GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нанофилтър с формата на пакетче чай пречиства водата незабавно

August 14, 2010

Воден филтър, подобен на пакетче за чай, поглъща замърсителите и бактериите и осигурява чиста вода, годна за консумация. Това е едно потенциално решение за проблема на милиарди жители на планетата, чийто достъп до безопасна питейна вода е силно затруднен.

Изследователи от Stellenbosch University в ЮАР са създали това практично приспособление, използвайки същата материя, от която се произвеждат традиционните пакетчета с чай. В него са опаковани две от най-мощните пречистващи субстанции – ултра-тънки нанонишки и зрънца активен въглен, които улавят замърсителите и убиват бактериите.

За да се използва приспособлението за пречистване на вода, трябва просто да се постави на гърлото на бутилката и водата, която преминава през него се пречиства при преминаването си през него. Едно пакетче пречиства до 1 литър вода и дава невероятни резултати дори при възможно най-замърсената вода. След използване пакетчето просто се изхвърля, без да представлява опасност за околната среда.

Микробиологът Marelize Botes обяснява как този метод за пречистване на водата се различава от всички познати досега:

„Новото в тази идея е комбинацията от евтини материали – активен въглен и нанонишки; освен това пречистващите филтри се използват при нужда, като се избягва предварителното филтриране на водата, което може да се обезмисли ако има повторно заразяване. Освен това материалите, използвани за изработването на този филтър са безвредни за хората.“

Пречистващите филтри са изключително евтини – по-малко от един американски цент за бройка. Това означава, че няма да има пречки пред широкото им разпространение, когато идеята достигне комерсиална фаза, макар че дори тази цена би била непосилна за най-бедните по света. Безспорно в условията на природни бедствия те биха били незаменими в осигуряването на чиста вода за пострадалите.

Можете да видите демонстрация на следното видео:

По материали от: io9.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: наноматериали, нанотехнологии, питейна вода, пречистване на вода, чиста вода

 1. humm, malko kato reklama zwu4i .. no da se nadqwame 4e e realno

 2. voda
  29 Aug 10
  11:12 am

  В бъдеще ще имаме нужда от все по-евтини и ефективни начини за пречистване на водата.

 3. Nikolai
  02 Sep 10
  2:55 pm

  e aktiven vyglen …

 4. Tonchev
  02 Sep 10
  9:58 pm

  Заразяването на водата с различни микроорганизми е неизбежно в открити съдове, дори и да са стерилни. А стерилна вода може да се бутилира само при стерилни условия, стерилни опаковки и т-н-. Ние винаги пием, повече или по-малко, нестерилна вода. И това е нормално, когато замърсяването е в определени граници. Най – простият начин да се стерилизира заразена вода е чрез преваряването ѝ. За преваряването може да се използва и ВЕИ – например слънчев концентратор.
  Прясната вода (стерилна или не) е вече дефицит за повече от половината земни жители. Големият проблем сега е как солената вода от морето да се обезсоли евтино. Защото водата в морето става все повече, за сметка на топящите се ледове, които предимно са от замръзнала несолена вода.

 5. Joro
  03 Sep 10
  8:02 am

  Зачекнахте интересна тема и твърде всеобхватна за да се анализира с две думи … 🙂

  Титърът (микробното число) на бактерии от видовете: Е. coli, Ентерококи, Псевдомонас аеругиноза, във водите предназначени за Питейно битови цели трябва е нула за милилитър – Наредба 9 от 16.03.2001 г.
  Tonchev, дезинфекцията може да се извърши и UV (облъчване с ултравиолетова светлина, която може да се генерира от луминисцентнилампи, дори светодиоди /много по-енергиино ефективно/), хлориране, озониране и други … Аз лично предпочитам физичните методи (по специалнио UV, варенето също е физичен метод) защото за разлика от химичните агенти които убиват докато се разтворят UV трепе само в зоните на експозицията. И изисква много по-малко енергия от термичните методи.

 6. Joro
  03 Sep 10
  8:16 am

  Относно обезсоляването – за съжаления евтин начин няма. Или давате пари за много енергия и евтини материали или обратното. В първия случай – ако обезсолявате чрез замразяване или дестилация – представете си енергията за един кубик. Из нета може да се намери инфо. Досещам се какво ще ми отговориш, Tonchev – има такива инстаации, да.
  Във втория случай – обратна осмоса, електроосмоза – може да се мине с 10 пъти по-малко енергия (в зависимост от изискванията за качество този показател може да се увеличи), но консумативът (мембрани, електроди) не е никак ефтин. Амортизацията на съоръженията е голяма ако е обратна осмоза – има налягания десетки атмосфери.

 7. Tonchev
  03 Sep 10
  9:52 am

  Жоро – водата за пиене – обеззаразяване
  Всичко, което казваш е така.
  Имай предвид, че милиони хора се разболяват от водата годишно в света и стотици хиляди, в Африка и Индия, умират. Именно за масовия случай преваряването е решение, защото те и дори това не правят. Аз обичам прости примери. Затова посочих това, което реално там ще работи. Все пак, един слънчев конценнтратор от акрил, например, е твърде евтино нещо, ако фокусира в една черна тенджера с вода. А слъцето е без пари и го има много там.

  В един мой патент-прототип в действие температурата на водата може да се повишава до стерилната. Даже прави и ток за UV облъчване, например.
  http://www.youtube.com/watch?v=gwWwLmiasLg

 8. Tonchev
  03 Sep 10
  10:10 am

  Жоро – водата за пиене – обезсоляване
  Водата обикновенно се обезсолява до морето или в морето, защото да се транспоротира солена става по-скъпо. До морето винаги има вятър и вълни, а даже и приливи и отливи, някъде. За слънцето знаем. От техническа гледна точка е ясно, че трябват инвестиции за съоръженията само – иначе ВЕИ са без пари. В Африка умират много повече хора (деца) от поети с водата инфекции, отколкото от неизлечимия СПИН. Още повече, че ефективни технологии и нескъпи за ВЕИ има вече – даже и моите.
  Има и работещи вятърни турбини, чиито ток изцяло отива за обезсоляване. Например проекти на Енеркон: http://pdf.directindustry.com/pdf/enercon/enercon-desalination-systems/20877-112609.html

  Ако такива инсталации се направят с моите реактивни турбини, то обезсоляването ще бъде още по-евтино, А ако се направят и хибридни ветро-фотоволтаични инсталации/паркове – не само за обезсоляване – още по-добре – вижте на
  http://www.b2b.bg/bgwindsolar.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>