GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Повече от 1 милион европейци искат мораториум за ГМО

October 2, 2010

Неотдавна Европейската комисия одобри отглеждането на ГМО култури на територията на ЕС за пръв път от 12 години насам. С това тя постави печалбите на ГМО-лобито над интересите на гражданите си. 60% от европейците са убедени, че е нужна повече информация, преди да се разреши отглеждането на култури, които могат да застрашат здравето на хората и представляват заплаха за околната среда.

Гражданите на ЕС имат уникална възможност за законодателна инициатива – за това са необходими 1 милион подписа. Greenpeace и Avaaz събраха 1 000 000 подписа до 29-ти септември. Петицията до Президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо гласи:

“ Призоваваме Ви да наложите мораториум на въвеждането на ГМО-култури в Европа и да създадете независим, етичен, научен орган, който да изследва влиянието на генномодифицираните култури и да създаде необходимата законодателна рамка.“

Можете да подпишете петицията тук или  тук, с което да спомогнете да има още по-голяма тежест. В момента вече събраните подписи са 1 047 953 и броят им продължава да расте.

Важно: European Citizens’ Initiative е формален процес със стриктни изисквания към него. За да бъде валиден вашият глас, е необходимо да посочите верни данни – име и фамилия, адрес, електронна поща, националност и дата на раждане. Ако вече сте подписали петицията, но не сте включили всички необходими данни, или не си спомняте, можете да го направите отново. Специален софтуер ще се погрижи да бъдете включени само веднъж в списъка.

Надяваме се скоро да ви информираме за внасянето на петицията
в Европейската комисия и всички последващи новини.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: активизъм, ГМО, граждански движения, гражданско общество, здравословно хранене, опазване на околната среда

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>