GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Енергия от термоядрен синтез до 5 години?

May 27, 2008

Само преди няколко дни писахме за мащабния международен проект ITER, чиято цел е добив на електроенергия с помощта на термоядрения синтез. За осъществяването му са обединени усилията на 34 държави и резултат се очаква до 2040 г. Но с това не се изчерпват разработките в тази многообещаваща насока на развитие на чистите технологии. Wal van Lierop уверено твърди, че до 5 години fusion power ще е реалност на енергийния пазар.

Wal van Lierop е изтъкнат инвеститор от типа venture capitalists. Той е президент на Chrysalix Energy Venture Capital, инвеститорска група, поставена на трето място сред най-активните в света инвеститори в областта на чистите енергийни технологии. Той е човек, който не само притежава усет за новостите, които заслужават внимание, но и огромни възможности да направи съответните задълбочени проучвания за тяхната възвръщаемост. Едва ли можем да очакваме от подобен рисков играч, с опит в управлението на значителни капитали, проява на наивност и не добре обмислени решения. Следователно информацията, дадена от него, че групата инвестира в няколко компании, сред които е General Fusion , които разработват технологии и кандидатстват за патенти за практическо извличане на енергия от термоядрен синтез, определено може да се счита за правдоподобна и заслужаваща сериозно внимание.

От General Fusion се надяват с помощта на привлеченото финансиране да построят малки термоядрени реактори, които ще генерират около 100 MW електричество на цена от 4 цента на kwh. Това е почти на цената на въглищата.

Технологията, която ползват те, се нарича Magnetized Target Fusion и като суровина се ползва литий. Той се нагрява и смесва със силно компресирана плазма, при което атомите на лития се разцепват до тритий /водородни атоми с два неутрона/. Полученият тритий се смесва с деутерий /водородни атоми само с един неутрон/. В високоенергийната среда деутерият и тритият се сливат, при което се получават атоми на хелий и се отделя огромно количество енергия. Получената в разултат на този процес енергия многократно надвишава тази, която се изразходва за инициирането му. Единствените отпадни продукти са хелий и други безвредни газове /никаква радиация!/.

С проектите ITER и Magnetized Target Fusion не се изчерпва темата за термоядрения синтез като алтернатива за задоволяване на енергийните нужди. Така че очаквайте продължение…

По материали от: CNet Clean Tech

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Clean, fusion power, van lierop, venture capitalists, алтернативна енергия, термоядрен синтез, чиста енергия

 1. Joro
  27 May 08
  3:46 pm

  Интересно.. „Токамак“-а е по-опростено, надеждно и рационално съоръжение. Версиите за термоядрен реактор в сайта http://www.generalfusion.com/documents.php май са изкуствено усложнени.

 2. !!! 100 MW електричество на цена от 4 цента на kwhнужно ли е да се коментира ! go boys 🙂

 3. Неразбиращ
  28 May 08
  8:45 pm

  Термоядрен синтез без отделяне на радиация ? Не е ли малко преувеличено ? Според вас слънцето не излъчва ли радиация ?

 4. Ами отговорът на този кратък въпрос е много дълъг, но казано с две думи – няма отпадни продукти с дълъг период на полуразпад, които изискват специални условия за безопасно съхранение. Радиация е събирателно понятие – има много видове радиация.

 5. rosen
  06 Mar 12
  3:09 pm

  Термоядреният синтез е реакция при, която два атома се сливат и образуват един по-тежък. Подобен тип реакция се постига трудно а температурата (t) нужна за сливането им, е от порядъка на 2 000 000С. Горивото което използва, това са изотопите на водородът: деутерий (2Н) и тритий (3Н). Но пък би било хубаво да получаваме енергия от подобен източник

 6. Tonchev
  07 Mar 12
  1:23 am

  Хубаво е, че се сещате, че слънцето е най-големият енергоизточник. Той е безплатен, неизчерпаем и безопасен. Само дето не се ползва достатъчно
  А той може да дава различни видове енергия, даже и за екотранспопрт

  вижте примери за това -снимки и видео
  http://b2b.bg/

 7. Ender
  07 Mar 12
  2:37 pm

  Тончев престани с глупостите си, като има начин за пълноценно използване на слънчевата енергия тя ще се използва пълноценно. За момента явно най сериозната алтернатива за сравнително чист и евтин ток е термоядрената.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>