GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Най-големият подводен музей в света

August 21, 2010

Недалече от курортния град Канкун в бистрите води на Карибско море се изгражда най-голямата подводна галерия в света. Според мексиканските власти музеят ще грабне вниманието на туристите-гмуркачи и в същото време ще отвлече тяхното внимание от кораловите рифове, които вече са достатъчно пострадали от техния интерес.

Изграждането на National Marine Park of Isla Mujeres стартира през ноември 2009 година с потапянето на първите 100 бетонни скулптури. Очаква се към края на 2010 година под вода да се вече всичките 400 скулпути от проекта Silent Evolution.

Основната цел на проекта е защитата на подводния свят. Автор на скулптурите и арт директор на подводния музей е 36 годишният Jason deCaires Taylor, възпитаник на Camberwell College of Arts, University of the Arts London, който освен това е напълно квалифициран инструктор по гмуркане, подводен еколог и носител на престижни международни награди за подводна фотография. Фундамент в неговата работа са оптимизма и вярата в способността на природата да се възстановява и променя.

Скулптурите са изработени от специален рН-неутрален и корозионно устойчив бетон. Вероятно те ще се покрият с корали и ще станат част от живота на морското дъно, достъпни за многобройните гмуркачи, които ежегодно посещават района.

По материали от: greendiary

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: изкуство, опазване на околната среда, подводен свят

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>