GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Удължават договора за АЕЦ Белене

October 10, 2010

Заглавие от петъчния „Стандарт“ – „Удължават договора за АЕЦ „Белене“

петък, 08 октомври 2010
София
До понеделник договорът между НЕК и „Атомстройекспорт“ за строежа на АЕЦ „Белене“, който изтече на 30 септември, вероятно ще бъде удължен с 6 месеца, твърдят източници на „Стандарт“.
От българската компания заявиха, че споразумение още не е подписано, но процесът върви. От централата на „Атомстройекспорт“ в Москва пък заявиха, че вероятно в началото на другата седмица ще има конкретни резултати.”

„Два абзаца и толкоз!“ – възкликва Иво Инджев… ами толкоз!
Няма какво много да се шуми,защото темата е доста „деликатна“. Световните агенции съвсем не ни заливат с новини, които да потвърдят случването на ядрения ренесанс, а напротив:

На 16-ти септември 7 служители на френската компания AREVA и нейни подразделения в Нигер, ангажирани с уранодобива в района, бяха отвлечени от Ал Кайда.

В началото на октомври стартът на иранския ядрен реактор в Bushehr беше отложен с два месеца поради теч. Очаква се той да бъде присъединен към мрежата в началото на януари 2011. Строителството му започва през 1975(!!!) и e спряно след Иранската революция. През 1995 година е подновено от руската Атомстройекспорт. Реакторът е тип 915 MWe VVER-1000. Поради изключително горещия климат, зареждането на горивните пръти през август е ставало само през нощта…Как ще се осигурява безопасната работа и охлаждането, когато влезе в редовна експлоатация, остава сериозен въпрос.

В Германия, една година след федералните избори, политическият пейзаж е коренно променен. Съгласно последното масово проучване на настроението на избирателите (Stern-RTL voting trend poll), Партията на зелените достига рекордните 24% подкрепа. В същото време подкрепата за социалдемократите и християндемократите е рекордно ниска. Отдръпването на избирателите се обяснява с изключително непопулярното решение на управляващите да удължат живота на немските ядрени централи с до 15 години. През 2000 година правителството на Герхард Шрьодер взе решение всички ядрени мощности в страната да бъдат постепенно изведени от експлоатация до 2020 година. Сега Меркел разяри германците с компромисното решение, съобразено с желанията на ядреното лоби, животът на мощностите да бъде удължен до 2035 година.

В САЩ John Rowe, главен изпълнителен директор на Exelon – най-големият оператор на ядрени мощности в страната – признава пред Блумбърг, че строителство на нови ядрени реактори няма да има в следващите 10-20 години по пазарни причини. Щедрата федерална подкрепа съвсем не е достатъчна, за да има икономически смисъл подобно начинание.

В същото време производителите на оборудване за ядрени централи в Щатите са недоволни от новите законови изисквания в Индия, които предвиждат много сериозни финансови ангажименти и отговорности за поризводителите и операторите на ядрени реактори в случай на инциденти. Ядреното лоби е шокирано, че може да носи отговорност за последиците от своята дейност и новите изисквания съвсем логично водят до отлив на инвеститорски интерес.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: АЕЦ Белене, ядрена енергетика

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>