GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Известен е победителят в X Prize в групата на масовите автомобили

July 30, 2010

Голямото автомобилно съзтезание X Prize с награден фонд от 10 милиона долара е почти към своя край. Условието е да бъде конструиран автомобил, който може да измине 100 мили с един галон гориво (2,3 литра на 100 км). Вече е известен победителят в категорията на масовите автомобили. Edison2 грабват награда от 5 милиона долара с амбицията си да променят света и да предложат новият VW бръмбар на 21-век.

Еdison2е компания, базирана в щата Виржиния и има вече опит в автомобилните надпревари. Техният автомобил The Very Light Car има изключително олекотена аеродинамична конструкция. Те имат голям шанс да се приберат у дома с повече от една награда, тъй като от общо 12 отбора с 15 автомобила почти 1/3 от всички автомобили са техни.

Автомобилите на Edison2 съвсем не изглеждат обикновени – те по-скоро приличат на самолети без крила. Но според Oliver Kuttner, CEO на компанията, те са предусетили бъдещето на автомобилите. Съзтезателната версия тежи едва 362 килограма с климатик и стерео. Стандартната версия от стомана и алуминий вероятно ще тежи не повече от 450 килограма, около 1/3 от теглото на днешните автомобили по пътищата.

Kuttner заявява, че нямат намерение да се превърнат в производители на автомобили, а по-скоро в технически консултанти на автомобилните компании. Те виждат своето бъдеще като партьор на утвърдените в бранша фирми, който ще даде своя опит в намаляването на теглото, степента на сложност и цената на автомобилите.

От компанията са убедени, че съвременните автомобили са безнадеждни от гледна точка на аеродинамиката и пътят към бъдещето е с кабини, оформени подобно телата на самолетите. „При използване на традиционното окачване от типа McPherson има твърде много точки на тежеста, което изисква по-тежки шасита. Нашият дизайн означава по-леки шасита, по-дребни компоненти и всичко това допринася за постигане на желаното ниско тегло.“

Автомобилът на Edison2 определено напомня външно електрическата Aptera 2E, която също е претендент за X Prize. За съжаление нейното навлизане на пазара беше забавено от изчерпването на финансите на компанията. Но Kuttner твърди, че три от техните автомобили тежат колкото една Aptera, при това имат повече вътрешно пространство. Въппреки това той запазва голямо уважение към тях заради сходната философия да се подобри аеродинамиката на колата.

Kuttner обещава цената на техния автомобил да бъде изключително ниска – естествено много важно условие, което ще позволи да се наложи като новия Volkswagen на 21 век.

По материали от: mnn

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Автомобили, икономия на гориво, Транспорт

 1. Драгомир
  30 Jul 10
  2:39 pm

  Аеродинамиката на съвременните автомобили не е ли с цел да могат да са устойчиви на пътя при високи скорости? Тези коли като самолети сигурно даста са неустойчиви на пътя (както са и самите самолети, всъщност 😉 ).
  Освен 2,5 литра на 100 километра, то какво още се иска за колите? В смисъл не се ли иска определени килограми да превозват. По какви шосета карат – имат ли завои и т.н.

 2. крум
  30 Jul 10
  8:29 pm

  То това изказване е същото като да кажат, че Боинг не разират от самолети.
  Но при скоростите които тези коли развиват аеродинамиката не е от много съществено значение, така че могат всякакви глупости да правят. Те трудно стигат до над 100 км/ч. Интересни са само като градски автомобили за един човек, заради наистина малкия разход. Повечето обаче са едноместни или двуместни, което си е неудобство отново. Естествено, ако ги сравниш като възможности с норамлен автомобил, разбираш, че тези 2,3л/100 км са всъщност много. Един съвременен автомобил рядко изразходва над 7-8 л/100. И ако имаш 4 човека в него, резултатът е ~2л/100 на човек. Е, сигурността на тези коли няма нищо общо със сигурността на нормалните автомобили, но пък прогресът иска жертви 🙂
  Всъщност основното което ме притеснява е, че двигателите им работят в много тежки високооборотни режими, което значи много къс живот за двигателия. Ако се зачетете в статията за проекта, ще видите, че е трябвало няколко пъти да спират и да пръскат двигателя с вода, понеже се е нагрявал до 124 градуса.
  Всъщност далеч по-интересен е прототипът на германците, който си е изяло електрически. Бих казал, че бъдещето е там.

 3. Joro
  30 Jul 10
  9:22 pm

  Олаждането на електродвигателя според мен не е някъв сериозен проблем, просто това показва, че не са го домислили…

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>