GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Волво работят по проект за интегриране на батериите в корпуса на автомобилите

September 30, 2010

С превръщането на целия корпус на автомобила в една огромна батерия, дизайнерите на едни от най-здравите и надеждни автомобили в света може би са намерили верния път към конструирането на по-леки и по-мощни електрически автомобили.

Батериите за електрическите автомобили са масивни и тежки. В стремежа да се увеличи пробега на автомобила с едно зареждане се добавят още батерии, като резултатът е по-тежък автомобил със същия пробег като изходния.

За да се измъкнат от този порочен кръг, инженерите от Волво съвместно с Imperial College в Лондон работят по създаването на нов композитен материал от въглеродни фибри и полимерни смоли, който може да съхранява енергия, да се зарежда и да освобождава енергията по-бързо от конвенционалните батерии.

Ако проектът завърши успешно, новият лек материеаел може да се използва за изработване на корпуса на автомобила, докато същевременно се явява батерия, която съхранява и освобождава енергия.

Процесът на освобождаване на енергия няма да е на химическа основа, което ще прави тези батерии по-бързи от традиционните. В същото време няма да има деградация на материала във времето, което означава, че „автомобилът-батерия“ ще има по-дълъг живот от обикновените акумулатори.

„Приложението на подобен композит няма да спре дотук – ще стане възможно мобилните телефони да бъдат тънки колкото кредитни карти; лаптопите да ползват енергия от собствените си калъфи/чанти и да работят много по-дълго от днешните“- казва координаторът на проекта – д-р Emile Greenhalgh. „Засега проектът е в началната си фаза и има още много работа, но новият композитен материал е изключително обещаващ“.

Подобно на нормалните батерии, бъдещото Волво ще се зарежда от нормалните контакти или на специалните зарядни станции. Теглото му ще бъде с 15% по-ниско от хибрид със същите характеристики, който ползва традиционни батерии.

Засега учените не споменават дали ползването на новия композитен материал ще гарантира традиционната сигурност на автомобилите на Волво.

По материали от:  crispgreen

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Батерии, електрически автомобили, Нови материали

 1. Joro
  01 Oct 10
  3:18 am

  Ее, не, от утре почвам да си патентовам идеите

 2. user
  01 Oct 10
  12:49 pm

  хубаво, ама какво правим при птп

 3. Драгомир
  01 Oct 10
  1:28 pm

  Жоро каква ти беше точно идеята? Сързана с батерия с „въглеродни фибри и полимерни смоли“, или „превръщането на целия корпус на автомобила в една огромна батерия“.
  Тази статия тук ми прилича на обосновка за добро финансиране на научен проект, отколкото на почти гарантиран краен продукт (както се усеща от написаното). Но в никакъв случай не твърдя, че съм прав.

 4. Joro
  01 Oct 10
  3:09 pm

  @Драгомир,
  „превръщането на целия корпус на автомобила в една огромна батерия“. За начало го бях замислил с Li полимерни (на които лесно можело да се преде произволна форма) акумулатори, после (около 98 година) с ултракондензатори… И по двата варианта може да се изгради едно леко шаси. Здравината също я мислех чрез армировка… При всички случаи се касае за нещо дето не е сериино и прототипа ще е скъп. Тук като гледам са се спрели на „сухи“ ултракондензатори, …

  Идеята ми бе вдъхновена от появилите се тогава GSM-и с неправилни форми, при които обаче под „кривия“ капак батерията си е стандартно четвъртито блокче…

 5. mumintrol
  01 Oct 10
  5:41 pm

  Направо гениално! След най-слабия удар по калника колата остава неизползваема (батериите дават на късо). Следващата гениална идея на закъсалите в кризата автопроизводители: Кола на батерии за еднократна упортеба, изработена от рециклирани кутии от компютри. Ултра-еко-мега-био-плюс-органик-кола!
  бту, на село имам едно много по-еко возило: кон!

 6. Tonchev
  01 Oct 10
  9:01 pm

  А защо с меки калници ?
  Ако купето се покрие с поликабонат – прозрачен lexan, например, ще е здраво и леко. Ние използваме такива материали за купето на нашата състезателна водородна кола – вижте конструкцията и на http://microcar.ecoteck.net/download.html

  Габаратите са нормирани от правилата на състезанието

 7. Крум
  02 Oct 10
  3:00 pm

  Тончев, аз на сайта който си публикувал кола не видях. Само няколко анимации и картинки, които даже и отдалече не са чертежи на автомобил. Там не видях нито една снимка на тази водородна кола. Да не говорим за видео как се движи или работещ двигател със закачени към него измервателни уреди, които да покажат въобще нещо.
  И какво ще рече меки калници. Колкото и твърдо и здрава да е конструкцията, тя има пределна издържливост, слд което се разрушава. И тогава подобна батерия би направила проблем. От друга страна, колкото по-твърдо и неподатлива на деформация е външността на колата, толкова по-голяма част от енергията при удар се предава на пътниците.
  Като цяло не име лошаидеята, но не вярвам да намери приложение при автомобилите. При дребна потребитлеска електроника – да, но едва ли и в автомобилостроенето.

 8. Tonchev
  02 Oct 10
  6:14 pm

  Крум
  Писал съм КОНСТРУКЦИЯ – Всичко друго можеш да си го представиш. Никой не дава подробна информация за такива коли – аз даже много съм дал – другите хич.

  Ако някой иска да счупи нещо, винаги ще се намери начин – нали затова са застрахователите. Но на картинката на волвото няма фотоволтаици в калниците, А нашата кола има меки фотоволтаици по купето и калниците даже.

  Понеже ми и симпатично твоето отношение, качих по-подробни чертежи на конструкцията на същото място http://microcar.ecoteck.net/download.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>