GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Изолационни панели с газ

August 1, 2010

Нов тип изолационен материал, който представлява кух панел от фолио, пълен с ниско проводим газ, може да осигури степен на топлинна изолация до  R-11 при дебелина от инч и половина (3,8 см). Добре известно е, че ниско проводимите газове като аргон и криптон могат значително да подобрят топлинната ефективност на прозорците.  Изследователи от Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL) са разработили технология, в която да използват тези им качества и за нуждите на топлоизолацията на сградите. Те са лицензирали технологията на компанията  Fi-Foil.

Панелите с газ (gas-filled panel (GFP) имат външна и вътрешна стена от алуминиево фолио, ламинирано с полимерен материал и 5 вътрешни „джоба“, които се пълнят с газ и целият пълен панел достига дебелина от 38 милиметра. Панелите се предлагат с различен газов пълнеж – въздух, аргон, криптон или ксенон. В зависимост от използвания газ  се променя тяхната топлоизолационна способност – от   R-5.0 за въздух до  R-11 за ксенон.

Изолиращите газови панели могат да се използват в жилища, в търговски и промишлени обекти, както и за изолиране на климатични инсталации или хладилни агрегати. Особено подходящи са за уплътняване над окачени тавани поради изключително ниското си тегло. Могат също така да бъдат вграждани във врати, около бойлери и в много други специфични случаи.

Инертността на фолиото и на самите газове, които се ползват, правят този вид панелна изолация изключително безопасна както за работниците по монтажа, така и за ползвателите на изолираните помещения. Освен това няма опасност от обгазяване, никакви власинки, не поглъщат влага и не се покриват  с плесени.

Ако един подобен панел бъде продупчен, той остава все още функционален – просто ако в него е имало инертен газ, той ще бъде заместен с въздух, което ще намали в известна степен топлоизолационните му качества, но няма да го направи безполезен.

Много удобен е транспорта на газовите изолационни панели, които могат да се пренасят напълно плоски, и да се пълнят с въздух или съответния газ на мястото на монтажа. От компанията Fi-Foil са разработили прост механизъм, с чиято помощ след разгъването си,  панелът  се затваря автоматично.  Също така устройство за пълнене може да бъде закупено или взето под наем от доставчика за времето на монтажа на изолацията.

От Fi-Foil все още не са разкрили точната цена на продукта, но по техните думи газовите изолиращи панели ще бъдат по-скъпи от стъклената вата и по-евтини от полиуретановата пяна.  Газовите изолиращи панели вече са били ползвани в един  престижен пилотен проект – реновацията на сградата на New York Power Authority в White Plains, New York. Панели с аргон са били инсталирани на петия етаж на сградата през септември 2009 г и всички останали етажи на 13-етажната сграда ще бъдат изолирани през тази и следващата година. Тези панели са поставени върху съществуваща изолация от стъклена вата, с което коефициентът  цялата изолираща система е достигнал  до R-24.2

По материали от:   buildinggreen

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Енергийна ефективност, Нови материали, оригинален дизайн

 1. Драгомир
  06 Aug 10
  9:55 am

  Всъщност не разбрах в какво се състои патента – че пълнят „надуваеми дюшеци“ с газ??? Както се споменава в статията тези газове вече си се ползват в прозорците…

 2. Tonchev
  07 Aug 10
  12:52 am

  Дали газът за изолация е патент или не, е подробност, Но изолацията може да е нож с две остриета.

  Знаем, че лятото е хладно в мазето без изолация, а зимата е топло и пак без изолация. От тук следва да се търси ефективното решене за климатизацията – вижте на http://www.b2b.bg/intelligentplus.html

 3. крум
  07 Aug 10
  7:54 pm

  Тончев,
  лятото и зимата е хладно и топло в мазето именно поради наличието на изолация. Вкопаването му в земята осигурява изолация.

 4. ktamen
  07 Aug 10
  9:41 pm

  Основната причина за приятните температури в мазето е огромния топлинен акумулатор (Земята).

 5. Tonchev
  09 Aug 10
  2:46 pm

  Точно така ktamen и това следва да се използва, защото е напълно без пари и 100% природосъобразно, а Крум да чете повече за физиката, защото на село никой не изолира мазетата.
  Вкопаването в земята не осигурява топлинна изолация, освен, ако си изолираш мазето допълнително. Лятото в подземните пещери е студено и без да са изолирани.Ако са топлоизолирани – пак ще е студено, защото от двете страни и на най-добрата изолоция, след дълго време, темепературите се изравняват. Топлината винаги отива от по-топлото към по-студеното, докато температурите се изравнят.
  Вижте и тук : http://www.b2b.bg/plusenergybuilding.html

 6. Крум
  10 Aug 10
  10:42 am

  Тончев, да ме прощаваш, ама почвата е изолатор и то доста добър такъв. И вкопаването в земята осигурява именно топлинна изолация. Вярно е, че почвата е и с много голяма термична инертност, но в случая това не е от особено значение. Лятото в подземните пещери е студено защото са изолирани и студеният въздух има навика да стои ниско долу, освен това е по-плътен от топлия и конвекцията е затруднена. Ако слизаш в кората, температурата започва да се покачва и в един момент стигаш до мантията. Ако земята не беше изолатор, нямаше да можем да живеем на тази планета. По-кротко го давай с щуротиите.

 7. Tonchev
  10 Aug 10
  1:45 pm

  Круме
  Знаеш, че в малките селски мазета е студено през лятото и топло през зимата. Те сезонно ли са изолирани или просто температурата на почвата слабо се променя през лятото и зимата ( 12-16 градуса ) и в мазетата температурата е почти същата през всички сезони (като на почвата, която ги обхваща).
  Виж нов патент 2010, който използва този елементарен факт на:
  http://v3.espacenet.com/publicationDetails/biblio?DB=EPODOC&adjacent=true&locale=en_EP&FT=D&date=20100128&CC=JP&NR=2010019502A&KC=A

 8. Крум
  10 Aug 10
  3:12 pm

  Това за сезонното изолиране във връзка с какво го казваш? Това което казваш, не противоречи на написаното от мен, а се дължи именно на изолацията поради пръстта. Всяка една сградна изолация има тази цел – топло през зимата и студено през лятото. Изолацията работи и в двете посоки – през лятото не позволява повишаването на температурата в мазето а зимата не позволява нейното намаляване. Топлинната изолация просто не позволява пренос на топлинна енергия в една или друга посока. Температурата на почвата се променя слабо именно защото почвата е изолатор, тя нама как да бъде изолатор ако лесно си променя температурата.

 9. Tonchev
  10 Aug 10
  3:33 pm

  Круме
  забрави, че статията е за изолация с газ. Моята теза бе, че е по-евтино да се черпи безплатно топлина/хладина от почвата. дори и да е изолатор, както ти грешно си мислиш. (между впрочем, при определена дефиниция на изолационно качество и почвата може да се квалифицира като изолатор, но газът е на порядъци по-добър изолатор) В сравнение с газът, почвата е много повече топлопроводник, отколкото изолатор. Основната причина почвата да не е изолатор е наличието в нея на влага, която е един от най-добрите топлопроводници. Всеки сух газ е много по-добър изолатор от почвата. А вакуумът е перфектният изолатор.

  Даже ти дадох и примерен патент, където става ясно какво казвам.

 10. Tonchev
  10 Aug 10
  4:06 pm

  И най-добрите изолации не дават допълнително енергия. Те са пасивни системи. Аз обръщам внимание на активно използване на подпочвената хладина/топлина. А изолациите може да са на надземните стени, прозорци и покриви. А не на мазетата.

  Вижте това видео: http://www.youtube.com/watch#!v=NzO9tMTabcE&feature=channel

 11. крум
  10 Aug 10
  6:33 pm

  За термопомите не споря. Нито за разликите между въздух и почва примерно. Аз също смятам, че е по-подходящо да се използват термопомпи като средство за добив на енергия, отколкото само да разчиташ на изолации.
  Няма определени, неопределени и прочие дефиниции за изолационни качества. нвщата са съвсем ясни. Дали един предмет е проводник или изолатор на топлина зависи от неговата специфична топлопроводимист, коят пък зависи от много неща в строежа на материала.
  А за влагата съвсем не си прав – водата всъщност е един доста добър изолатор – около 3 пъти по-добър от почвата. При водата обаче от голямо значение е конвекцията. Ето ти малко числа:
  Въздух ~0,025 W(m.K)
  Вода – 0.6 W(m.K)
  Почва – 1,5 W(m.K)
  Сребро – 430 W(m.K)
  Почваме обаче да се отклоняваме вече много.

 12. Tonchev
  10 Aug 10
  10:00 pm

  Аз говоря за влажна почва, а не за вода. Влагата в почвата и въздуха имат голямо значение за топлоизолационните им качества. Табличните данни са некоректни – каква е влагата на почвата, въздуха … ? Но при определени допълнителни условия, те могат да бъдат верни.

  Термопомпите използват подпочвената топлина/хладина чрез процес на многократно нискотемпературно изпарение. Но елементарна вентилация на мазето може да извади темперетатурата от мазето над него, пряко или през топлообменик. А това е почти за без пари. Температурата от мазето винаги е добре дошла – и зиме и лете. Изолацията на надземните етажи помага при непрекъснато обитаеми сгради. Ако е вила, която през зимата се посещава рядко и не се подгрява, тя ще бъде еднакво студена при всяко ходене, независимо от топлоизолацията и независимо от проводимостта/изолацията на водата, въздуха и почвата. Аналогично е и през лятото – ще бъде топло, ако не се охлажда, независимо от изолацииите.

  Вижте и на http://www.b2b.bg/plusenergybuilding.html

 13. vitaarch
  18 Feb 12
  10:25 pm

  До Тинчев.В мазето зиме е топло,а лете хладно,не защото няма изолация,а точно защото е изолирано отвсякъде със земя.На два метра под земята температурата е практически непроменена.

 14. Sylvester
  28 Nov 15
  9:28 am

  Малко са сигурните и доказани начини човек да изкравапари от вкъщи по интернет.
  Но все пак има няколко световни сайта, които предлагат подобно нещо.
  Един от тях е UpWork (бившия oDesk).
  Написа сме няколко статии по темата, които се надяваме да ви бъдат
  от полза.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>