GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Концептуален телефон на Nokia се зарежда от топлината на тялото

October 7, 2010

Как ви се струва идеята мобилните телефони да се зареждат сами, докато кротко си стоят в джобовете? Защото тя изглежда съвсем реална в новия концептуален модел на Nokia „E-Cu“ на британския дизайнер Patrick Hyland. Новата Nokia E-Cu (E като environment и Cu като Copper) има меден заден панел и вграден термогенер, който преобразува топлината в електричество.

Теоретично този телефон ще може да се зарежда от всякакъв тип гореща повърхност – в джоба или върху радиатора. Вероятно няма да се появи скоро на пазара, конкурентните начини за зареждане на електронни устройства като интегрирани соларни панели, горивни клетки и пиезолектрици имат значетилно по-голяма пазарна готовност. Въпреки това имаме още една причина да се надяваме, че бъдещето, в което електронните джаджи няма да се зареждат с кабел от мрежата, е все по-близо. Особено като се има предвид, че годишно се изхвърлят над 51 000 тона непотребни зарядни устройства.

По материали от: dezeen

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, електроника, зелена електроника

 1. Blaster
  11 Oct 10
  2:51 pm

  „…има меден заден панел и вграден термогенер, който преобразува топлината в електричество.“
  Този телефон изглежда доста концептуален и май поредният опит за привличане на вниманието с продукт който явно не работи и може би няма да проработи.
  Доколкото съм чел (в термодинамиката) няма машина, която да преобразува директно топлина в електрическа енергия или нещо се бъркам. Ако наистина е така човекът с термогенетатора си е за Нобелова награда.

 2. ivo
  11 Oct 10
  3:32 pm

  Има вече създаден термогенератор който работи на принципа на термодвойката и генерира напрежение в зоната на допир на два метала с различна температура. Но напрежението е твърде ниско. Може и да е възможно с някакви подобрения да са достигнали до успех.

 3. Joro
  11 Oct 10
  3:39 pm

  Blaster,

  Виж линка и годината в цитата. Имам чувството че от вчера влизаш в GT

  http://en.wikipedia.org/wiki/Thermocouple

  „In 1821, the German–Estonian physicist Thomas Johann Seebeck discovered that when any conductor is subjected to a thermal gradient, it will generate a voltage.“…

  Предложи да му я дадат… 🙂

 4. Joro
  11 Oct 10
  3:41 pm

  Отделен въпрос е, че не виждам как от топлината на ръката ще се захрани телефон. На свещ може да се захранят няколко диода, но LCD дисплей с подсветка… А за останалата електроника…

 5. Tonchev
  11 Oct 10
  5:22 pm

  Всички
  Не се хващайте. И сегашните гелефони черпят енергия не само от батерията.
  А това, че от топлина става ток е известно, макар и чрез ниско ефективен процес.
  Но топлината е само част от излъчването на човешкото тяло, което почти винаги е леко наелектризирано, Даже и от допира с дрехите. без да говорим за биотокове и биомагнитно поле, коеито също е факт. Даже в Габрово има американски уреди, които лекуват с такова поле, както и диагностицират по човешкото поле.

 6. Tonchev
  11 Oct 10
  5:24 pm

  Най-просто се вижда електрозаряда на човека като се хванат двете сонди на мултицета и той показва миливолти. А като се опрат една в друга – късо- волтовете са нула.

 7. Joro
  11 Oct 10
  7:24 pm

  Да, Tonchev,

  Има чувствиелни а допир устройства на този принцип.

  Но тази енергия нищо не може да захрани.

 8. Blaster
  11 Oct 10
  8:33 pm

  Joro,
  „Ефектът е, че при наличието на температурна разлика между два различни метала или полупроводници се създава напрежение или термоелектрична ЕДС. Това предизвиква протичането на постоянен ток в контура. Създаденото напрежение е от порядъка на няколко МИКРИВОЛТА за един градус целзий температурна разлика.“
  Интересно е от къде в джоба ти ще създадеш някаква температурна разлика необходима за захранване на каквото и да било.
  А аз имам чувството, че ти въобще не влизал в GT.

 9. Blaster
  11 Oct 10
  8:50 pm

  Едно е да създаваш напрежение, а друго е да генерираш някаква мощност за захранване на консуматори. Затова и използвания ефект се използва основно в измервателни уреди, а електричество се добива по добрият, стар и замърсяващ начин чрез изгаряне на каквото намерим.

 10. Tonchev
  11 Oct 10
  9:42 pm

  Всички
  Всяко напрежение може да доведе до протичане на ток, ако има верига. Токът не може да тече, ако няма разлика в потенциалите. Затова, ако има напрежение, то може да захрани консуматор с мощност, пропорционална на произведението от тока и напрежението в най-елементарния случай.

  Казаното е известно от преди век и половина, поне. Както и, че всяка енергия е резултат от отдаването на мощност във времето. Затова, колкото и малка мощност да се отдава, ако тя се отдава дълго време – например безкрайно – то ще се получи безкраайно !!!! много енергия, JORO и BLASTER.

  Атмосферното електричество и електромагнитното поле на Земята са колосални източници на енергия – това го е доказал Тесла преди 80 години и са за без пари. Но ние продължаваме да горим, „каквото намерим“ за да получим ток !!!.
  Човекът е в рамките на тези енергии и също носи в себе си енергия, дори и когато е в пълен покой.

 11. Tonchev
  11 Oct 10
  10:23 pm

  Не забравяйте, че енергията на батерията на Smart Phona на Нокия е малка – виж на http://www.batteryship.com/htmlos/htmlos.cgi/31288.6.758558424016330545

  Там пише, че батерията е 3.7 волта с 550 милиамперчаса. Тя се изключва при спадане на енергията около половината. Или ако тя се зарежда нова на 5 дни, то средният ѝ разход е под 9 миливата на час. И това е за всичката електроника, светки, подсветки и свирки-
  А простите Нокии харчат под половината на това.

 12. Blaster
  12 Oct 10
  2:09 pm

  Надали някой ще чака безкрайно дълго време да си зареди телефона. Обикновено енергията ни трябва веднага. Проблемът е, че сме свикнали да включваме необходимите ни устройства в контакта, консумирайки понякога големи количества енергия, без да се замисляме от къде идва тя, на каква цена и колко още ще я има. Може при недостиг на енергия в световен мащаб просто да ни врътнат кранчето на петрола и газа и тогава последното за което ще мислим е мобилният телефон…но май се отдалечихме нещо от темата.:)

 13. Joro
  12 Oct 10
  2:33 pm

  И аз да добавя… Телефоните със слънчеви панели и нанвиващи механизми ги има, но интерес към тях има само в страните където няма развита инфраструктура… Нормалкно е в БГ да не се търсят и да не се внасят.
  Като изключим промоцията на известе наш оператор, сега дето тече за един LG с който върви панел и свугодишен доогвор…

 14. Tonchev
  12 Oct 10
  5:23 pm

  Ако чакаш безкрайно ще получиш безкрайна енергия. Но тя не ти трябва, и ти не можеш безкрайно да чакаш. И затова ще чакаш толкова, колкото ти трябва енергия.
  То и в контакта да включиш телефона пак ще чакаш. В статията става въпрос за зареждане на телефона без да е от контакта и без изобщо да чакаш.

 15. Konkurs.BG
  19 Oct 10
  3:07 pm

  Преди време имаше едни часовници, които се самонавиваха докато човек върви или прави нещо. Не може ли подобен механизъм да се вгради и в телефоните?
  А за проблема със зарядните решението не е толкова сложно. Трябва да се разработи един стандарт за зарядните, а не всяка марка да има свой стандарт или няколко стандарта. Ако има такъв стандарт, може да започнат отделно да се продават телефони и зарядни, защото ще се намали нуждата с всеки нов телефон да има ново зарядно. Или поне според мен е така!

 16. Tonchev
  19 Oct 10
  10:52 pm

  Да – това беше идея на Миглена Кунева като еврокомисар, ама не знам докъде стигна с унифицирането на зарядните. Във всички случаи това е полза за отделния клиент, за обществото и за природата, но е загуба за производителите, защото те ти продават дори и новия си модел от същата марка с ново зарядно.

  А иначе има и мобифони със самонавиващи се пружини като часовниците. Те се ползват основно там където няма ток. Но това е евтина и известна система. Бизнесът няма иннтерес. Има интерес в скъпопродаващите се нововъведения.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>