GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Експедицията, прекосила Тихия океан на лодка от пластмасови бутилки, приближава Сидни

July 14, 2010

Направеният от 12,500 използвани бутилки от безалкохолни напитки плавателен съд Plastiki наближава Сидни – финалът на едно 115-дневно плаване през Тихия океан, с дължина повече от 11 000 морски мили.

Катамаранът отплава на 20-ти март от Сан Франциско и по маршрута си досега спря само веднъж на остров Кирибати. Целта на проекта беше привличане на вниманието на публиката към замърсяването на Световния океан, и в частност към North Pacific Garbage Patch – невъобразимото плаващо сметище с площ два пъти по-голяма от площта на щата Тексас. Вдъхновител на това плаване е наследникът на фамилията Ротшилд – Дейвид, предизвикан от данните в доклада на UNEP “Ecosystems and Biodiversity in Deep Waters and High Seas”, както и от експедицията на незабравимия Тур Хайердал от 1947 година с Кон-Тики.

Освен че плавателният съд е направен основно от отпадъчни пластмасови бутилки, в проекта са използвани още „зелени“ решения – например иновативно органично лепило от ядки кашу и захарна тръстика; фотоволтоачни панели, вятърен генератор, велосипед и подводен пропелер за генериране на енергия, система за събиране на дъждовна вода, в корпуса са вложени отпадъчни алуминиеви тръби, втора ръка материали са използвани и за платната. Всички компоненти на лодката могат да бъдат 100% рециклирани след като тя приключи мисията си.

Експедицията на Plastiki трябва да отговори на въпроса дали е възможно да се създаде плавателно средство от 100% използвани материали, което да преплува Тихия океан и да предложи удобства за една подобна експедиция. Веднага след пристигането в Сидни този въпрос получава положителен отговор.

По материали от: earth911

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: активизъм, Екология, замърсяване, отпадъци, Рециклиране

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>