GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Изцяло електрическият Nissan LEAF официално в продажба в САЩ

September 4, 2010

От 1-ви септември Nissan LEAF е вече официално на пазара в Щатите – първият изцяло елетрически автомобил, предназначен за масова продажба. Това е значителен напредък, който радва всички, които желаят да видят електрическите автомобили по пътищата. Но и повод за някои сериозни притеснения.

Коронясването на LEAF като най-продавания електрически автомобил е едновременно благословия и проклятие за Nissan и всички почитатели на електроавтомобилите, които се надяват те да изместят в близките години традиционните превозни средства, ползващи петролни продукти. Какво поражда тревоги?

Конкурентите критикуват LEAF заради липсата на активна система за контрол на температурата на батериите. Пасивната му охладителна система ползва един единствен вентилатор, който да разпределя топлината равномерно в целия пакет от батерии. Официално обявеният пробег на LEAF е 100 мили (над 160 км) , но при екстремни температури той би могъл да падне до 40 мили.

Според Elon Musk охладителната система на LEAF е примитивна, което при изключително ниски температури може да доведе до деградация на батериите, а при много високи – напълно да „изключи“ колата. Така че клиентите, живеещи при климат с резки амплитуди, следва да бъдат предпазливи.

Ако техническите несъвършенства на LEAF станат причина за множество оплаквания от къс пробег и неадекватност на пътя, това би могло да се превърне в сериозна пречка за масовото разпространение на електрическите автомобили. Остава надеждата, че Nissan са направили всички необходими тестове при екстремни температури и всичко се свежда до злонамерени слухове, разпространявани от конкурентите. Така че да пожелаем добър път и да стискаме палци всичко да е наред!

По материали от: ecogeek

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Батерии, електрически автомобил, Транспорт

 1. Joro
  04 Sep 10
  10:35 pm

  А толкова лесно може да се направи система за управление на температурата на батериите… Не е истина просто

 2. @Joro, не съм много съгласен 🙂

  Струва ми се, че охлаждащата система е едно от най-големите предизвикателства за електрическите автомобили. За сразвение GM инвестира невероятно много пари и ресурси за батерията на техният Volt, след което разбира се дадоха гаранция от 10-години за батерията. Не знам какво предлагат Nissan.

  Струвами се, че японската компания ще е един от лидерите при електрическите автомобили:

 3. Joro
  05 Sep 10
  7:49 pm

  Ангел, не звучи сериозно.

  По-скоро разработчиците на колата са искали да минат по-ефтино. Разработена е батерия за (за колко ли пари и години?), а не е помислено за охлаждането, отбили са номера с 1 вентилатор (не ми се проверява, допускам).

  Нека изпозват водно охлаждане от ДВГ и по специално от някоя малолитражна кола, около 1200 cm3 като е толкова трудно, въпреки, че според мен ще е неоправдано мощно. По долу ще пробвам да поразсъждавам малко, който иска да дискутира..
  Вариант I – Ако се ползва стандартен радатор и някакви топлообненници в (около) елементите на батерията проблема е никакъв. Освен допълнителното тегло, но то може значително да се намали заради това, че не се ползва за ДВГ.
  А ако „стандартното“ охлаждане не охлажда достатъчно? Проста сметка (в следващ коментар при интерес) показва, че при това положение само батерията има над 15 % топлинни загуби (имаме още електромотор и силова електроника), което според мен означава, че е рано за електромобили или трябва да се откажем от този вид акумулатори.
  – Вариант II – Поне според мен електромобилът се нуждае от по-слабо охлаждане. Има толкова гениално прости неща около нас… Въздух може да охлажда ДВГ, не говоря само за Запорожец, има и ламборджини. Един анализ на аеродинамиката и въздухозаборници с подходяща форма ще подобри неюата и на този етап. Вентилатора да не е един, а няколко разположени на подходящите места с подходящата мощност. Какво пречи модулите на батериите да са влагозащитени но с оребрени алуминиеви корпуси и на някакво време да се пулверизира (пръсва) вода върху тях? Когато вземат да прегряват разбира се, това се смята. Просто наливате литър вода за 100 км
  Топлината може да се отвежда и с топлинни тръби вместо с ребра.

  III вариант – видът на батериите. Какво пречи да се ползва съвместно с натриево-серната акумлаторна батерия чиито електролит е стопилка и иска висока работна (която може да се намали до 60 градуса) температура? За целта ако трябва се ползва не топлообмен, а топлинна помпа..

  Проблем с ниските температури
  В по-новите коли акумулаторите са в изолирана кутия подобна на хладилна чанта. Не виждам проблеми да се въведе и тук.

 4. ktamen
  06 Sep 10
  12:12 am

  Японците правят страхотни коли и ги изпипват до последня детайл, вероятно са помислили и за оптималната температура на батериите, аз се доверявам на преценката им. Жоро не може да даваш примери за въздушно охлаждане и да не споменеш WV бръмбар и неговия първи братовчед порше 911.

 5. yoi
  06 Sep 10
  9:27 am

  За мен единственото, което е важно е следното:
  Първата ми нова кола (чистак) няма да е с вътрешно горене (като изключим, че реално пак си има двигател на бензин и реално си е като хибридите).

  Всъщност наистина не разбирам къде точно е разликата м/у двете ?
  Имат батерии
  Имат ел. двигател
  Имат бензинов двигател
  И двете разчитет на бензин след като им свършат батериите

  Къде е разликата технологично ?

 6. Попов
  06 Sep 10
  8:34 pm

  Хората вече са го измислили. (охлаждането имам предвди) 😉

 7. Joro
  07 Sep 10
  8:50 am

  Е, да де, нямам претенции, казах само че не е трудно. На фона на останалите проблеми и досегашните инвестиции 🙂

 8. Tonchev
  07 Sep 10
  7:51 pm

  Попов, Жоро …. :
  Хората са измислили много неща, но още повече все още не са измислени. Затова всеки може да мисли и да се информара неограничено – това е едно от малкото неща, които донесе у нас демокрацията. Японците не са известни с това, че могат да измислят нови неща, Нищо, че имат най-добрите коли е хибриди на пазара, но не и с най-добрите технически постижения.

  Охлаждането на агрегатите в една кола, даже и електрическа, е свързано пряко с ефективността. Знаете, че всяка отделена топлина е загуба на енергия. Но това е по принцип. В частност всеки агрегат в кола има оптимална работна температура. Ако тя се поддържа, то загубите ще бъдат минимални = максимална ефективност в типичен случай,.
  Едно ново практическо решение на този проблам, включващо и топлинна помпа/и (Joro), е патентовано в BG 65420 B1 (2008)

  Вижте го на:
  http://v3.espacenet.com/publicationDetails/biblio?DB=EPODOC&adjacent=true&locale=en_EP&FT=D&date=20080731&CC=BG&NR=65420B1&KC=B1

 9. виждам че темата се е разгорещила тука, прочетох внимателно всички коментари, но с ръка на сърцето си мога да кажа че нищо не разбирам от автомобили и охлаждащи системи.
  Единственото нещо което ме спря на този пост и да се зачета е че аз твърдо съм за „Зелената енергия“ стига сме замърсявали въздуха, време е да помислим за планетата, макар и вече твърде късно! Нека всички да се замислим какво оставаме след нас!

 10. Tonchev
  13 Sep 10
  11:56 pm

  Хубавите лозунги обикновено завършват с лоши последствия. Историята е пълна с такива примери -от Рим до Сталин и Хитлер и след тях, а днес и Саркози.

 11. franko
  12 Dec 10
  8:09 pm

  Електрическите коли със сигурност са бъдещето, но има доста да се помисли за съхранението на енергията. Батериите които се произвеждат сега също са ресурсни и имат някакъв ресурс . За производството им се изисква добиване на хим.ел (например лития) .те също не са в изобилие на нашата планета. Според мен използването на водорода от околната среда и превръщането му в ел.енергия посредством водородни клетки е реалното бъдеще на електромобилите.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>