GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Лувърът преминава на енергоефективно осветление

July 1, 2010

Парижкият Лувър планира цялостна подмяна на осветлението с енергийноефективни светодиодни лампи. В сряда беше обявено подписването на споразумение с Toshiba, които ще осигурят новите осветителни тела. Подмяната започва първо от прочутата стъклена пирамида,външното осветление в Napoleon Court и Cour Carree, подземията, входните зали и посетителския център.

Очаква се новото осветление в Napoleon Court да е готово през 2011, а останалите етапи да приключат през 2012 година. Парижани очакват с интерес как ще се промени нощното сияние на тяхната прочута архитектурна забележителност. Например в Лос Анжелис подмяната на натриевите улични лампи със светодиодни промени нощното осветление от жълто-оранжево в бяло.

Цветът на осветлението на Пирамидата в Лувъра всъщност досега вече е променян веднъж. Първоначално тя се е осветявала от 100 ватови халогенни лампи, проектирани от Claude Engle и инженерната компания Erco, чиято светлина е била наситено оранжева. През 2005 осветлението става бяло, когато ръководството на музея, заедно с компанията Erco избират метални халогенни лампи.

От своя страна Toshiba произведе последната си голяма партида от крушки с нажежаема жичка за бита през март тази година. От компанията твърдят, че за тях качеството на осветлението е точно толкова важно обаче, колкото и енергийната ефективност.

„Светлината носи емоционален заряд, тя създава атмосфера и обогатява живота. Toshiba се подчинява на „akari“ – японско понятие, което съдържа в себе си способността на светлината да докосва дълбоко нашите сетива и емоции. Точно такъв ефект ще търсим в Лувъра.“ – се казва в изявлението на Toshiba.

По материали от: cnet

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Енергийна ефективност, осветление, светодиодно осветление

  1. Nasena
    01 Jul 10
    9:57 pm

    Светодиодно осветление – http://www.nasena.eu/

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>