GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Google инвестира в нов вид транспорт

October 9, 2010

Google и техните инициативи често се появяват на страниците на нашия сайт. Причината е ясна – тяхната нестихваща страст по иновациите, стабилно подплатена с респект към опазването на природата и стремеж към едно по-зелено бъдеще. Този път те инвестират 1 милион долара в проект на компания от Нова Зеландия за развитие на изобретената от тях монорелсова транспортна система, която ползва human-power.

Транспортните модули могат да бъдат оприличени на велосипеди, вградени в прозрачни капсули, които се движат по еднорелсов път. Погледнато критично, пътникът в капсулата би могъл да се разположи в по-удобна поза, която да се доближава повече до седящо положение. Докато гледах видеото също така си мислех, че този транспорт ще бъде истинско предизвикателство за деца, възрастни и инвалиди… но това съвсем не означава, че подобни транспортни системи нямат да намерят място в пост-петролното бъдеще. Човешката тяга също може да се счита 100% възобновяема енергия, нали?

След като вниманието на Google се е насочило в тази посока, нека се надяваме, че ще забележат  и не по-малко оригиналната идея на Мартин Ангелов, чийто проект Kolelinia изглежда по-достъпен, по-практичен за потребителите и по-лесен за реализация.

По материали от: cleantechnica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Google, ВЕИ, възобновима енергия, иновативни идеи, Транспорт

 1. user
  09 Oct 10
  6:22 pm

  поредната безсмислена пр-акция, наливане на пари в прозрачни ковчези.
  а работещи системи вече има, който иска да види да потърси h-bahn dortmund, sky train düsseldorf.
  a идеята на мартин е интересна (макар и не чисто нова, тука имаше вече такава статия за въжени трамваи). специално ме интересува какви подобрение за сигурността е направил.

 2. Tonchev
  09 Oct 10
  8:57 pm

  Въжени трамваи има отдавна – дори преди конските.
  Въженият електротранспрот е най-евтин като инфраструктура и поддържка, както и като цена на километър. Тай е в пъти по-евтин и за изграждане от всякакви надземни железници и монорелси. А в много стръмни места, където никаква железница не може да мине, изходът е въжен транспорт, или зъбчата железница, която обаче е по-скъпа. По стръмни трасета лифтовете са икономични, защото се самобалансират. Трамваите и влаковете не могат, дори и да са надземни. Въженият транспорт може и да е на релси – има много примери.

 3. Севдалина Пеева
  10 Oct 10
  5:56 pm

  Днес излезе информация и за още един проект на Google: автоматизиран безпилотен автомобил. Става въпрос за няколко Приуса, които са изминали общо над 225 000 километра в Калифорния. Ето линк към статията от Дневник:
  http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2010/10/10/974214_google_testva_bezpiloten_avtomobil_po_putishtata_bez/
  А за тези, които обичат да пият вода от извора и ползват английски – още няколко линка:
  http://techcrunch.com/2010/10/09/google-automated-cars/
  и http://www.nytimes.com/2010/10/10/science/10google.html?_r=2&hp

 4. Tonchev
  10 Oct 10
  6:51 pm

  Смисълът на интелигентното управление на колите е повече ниският разход на енергия – не е случайно, че примерът е с хибридите Приус.
  По-лесното е да нправиш кола с автопилот, отколкото да я направиш икономична. Вижте патенти и снимки на икономични коли с интелигентно управление на http://elcar.ecoteck.net/pat.html

 5. Konkurs.BG
  19 Oct 10
  2:58 pm

  Един нормален велосипед има доста предимства пред тази система според мен. Ако си с велосипед не се ограничаваш да пътуваш по определен маршрут само; позата за колоездене е доста по-удобна; можеш да си избираш сам модел и да следиш за неговото тхническо състояние. Единствената ползa oт горепосочения проект е само защитата от лошо време.

 6. Tonchev
  19 Oct 10
  10:45 pm

  Велосипедът също може да е хибриден и даже да е закрит – вижте снимки и видео на http://elbike.ecoteck.net/

 7. Не ми хареса, релсите сигурно ще са скъпи. Според мен след толкова въртене на педалите вътре ще се запоти страшно много. Не бих седнал по къси панталони на седалка на която до преди 5 мин някои се е потил като прасе. Колелинията я гледах на представянето и на ТЕД. Според мен много хора не биха я ползвали заради сложните системи за сигурност. Ако колелото не се закрепя с скоби, а улеят е заграден с здрави мрежи, много повече хора биха го ползвали.

 8. Tonchev
  21 Oct 10
  1:12 pm

  По принцип съпротивлението на търкаляне по релси е поне два пъти по-малко отколкото на гумите по асфалт. За да се намали съпротивлението на гумите те следва да са гладки и тесни, но с големи диаметри – като на велосипедите бегачи, например. При такива тесни напомпени гуми, аеродинамичното съпротивлене на велосипедиста става по-голяма отколкото това на търкаляне на гумите при скорости над 15 км в час. Ето защо обръщаме голямо внимание на аеродинамичното проектиране на закритата част на елктро и хибридни велосипеди и коли. В статията на снимката е показано не много аеродинамично оформление, но то във всички случаи е поне два пъти по-добро отклокото на велосипедист изправен на колелото. Смятаме, че нашите аеродинамични решения за велосипеди и микро коли са по-удачни – вижте снимки и видео на http://microcar.ecoteck.net/

 9. Ангел
  22 Oct 10
  2:01 pm

  Самата идея за релсите ограничава. Нищо че са по-ефективни на теория, на практика ефекта от тях се анулира от ограниченията.
  Според мен тенденциите в развитието не трябва в никакъв случай да са насочени към „мравешкия път“ с ограничаващ масов транспорт по натоварени пътни артерии. Развитието трябва да е насочено към индивидуалния транспорт и отпадането на нуждата от пътища въобще. Може би отпадането на нуждата от строеж и поддръжка на безумноскъпа пътна инфраструктура ще компенсира с лихвите повишеното енергопотребление на въздушните средства за транспорт.

 10. Tonchev
  22 Oct 10
  2:41 pm

  Винаги ще има нужда от масов транспорт. Най-малко заради учениците и децата.
  А перспективата на персоналния транспорт е неговата минимизация и екологизация. Това е по-скоро противоположно на летящи МПС по-тежки от въздуха. Вижте повече на http://elcar.ecoteck.net/

 11. Нека да го нарекат, новото забавление не транспорт … и да го направят някак забавно самото трасе. Не виждам смисъл от такъв транспорт!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>