GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

ДВЕ СЛЪНЧЕВИ НОВИНИ

May 31, 2008

Слънце и вино

Винарната от Napa Valley Far Niente обединява по един чудесен начин идеята за хубав живот, пълен с удоволствия, който без да загърбва миналото и традициите, оценява и се възползва от богатите възможности на модерното.

Най-старата бутилка вино от Калифорния

беше открита през 1998 в частна колекция в Marin County, CA. Тя съдържа Far Niente Sweet Muscat, реколта 1886. Бутилката e с оригиналния етикет,оригинална коркова тапа и капсула и се счита за наистина най-старата неотваряна бутилка вино в Калифорния.

Винарската изба обяви в четвъртък, /29 май/, че започва изграждането на първия плаващ соларен парк. Той ще се състои от 1 000 соларни панели, монтирани на понтони, които плават във водите на водоема, ползван за напояване на лозята на винарната.

(Credit: Sharp Solar Systems)
В комбинация с монтираните в съседство с водоема още 1300 соларни панела, цялата слънчева централа ще генерира общо около 4 000 kw и ще задоволява напълно нуждите на винарната.Панелите са производство на Sharp Solar Systems, а инсталацията е изградена от SPG Solar.

2 милиарда инвестиция за производство на тънкослойни фотоволтаици

Masdar, инициативна група за чиста енергия, със седалище в Абу Даби обяви в сряда /28 май/ своето намерение да инвестира 2 млрд.$ в производството на тънкослойни соларни клетки /thin-film solar cells/.

Тази солидна инвестиция ще допринесе в голяма степен за ръста на соларната индустрия и много вероятно ще приближи така очакваното понижаване на цените в сектора. Това е и много сериозна подкрепа за по-новата концепция thin-film solar cells, за която вече сме писали и в която влаганият силиций е значително по-малко като количество в сравнение с традиционните фотоволтаични панели.

Първите 600 млн.$ ще бъдат вложени в завод за производство на соларни клетки в Германия, който ще заработи в средата на следващата година. Следващият етап е изграждането на подобен завод в Абу Даби, за който се очаква да бъде готов до 2010 г. Двата завода ще се управляват от Masdar PV и ще произвеждат общо солари с капацитет до 210 mw годишно, които ще се насочват към европейския пазар.

Все още не е известен доставчикът на оборудване за двата завода, но се предполага че това ще бъде Applied Materials.

Инициативната група Masdar инвестира милиарди долари в стремежа си да намали зависимостта на Абу Даби от петрола и има за цел да създаде център за развитие на чисти технологии на световно ниво, както и мощности за добив на 1 гигават електроенергия от ВЕИ до 2014 г.
По материали от: Green Tech

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Masdar, Napa Valley, Sharp, алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, възобновима енергия, Германия, петрол, силиций, слънчева енергия, соларна енергия, соларни панели, фотоволтаици, фотоволтаични панели, фотоклетки, чиста енергия

  1. Тази новина оставя приятен вкус, а и ми оправи настроението.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>