларна инсталация на покрива, която генерира четири пъти повече енергия от необходимата за самата къща.

IKAROS House се характеризира със зиг-заг дизайн както отвън, така и отвътре. Това решение спомага за оптимизирано засенчване/осветяване на вътрешността в зависимост от промяната на положението на слънцето през деня и през различните сезони.

École Nationale Supérieure d’Architecture от Гренобъл представиха Armadillo Box, който заслужено се нарежда на трето място и затвърждава идеята, че готовите къщи са фактор на пазара. Проста и ефективна обвивка от соларни панели осигурява модерния външен вид на това жилище, както и се грижи за запазване на вътрешността хладна.

Архитектурната награда грабнаха финдландците за тяхната прекрасна  Luukku House. Тя е създадена в духа на дългогодишната строителна традиция на страната за пестеливо и креативно използване на дървото като строителен материал. Къщата е изградена с минимален разход на енергия – въглеродният и отпечатък е едва 14 778 кг. СО2, като в същото време самото дърво съхранява в себе си още 26 245 кт. СО2.

Соларната къща на Университета от Щутгарт напомня шлифован диамант, но не само атрактивният и  външен вид заслужава внимание – голямото и достойноство е изключителната енергийна ефективност.

Napovomo House представя уникална система за „микро-когенерация“ на покрива. Огледало отразява слънчевите лъчи върху фотоволтаични клетки, които се охлаждат с вода, пропускана върху гърба на панелите. Затоплената вода директно се ползва в къщата. По този начин ефективността на  Gallium Arsenide- соларните клетки се повишава до 20%. Резултатът – изключително комфортно жилище, което ползва „нула“ енергия от мрежата.

Bambu House също разполага с впечатляваща система от фотоволтаични панели, които имат мощност 9 киловата. Освен това къщата е снабдена със система за контрол на влажността и температурата, термоизолацията е много добра, помислено е и за бамбукова градина.

По материали от: inhabitat

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Енергийна ефективност, енергийна независимост, енергийно неутрални къщи, енергия от слънцето

  1. Супер, дано по-скоро да навлезе това в широка употреба, а не само по състезания 🙂 и за по-богатичките 🙂

  2. […] тук и на сайта на проекта. Тази година спечелиха Virginia Tech. Ето и виртуална разходка из […]

  3. Митко
    23 Jul 10
    7:47 am

    Фотоволтаиците са все още малко използваеми у нас, но слънчевите колектори са доста познати. Тази година ми направи впечатление, че масово се използват по Черноморието. На всички хотелчета и къщи за гости – на покрива соларни панелчета. Дано навлезат и в градовете във вътрешността на страната.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>