GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Едно интересно решение

May 27, 2008

Представяме ви едно интересно решение на фирма от Сан Диего, за което много добре подхожда нашата българска поговорка „С един куршум – два заека”. Проектираните от Envision Solar „соларни дървета” могат да се монтират на паркингите, където не само ще пазят сянка на автомобилите, но и ще конвертират слънчевите лъчи в електроенергия.

Досега бяхме свикнали да виждаме соларните панели по покривите на сградите или в специализирани големи електроцентрали. Но при уникалното решение на Envision Solar се използват много интелигентно откритите пространства на паркингите, където обикновено няма проблеми със засенчавенето. Envision Solar Grove е фотоволтаична соларна система, предназначена за големи или малки паркинги. Идеята е патентована преди 10 години. Всяко соларно дърво е с височина от 3 м в ниския край до 4 м във високия. Разработените до момента модули могат да поберат 6 автомобила, очаква се новата генерация модули да побира 8.

Фотоволтаичните модули на Kyocera са с 20 години гаранция. Едно соларно дърво генерира 17 кW електроенергия, с която се подсигурява осветлението на паркинга. Според производителите инвестицията би се изплатила за около 5 години, което за някои звучи нереално, но при непрекъснато растящите цени на горивата, а оттам и на електроенергията, за мен по-скоро е възможно.

По материали от: Ecogeek

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, енергия от слънцето, фотоволтаици

 1. stanislav
  27 May 08
  9:46 am

  Свежо: Искам да видя таквиа „чудеса“ в София 🙂

 2. Интересна идея, но не е нова. Ако времето за изплащане падне до 2-3 години си заслужава повече.

 3. Maya
  28 May 08
  12:00 am

  Мисля че решението е недообмислено, това е като това че скоро ще ни сложат слънчеви панели и по дрехите, щото е екологично чисто. С опасност да се повторя, ще напиша отново – Нека запазим природата, но не се отдалечаваме от нея! Дървета от слънчеви панели звучат от архитектурна и естетическа гледна точка трагично решение. Освен това имаме проблем с мястото на тая планета, актуален пример София (познат на всички ни) с липсата на паркови места. Така че парковете на бъдещето ще изглеждат подземни коплекси или няколко етажни паркови къщи. Поздрави от мен!

 4. Много критикуваш Мая, аз нали ти казах да пишеш само хубави коментари!

  Идеята си е много добра, реализацията може да не е най-добрата но определено има бъдеще.

 5. Севдалина Пеева
  28 May 08
  10:28 am

  Е, няма нищо лошо в това да се критикува… 🙂
  Може би вината е моя, леко повърхностно съм обяснила нещата. Явно трябва да внимавам повече със сравненията, за да не се разбират двояко нещата.
  Най-голямото предимство на тази идея е, че панелите ще се поставят не на земеделски земи, няма да се губи така ценната обработваема земя, а на бетонните или асфалтови паркинги, които и без това са неизползваеми по друг начин. Това са огромни площи в урбанизираните центрове, които така или иначе няма как да се превърнат в истински зелени паркове, докато хората не решат да ходят пеша, да карат велосипеди или да ползват метро, градски транспорт или каквато и да е друга възможност, която се предлага в конкретния град. А от естетическа гледна точка – нали затова съществува промишления дизайн, тук е мястото на дизайнери и архитекти, да предложат естетически приемливи конструкции, които да допълват удачното иначе решение.

 6. Maya
  28 May 08
  5:18 pm

  От архитектурна точка не виждам бъдеще за тези панели, даже смятам че ще е жалко ако ги монтират поради някакви финансови причини. Това е моя гледна точка, ако желаете ще ви я разясня подробно имам и доводи за нея, но като гледам няма смисъл. Има смисъл от зелена енергия, убедена съм също че можем да живеем на 100% екологично чисто, но за това не е необходимо да слагаме слънчеви панели и други устройства навсякъде. Анио не можеш да имаш само позитивни критики 🙂 , така сайтът става доста едностранен. Айде и не ми се ядосвайте!

 7. А за предположението на Мая – слънчеви панели по дрехите – вече са се сетили! 🙂

  http://www.inhabitat.com/wp-content/uploads/solardress02.jpg
  We love our green fashion here at Inhabitat, but ‘green gadget couture’ is something for us to really get charged up about! This white (hot) tiled frock (think Paco Rabanne circa mid-1960’s) is the quintessential Day-For-Night eco-fashion number, as it passively soaks up the sun’s rays during the daytime so that you can be a flashy fashion power pack at night. Showcased at Siggraph some time ago, we thought that we would resuscitate this eco-chic modular dress for another groovy go around on the sustainable style circuit.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>