GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

20-мегаватова инсталация за съхранение на енергия с маховици

August 13, 2010

За редовните читатели на сайта Beacon Power е стар познайник: това е компанията, която развива промишлени системи за съхранение на енергия чрез използване на маховици. Миналото лято нещата все още изглеждаха под въпрос – първите две тестови системи тъкмо започваха работа и резултатите щяха да покажат дали технологията има бъдеще. И ето го новото продължение на историята – в началото на миналата седмица Beacon Power  получи солидна помощ за изграждането на 20 мегаватова инсталация за съхранение на енергия.

Системата ще бъде разположена в Stephentown, щата Ню Йорк, и е настойност 69 милиона долара, като почти 2/3 от стойността ще бъде предоставена като държавен грант. Тя ще използва мрежа от 200 маховици, които ще съхраняват електричество от мрежата във вид на кинетична енергия.  Системата с маховици има удивително бърза реакция при промяна на съотношението между потребление и генериране на енергия – едва 4 секунди – и е в състояние да работи при максимално натоварване в продължение на  15 минути.

В момента електроразпределителните дружества навсякъде по света поддържат като резервни мощности за посрещане на пиковото потребление предимно електроцентрали, които използват природен газ. Проектът в Stephentown се очаква да бъде завършен до края на първото тримесечие на следващата година и ще осигурява 10% от необходимото регулиране на честотата на електроразпределителната мрежа в щата Ню Йорк при типични натоварвания.

Използването на подобни инсталации е сериозна стъпка за по-широкото навлизане на енергия от вятър и слънце в енергийния микс. Поради тяхната променливост, електроразпределителните дружества търсят различни форми за съхранение на енергията и стабилизиране на мрежите.

По материали от: cnet

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: възобновима енергия, енергия от ВЕИ, маховици, съхранение на енергия

 1. Ludmil
  25 Aug 10
  10:52 pm

  Боже, какви примитивни технологии! 21-ти век ли е или 18-ти??? Заобиколени сме от тераватове енергия вибрираща в пространството около нас, а ползваме някакви допотопни механични маховици!!!

 2. Tonchev
  26 Aug 10
  12:42 pm

  Потребителите на ток искат винаги да имат евтин ток. А не само, когато духа вятър, например. Затова един основен критерий е цената на електро-регенерацията, а не стара ли е или нова е технологията. В сатията става въпрос за инвестиция 3450 USD на мегават инсталирана мощност, Не става въпрос за к.п.д. на инсталацията, техническия ѝ живот и оператевните разходи, за да се направи сметка, колко ще струва токът от нея. Но и на пръв прочит е ясно, че инвестицията е скъпа. Това не е беда, защото спонсорираните пилотни енерго инсталации обикновенно са в пъти по-скъпи, от времето, когато станат масови на пазара. Във всички случаи това е добра новина, най-малкото, защото няма никакви негативни последици за природата и ивестицията е по-евтина от тази за АЕЦ, който не може да реагира за 4 секунди, а минимум за седмици, което обезмисля функцията.
  За електро-регенерация у нас вижте повече на http://star.tonchev.org

 3. Tonchev
  26 Aug 10
  1:51 pm

  Поправка – 3450 USD на киловат

 4. вл.
  04 Nov 10
  8:34 pm

  Скъпи ентусиасти,
  Факта, че във маховика се акумулира енергия, а в статията се говори за ватве ме навежда на мисълта, че техниката не ви е най-добрата област. Само като пример: от едно малко кондензаторче мога да изкарам мощност 20 MW! Запитайте се за колко време.
  Вл.

 5. Tonchev
  05 Nov 10
  6:26 pm

  скъпи вл.
  Журналистите (чужди и наши) не винаги правят разлика между единиците за мощност и енергия. В сатията може да се допусне, че има разминаване в данните 4 пъти. Но и това не е кусур. Главното е, че става въпрос за алтернатива на поддържането на топли и студени резерви в енергетиката. А те по принцип не са от ВЕИ, което компроментира ВЕИ енергетиката. Имайте предвид, че язовирните ВЕЦ все по-рядко се причисляват към зелената енергетика. Даже у нас изкупната цена на тока от тях е по-ниска, отколкото от тази на някои ТЕЦ (10 към 13).
  Един сигурен, постоянен и 100% възобновяем енергоизточник са морските и речните течения – вижте повече на http://www.tonchev.org/novavec.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>