GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Обама обяви нови 2 милиарда долара държавна помощ за соларни проекти

July 4, 2010

Вчера Associated Press съобщи, че президентът на САЩ е обявил в своето редовно радио и on-line обръщение новите получатели на грантове и това са компаниите Abengoa Solar и Abound Solar Manufacturing. Проектите, спечелили финансова подкрепа на стойност почти 2 милиарда долара, са за изграждане на соларни централи в три щата – Аризона, Колорадо и Индиана.

Двете компании ще създадат повече от 3 600 работни места по време на строителството на централите и повече от 1500 постоянни работни места само от проектите на Abound.

Тази новина идва на фона на все по-западащия имидж на традиционните изкопаеми горива. Катастрофалните последици от петролния разлив в Мексиканския залив поставиха във фокуса на общественото внимание огромните рискове, които носи със себе си добива на голяма дълбочина.  Ежедневно излизат нови данни  за опустошителното въздействие върху местните общности от въгледобива, както и за подценяваното доскоро токсично замърсяване на водоизточниците при добива на природен газ, при който се инжектират опасни химикали в находищата.

Естествено новината за новите зелени работни места е посрещната възторжено от американските профсъюзи.

А дали ние можем да очакваме оптимистични новини с български адрес идващия вторник?

По материали от: news.yahoo

Снимка:   Roiters

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергия от слънцето, концентриращи фотоволтаици, соларна енергия, тънкослойни фотоволтаици

 1. Много добре звучи, но не се заблуждавайте. Обама не го е грижа за зелените технологии. Грижа го е само как да налее трилионите взети назаем от държавата в икономиката. Всичко това е резултат от сбърканата икономическа идеология на Кейнс.
  Не искам България да субсидира ВЕИ, а само да не пречи на бизнеса да направи това на което е способен. Поскъпването на газта и тока ще направят ВЕИ още по-конкурентни. Какво са 2 милярда в ВЕИ на фона на петролния разлив в мексиканския залив. Един от положителните ефекти от тази еко катастрофа е, че петрола пак ще поскъпне над $100 за барел, което ще помогне да навлязат ел. колите по-масово.

 2. крум
  06 Jul 10
  8:14 pm

  Във фотоволтаиците няма нищо зелено.
  А иначе петролът си е чудесен, просто го използваме малоумно. Бензинът е страхотно нещо – калорииността за единица обем е една от най-високите познати, мисля че превишаваше 3 пъти тази на тротила. Ама ние го горим, че е по-лесно. А той може да се използва като носител на енергия в горивна клетка примерно, където енергията се преобразува много по-ефективно.

 3. Колев
  06 Jul 10
  9:10 pm

  Само да отбележа, че на Абенгоа е термична централа с концентратори на слънцето и нямат нищо общо с фотоволтаиците специално за този проект, който им финансира Обамката 🙂 Единственото им нововъведение е това, че имат резервоари пълни със сол, което позволява да се съхранява енергия и през нощта също да се произвежда ел. енергия. Иначе цената им от 4 евро на ват мощност е меко казано височка 😉
  Круме, ако имаш някаква интересна идея за бензина, моля сподели. Стана ми интересно! Тези горивни клетки какви пари вървят и сложни ли са за направа? Аз съм икономист все пак 🙂

 4. крум
  06 Jul 10
  10:00 pm

  Идеяте не е нито моя нито нещо особено. Обикновната горивна клетка не с еинтересува аточно какво ще и подадеш – дали водород, далъ въглеводород, въпрос е на химически баланси и конкретна конструкция на клетката. Могат да се използват много голям набор от горива. Просто водородът не е наличен масово, съответно използването му в горивни клетки не застрашава петролната индустрия. проблемът с горивните клетки е, че са скъпички, понеже се налага използването на платина за мембраната.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>