GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нова генерация магнити намаляват нуждата от редки земни елементи

October 5, 2010

GE Labs работят по нова генерация постоянни магнити, които ще съдържат по-ниски количества от редките земни елементи. Според последните доклади Китайското правителство възнамерява да намали износа на редки елементи, което представлява сериозна заплаха за развитието на новите технологии, особено в областта на алтернативната енергия и батериите. Засега не е ясно дали последните събития са просто търговски спор между Китай и Япония или ще доведат до политическо решение.

Създаването на подобни магнити ще повиши ефективността на редица устройства, както и ще намали глобалната зависимост от внос на редки земни елементи. Постоянните магнити са важна част от много електрически и електронни компоненти, които са неразделна част от модерния стил на живот. Твърдите компютърни дискове, моторите на хибридните и електрическите автомобили, генераторите във вятърните турбини – всички те работят с помощта на постоянни магнити. Същевременно около 90% от редките земни окиси се добиват в Китай в момента.

Съществуват сериозни опасения, че недостигът на редките земни елементи ще доведе до значително забавяне на развитието на зелените технологии. Затова новата генерация постоянни магнити е от изключително важно значение, макар да няма характера на революционна технология. С тяхната употреба например ще се намали значително теглото на електрическите мотори, което от своя страна ще повиши ефективността на хибридните и електрическите автомобили, ще се повиши мощността на вятърните турбини и друго електрогенериращо оборудване.

Наномагнитите на GE са един от шестте проекта, получили финансиране неотдавна от US Department of Energy чрез програмата Advanced Research Projects Agency-Energy (ARPA-E).

По материали от:ecogeek

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, Батерии, иновативни технологии, магнити, Нови материали

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>