GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Изкуствени острови като гигантски електрически батерии

August 7, 2010

Дания е доста ветровита страна. Достатъчно ветровита, за да генерира 20% от нужното и електричество чрез вятърни ферми на сушата и край бреговете си. Но с нарастващия дял на енергията, генерирана от вятърни централи,  въпросът за съхранението на енергията става все по-голямо предизвикателство.

Ето защо в търсене на решение архитектурното бюро от Копенхаген Gottlieb Paludan проектират един изключително иновативен метод за съхранение на енергия – Green Power Island.

Въпреки че дизайнът на Green Power Island е съвсем нов, в неговата основа стои един отдавна познат и широко използван метод за съхранение на енергия – изпомпването на вода в резервоари – т.нар. ПАВЕЦ (pumped hydro). Конвенционалните помпени хидроцентрали имат два вертикално разделени резервоари, като използват силата на водата и гравитацията, за да освободят съхранената чрез изпомпване енергия. Капацитетът на една такава помпена централа зависи от обема на резервоарите и разликата във височините на двата резервоара.

Тази стара и широко използвана навсякъде по света технология обаче получава оригинален „датски прочит“ от Gottlieb Paludan. На техния изкуствен остров морската вода се изпомпва в специално построен резервоар, напомнящ лагуна. Когато консумацията на електроенергия е ниска, с помощта на помпи, захранвани от вятърните турбини, се изпразва водата от резервоара. В часовете на пикова консумация морската вода може да нахлуе обратно в лагуната, при което завърта хидротурбините и те произвеждат електричеството, нужно в момента на потребителите.

Изкуствени острови вече са проектирани за няколко конкретни локации – Копенхаген, Бахрейн, Тампа Флорида. Всеки от тях е съобразен така че максимално да се вписва в околния пейзаж, както и да се използва за много и различни цели, освен съхранението на електроенергия. На островите също така ще може да се инсталират фотоволтаични и концентриращи соларни централи, даже може да се ползват за производство на биомаса. В повечето проекти са планирани зони за отдих и развлечение, плажове, пристанища, даже жилищни и бизнес зони.

На тези, които ще възразят, че няма нищо екологично в изграждането на подобни гигантски изкуствени съоръжения, следва да напомним за плановете на петролните компании да дълбаят все по-надълбоко в морското дъно. Вече всички са убедени, че светът ще изглежда безкрайно различно след 50 години. Дали тогава Зелените енергийни острови ще бъдат част от пейзажа, все още е трудно да се каже, но определено идеята за тяхното изграждане и интересна и заслужава внимание.

По материали от: planetsave

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергия от вятъра, ПАВЕЦ, съхранение на енергия, чиста енергия

 1. ktamen
  14 Aug 10
  1:26 am

  Струва ми се много по-евтино да се огледат за някой по-стръмен бряг и да направят въпросния водоем на сушата, и няма да има нужда да хвърлят грешни пари в морето за изкуствени острови. Преди време си мислех за сал, който използвайки енергията на вълните да изпомпва вода високо на сушата и при пиково потребление просто се отваря кранчето към турбината.

 2. Tonchev
  15 Aug 10
  9:40 pm

  Да прав си. Аз вече правих проект за един резервоар само на сушата (70 м. над морето), където са турбините на Калиакра . Сега турбините там ги изключват централно при силен вятър. Вместо това може Павеца да акумулира и при слаб вятър да праща ток по същите жици, които сега не могат да поемат върховата ветро генерация. Това е най-малката полза – другите са за системата и гъвкавото и балансиране. Разбира се има и други начини за енергоакумулация, но излизаме извън темата.

 3. Tonchev
  15 Aug 10
  9:43 pm

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>