GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Приказни зелени сгради от Австрия

August 16, 2010

Ако обичате разнообразието и разчупените форми, сигурно сте се замисляли колко скучни и еднообразни са повечето съвременни сгради с техните правилно подредени и напълно еднакви прозорци и балкони. В такъв случай повечето от сградите на австрийския архитект Friedensreich Hundertwasser биха били истински празник за вашите очи и сетива. Ако пък сте почитатели на архитектура, която естествено и ненатрапчиво се вписва в природната среда около нея, то някои от знаковите му сгради вероятно ще оцените като най-значимите архитектурни шедьоври на миналия век.  Един от най-прочутите му проекти е  KunstHaus Wien Museum, който (както вече сте се досетили) се намира във Виена.

„Повечето хора смятат, че сградите се състоят от стени. Аз смятам, че сградите се състоят от прозорци. Повторението на идентични прозорци един до друг и един над друг, които образуват нещо като мрежа, за мен е характерно за концентрационен лагер. Прозорците, подредени в колони и редици, за мен са тъжна гледка. Прозорците трябва да могат да танцуват“ – убеден е Friedensreich Hundertwasser.

Ето защо когато проектирал KunstHaus Wien, той приложил на дело това, в което бил убеден и страстно проповядвал. Тук всеки прозорец е в различен цвят, размер и форма, което придава на фасадата неповторимо очарование.

Освен прозорци с индивидуален характер, странният музей във Виена се сдобил с неравни подове, зелен покрив и живи сенници – дървета, които израствтат направо от етажите и на покрива. Самите дървета освен декорация, имат и съвсем практична функция – осигуряват сянка и пречистват въздуха около музея.

По фасадата на сградата пълзят и увивни растения, които създават зелени стени. Дървета на покрива – градина са с нормални размери. Според автора засаждането на дървета в града трябвало да стане задължително.

Още един проект на Friedensreich Hundertwasser включва в себе си всички елементи на неговата философия и разбирането му за органична архитектура – това е туристическият комплекс Bad Blumau в австрийската област Styria с център  Грац. Комбинацията от  топли минерални извори и приказна архитектура със сигурност е чудесно място за почивка.

По материали от: inhabitat

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Архитектура, зелени градове, зелени покриви, устойчива градска среда

 1. Augusta
  17 Aug 10
  12:02 am

  Интересна публикация. Последните снимки ми напомнят началото на „Властелинът“, цитирам по памет: „В една суха и светла землянка жевееше един хобит“ . 🙂

 2. Technoart
  17 Aug 10
  6:20 am

  Проектиране и изграждане на вертикални градини с богато разнообразие от декоративна растителност.

 3. Попов
  17 Aug 10
  10:41 pm

  Точно у нас трудно ще се намерят прави прозорци и спретнати фасади. Може би затова си мечтая за такива, а показаните по-горе никак не ми липсват. 🙂

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>