GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Алтернативни автомобили на Фолксваген

August 21, 2010

През последните дни имаше доста интересни новини, свързани с алтернативни проекти на компанията Volkswagen. Завършиха успешно тестовете на новия им водороден модел Bora Hy.Power – автомобилът беше изпитван в реални условия на дълъг път между Франция и Италия.  В сравнение с други водородни автомобили, той има значителни усъвършенствания – нов тип мембрани в горивнита клетка, както и високоефективни ултракондензатори.

Заедно с водородния автомобил се движеше и още един автомобил, който използваше алтернативно гориво на SunFuel. Те преминаха през Simplon Pass за да се види как се справят при температури под нулата, тъй като на такава надморска височина температурите са доста ниски и през лятото.

SunFuel Bora/Jetta използва чист изцяло синтетичен дизел на SunFuel.  Той има едни от най-ниските емисии сравнен с кой да е друг автомобил в света и от Volkswagen планират да го използват във всички свои бъдещи модели с ниски емисии.  SunFuel е алтернативно гориво с ниско съдържание на сяра, което се получава от възобновяеми източници – растителни суровини, отпадъци и други суровини.

Но да се върнем на същинската цел на теста – водородния Bora Hy.Power. Водородните автомобили отдавна се сочат като бъдеща опция за транспорта, но високата цена на горивните клетки и притесненията за тяхната сигурност забавят значително тяхното развитие.  Горивната клетка, използвана в тези тестове има мощност от 75 kw и отделя само водна пара.

Скъпите благодорни метали, традиционно използвани в горивните клетки, са заменени от пластмасови нишки. Автомобилът е снабден с 6 електромотора и общо 64  конски сили, което гарантира адекватно ускорение и максимална скорост от над 110 км/ч.

Един от най-култовите продукти на VW – техният Beetle също е на път да получи нов, зелен редизайн – неговият хибриден вариант се очаква да бъде демонстриран през 2011 година на автомобилното изложение в Детройт. Литиевата батерия с капацитет от 20 киловата ще осигурява на Love Bug пробег приблизително 70 километра и това е само част от радикалните промени. Хибридният Beetle ще се произвежда в Puebla,Мексико.

VW направиха странен избор да предложат първо хибридна версия на своя Touareg, но до края на тази година се очаква да пуснат на пазара хибридната версия на Jetta, а през 2013 -изцяло електрически Golf.

По материали от:  inhabitat

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Автомобили, водородни горивни клетки, хибридни автомобили

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>