GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Турбини в Сена ще генерират електричество

July 2, 2010

Великолепната Сена, вдъхновявала поети и художници, скоро ще претърпи промяна и ще върти турбини направо в сърцето на Париж. Парижкото кметство тази седмица обяви конкурс за набиране на оферти за изграждане на микроцентрали в основата на 4 моста, където скоростта на течението видимо се променя.

Заместник кметът Denis Baupin обяви местата, определени след проучване от отдела по екология към кметството и службата за управление на водите – това са Pont du Garigliano, Pont de la Tournelle, Pont Marie и Pont au Change. При всеки мост трябва да бъдат инсталирани по 2 турбини.

„Идеята ни е да използваме всеки възможен източник на енергия, с който разполагаме“ – казва Baupin. Оферти се приемат до есента, договор с определения изпълнител ще бъде сключен през януари и през пролетта на 2011 започва инсталацията на енергогенериращото оборудване.

Парижките власти вече експериментират с използването на геотермална енергия за отопление на сградите. Самата идея за генериране на електричество при мостовете също не е нова – подобен проект вече е реализиран в Сан Франциско, в основата на прочутия Golden Gate Bridge.

По материали от: guardian

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, енергийна независимост, зелени градове

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>