GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

All-In-One компютър на Asetek с течно охлаждане

July 3, 2010

Уникалният all-in-one компютър на Asetek вчера беше на страниците на всички техно-блогове и онлайн издания за електроника и джаджи. Това естествено не е първият опит за all-in-one компютър, но това, което привлече нашия интерес към него е течната система за охлаждане.

От Asetek са много горди, че техният прототип има същият профил като 58 милиметровия iMac, снабден е с 2.66GHz Core i7-920 процесор и графична карта NVIDIA GeForce GTX 280M, като съвсем нормално охлаждането успява да поддържа тяхната работа. Охлаждащият модул е вграден в стойката на монитора, като с помощта на помпа се осигурява циркулацията на охлаждащата течност и се гарантира напълно достатъчно отвеждане на топлината по време на работа.

Естествено всички, които са заинтригувани от прототипа, очакват да видят как ще изглежда пазарния продукт.

На всички, които ще попитат какво търси подобна новина в един зелен сайт, бързам да отговоря – за да се реши проблема с растящите планини от електронни отпадъци, миниатюризацията на електрониката, съчетана с отлична функционалност, определено изглежда правилният път.

По материали от: ubergizmo

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електроника, Енергийна ефективност, иновативни решения, хардуер

 1. CTEHATA
  04 Jul 10
  9:56 pm

  Засега мониторите имат много по-голям жизнен цикъл от компютрите.
  Моралното остаряване е на порядък по-бавно.

  Компютър, който изисква да изхвърлиш работещ, скъп компонент (дисплея), заради неадекватната за даден бъдещ момент скорост/памет не е много „зелен“.

 2. Попов
  05 Jul 10
  5:42 pm

  Как пък не направиха компютър с пасивно водно охлаждане – слагат един радиатор отстрани на кутията и водата сама ще си циркулира вътре поради конвекцията. Захранването ще е проблем, но може да се измисли нещо в духа на зарядните за лаптоп.
  То като че ли ще е хубаво направо да се мине на лаптопи. Освен другите предимства, ако измислят и начин за пасивно охлаждане, аз ще съм от първите дето ще си купят. Заради шума най-вече, т.е. неговата липса. 🙂
  CTEHATA, моят компютър е 6 годишен. Само съм добавил малко RAM и съм сменял вентилатори. Не разбирам хората, които си сменятдъната на всеки 6 месеца, за да имат последната конфигурация. Всяко чудо за 3 дни. 😉

 3. крум
  06 Jul 10
  8:10 pm

  @Попов: Ми то и сега си има с пасивно водно, ама трябва да се бръкнеш. Захранването нищо му няма, само дето лаптопската концепция не става – мощностите са друг при настолните машини. А иначе и без шум се минава, но отново не можеш да минеш без пари. При мен не се чува никакъв звук, само че съм с водно охлаждане с голям радиатор и съответно перките са много бавни.
  Лаптопите нямат никакви предимства пред настолните машини, с изключение на мобилността. За сметка на това е по-изгодно при повреда да си купиш нов, вместо да го ремонтираш, в резултат на което животът на лаптопа рядко надхърля 2 години при активно използване по предназначение.
  Иначе смяната на чарковете всеки я праяви според желанията, нуждите и възможностите си.
  Общо взето стената е прав, подобна концепция като дадената в статията е доста не-зелена.
  Иначе епъл си имат подобно решение изцяло на пасивно охлаждане от много време.

 4. Попов
  06 Jul 10
  11:03 pm

  Крум, мобилността е голямо предимство, не е за пренебрегване. А преди година Дел продаваха лаптопи с 3 и 5 г. гаранция, сега не следя пазара.
  Относно захранването на настолните машини, проблемът е че е с въздушно охлаждане и бръмчи. Ако сега са измислили захранване с водно, нямам нищо напротив. 🙂
  Иначе съм съгласен, че вграждането на компютъра в монитора, както е в статията, не е удачно.

 5. Stefan
  16 Sep 14
  3:48 pm

  Колко години по-късно и все още няма пасивно водно.Сега съм с корсар100 и не съм особено очарован от резултатите му

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>