GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Невероятни светодиодни прожектори

September 6, 2010

Изключително постижение в подобряване ефективността на светодиодното осветление ще повлияе на консумацията на електроенергия за нуждите на осветлението в световен мащаб. Финландската компания, производител на  LED-осветителни тела  Obelux е разработила най-мощните светодиоди, с удивителното 20 000!!! (двадесет хилядно) подобрение на интензитета спрямо досегашните стандарти!!!

По поръчка от авиационната индустрия  Obelux са създали високоинтензивен LED-прожектор, който може да постигне 200,000 кандела. Сегашната технология постига едва 10 кандела, което означава 20 000 подобрение спрямо ксеноновата технология.

Новите свръхмощни светодиодни прожектори ще се монтират на сгради с височина над 150 метра, като заместители на сегашните прожектори, предупреждаващи самолетите за препятствия. Плановете са да се монтират по 3 подобни модула едновременно, с което ще излъчват общо 600 000 кандела ПРИ РАЗХОД ОТ … САМО 350 ВАТА!

Оказва се, че предупредителните светлинни сигнали за самолетите са още по-нужни през деня, когато има мъгла или гъсти облаци, така че тази технология  ще допринесе за изключителното повишаване на безопасността на авиацията като цяло.

За да се предотврати светлинното замърсяване, изключително ярките прожектори могат да бъдат затъмнявани до 2 000 кандела, с което те все още са много по-добре видими от днешните 10-канделови предупредителни прожектори.

Новите LED-прожектори са тествани и изцяло отговарят на стандартите и изискванията на International Civil Aviation Organization и ще бъдат пуснати на пазара още през януари 2011 година.

Освен невероятната яркост, светодиодните прожектори имат 10-годишен живот без необходимост от ремонт и специална поддръжка, за разлика от сегашните ксенонови прожектори, които подлежат на ежегодна регулярна поддръжка.

Финландската компания е доставчик на осветителни тела не само за авиацията и други специални индустриални нужди, но и за редица архитектурни приложения. С подобни нови технологични достижения традиционната крушка с нажежаема жичка, както и добрите стари прожектори, скоро ще останат спомен за миналото, подобно на газовите фенери и маслените лампи.

Чудя се дали да не изпратя линк към тази статия на Община Велико Търново, която харчи стотици мегавати за своето прочуто шоу „Звук и светлина“ целогодишно, като много по-голяма част от консумацията се формира за захранване на системата от стотици прожектори в готовност за работа.

По материали от: cleantechnica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Енергийна ефективност, осветление, светодиоди

 1. Това наистина е много добра новина, дано във бъдеще тази технология да се предлага и в нашето ежедневие.

 2. Tonchev
  14 Sep 10
  8:01 pm

  Не пише нищо за охлаждането. Пасивно охлаждане имат и много по-маломощни светодиоди – примерно 1 ват с алуминиев радиатор. По принцип на високо духа много повече, а във Финлавдия е и студено. Затова е възможно там да са решили въпроса с пасивно охлаждане – 350W, но едва ли навсякъде ще може да се осигури такова охлаждане. Ще трябва принудително – примерно с вентилатори, които са много по-ненадеждни от диодите.

  Все пак не става въпрос за увеличение на кпд, а само на интензитета. които означава, че икономия спрямо сегашните светодиоди ще се постигне само за сметка на мащаба, а не на ефективността. Един начин да се подобри кпд като „светене към входящ ток – собствените нужди“ е да се прецезират честотите на излъчване и да се подберат диоди, които най-добре се виждат от човешкото око с най-малко консумация на ток – типично това са червените диоди, каквито са и светлините за самолетите. А на снимката изглеждат нечеревени ?

 3. Joro
  14 Sep 10
  10:02 pm

  Tonchev,

  Човешкото око не е ли най-чувствително към зеления цвят? Виж диаграмата за чувствителността на човешкото око. Червената светлина действа възбуждащо на нервната система. По тази причина сигналите за опасност (изостряне на вниманието) са с този цвят.
  Дори и да приемем, че червения диод консумира най-малко (може, има защо да е така) за единица интензитет, за да е оправдано ползването на червени диоди, те трябва да консумират повече от 2 пъти по-малко от зелените.

 4. Tonchev
  15 Sep 10
  1:40 am

  Joro
  различните хора имат особености на зрението -. някои изобщо не възприемат червени цlетове – далтонисти. Те не са малко. Но не би трябвало да са пилоти, шофьори и т-н. Иначе си прав – около 555 нанометъра е най-лесно възприеманият цвят от повечето хора (не и за далтонистите). Но всички сигнали за опасност са червени. Това е случайност, Според мен не е свързано с това, че червените диоди са най-икономични, защото червеният цвят се използва и при тореадорите, например, далеч преди да има каквито и да било диоди. .

 5. powerled
  17 May 11
  4:11 pm

  Предполагам, че фирмата е разработила осветителни тела с овална оптика, която по оста Y е с малък градус (и оттам се получават многото кандели). По оста Х ъгълът е по-широк за да покрива по-голям радиус на осветяване.
  Канделата е коварна мярка и е в пряка зависимост от ъгъла на видимост.
  Ако бяха дали светлинният поток в лумени – тогава щеше да изглежда по-сериозно.
  По същество финландската фирма не е измислила никакви нови светодиоди.
  По отношение на охлаждането телата са проектирани много добре, като топлината е разпределена на много точки и голяма повърхнина. От задната страна осветителното тяло най-вероятно има масивен радиатор с вертикално разположени ребра.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>