GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Седмичен обзор 11-17 октомври 2010 г.

October 16, 2010

Сигурно сте забелязали, че напоследък нови статии в сайта излизат доста по-рядко, отколкото преди. За съжаление причината е липса на време. Би било чудесно, ако се включите с материали – изпращайте ги на news@greentech-bg.net или на sevdalina.peeva@greentech-bg.net, ще се радваме ако можем да предлагаме по-богато съдържание. Защото въпреки близо 850-те статии на сайта, именно актуално и интересно съдържание е това, което ще даде повече на  посетителите, които ежедневно разглеждат страниците на Greentech-bg.net.

В същото време интересните новини в областта на алтернативната енергия и чистите технологии са толкова много и затова ще се опитаме да върнем практиката да правим седмичен обзор на това, което според нас заслужава внимание. Ето и новата седмична подборка:

Google имат наистина сериозни намерения в областта на алтернативната енергия и планират да инвестират сериозно в изграждането на енергийна супермагистрала край източното крайбрежие на Щатите. Дължината на трасето ще е над 560 километра и ще се простира от Ню Джърси до Виржиния. Същинските строителни работи ще започнат през 2013. Подводните кабели ще могат да пренасят към сушата над 6 000 мегавата от вятърни централи в крайбрежните води. Google ще инвестират 1/3 от проекта, възлизащ на 5 милиарда долара.

Пак през изминалата седмица стана ясно, че друг проект, финансиран от Google, е доказал наличието на огромен потенциал за генериране на геотермално електричество в Западна Виржиния. Анализът на геотермалния потенциал на Западна Вирджиния е осъществен от Southern Methodist University с помощта нa $481,500 грант от интернет-гиганта. Този щат има мрачна слава, заради факта, че добива от въглища 97% от наличния в момента капацитет от 16 350 мегавата. Ако се използват само 2% от геотермалната енергия в щата, този капацитет може да достигне до 18 890 мегавата чиста енергия.

Съпрузите Scott и Julie Brusaw са победителите в конкурса на General Electric – Ecomagination Challenge с техния проект Solar Roadway, за който ние неотдавна писахме. Solar Roadways получи 74 000 гласа и доста медийно внимание. С получената награда от 50 000 долара те смятат да привлекат специалисти, с чиято помощ да продължат работата по комерсиализиране на проекта.

Една малка стартираща компания обещава на авиацията нов реактивен двигател, който е наполовина по-малък, по-лек и използва с 25% по-малко гориво от съвременните двигатели. Компанията R-Jet е нарекла новия двигател orbiting combustor-nozzle (OCN) jet. За разлика от конвенциалните реактивни двигатели, където въздушната струя се движи в линеен поток, в OCN въздушният поток се движи, въртейки се като във водовъртеж. Това позволява по-добро смесване на въздуха и горивото и много по-ефективно изгаряне, което означава освен по-малък разход и 75% намаляване на емисиите.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергия от ВЕИ, седмичен обзор, чисти технологии

 1. Angel
  13 Dec 10
  10:10 pm

  Тук вече влизаш в моята специалност. 🙂 Или поне в тази по която започвах първата си дисертация (неуспешна), сега се занимавам в друга област.
  Не разбрах тезата ти, но леда плува върху повръхността на водата по съвсем различни причини нямащи нищо общо с движения имплозии, експлозии и тнт. Въпрос на структура е. 🙂
  Това за турбините е много хубаво, но в контекста на собственото производство на енергия, не всеки има късмета да живее до река. 🙁 Странното ми е обаче защо предвид много по-доброто съотношение инвестиция/енергиен добив все още хората имащи този късмет не монтират масово водни турбини? Може би балканската психология и желанието на хората да си прецакат съседите просто за идеята има п ръст в това. 🙂

 2. Tonchev
  13 Dec 10
  10:55 pm

  За водата обяснявам феномен, който има пряко отношение към имплозията на водовъртежа. Водата е най-плътна при +4 градуса целзий. А при +2 е по-студена, но по-рядка (по-лека), а при +0 – още по-лека. При водовъртежната имплозия става преразпределение на плътността на водата и температурата ѝ, което не се подчинява на експлозивните закони, например , колкото по-топла е една течност, тя е толкова по-лека. Примерно това е принципът на водната пара за парните турбини, които работят по експлозивен начин.
  Аз разбирам, че ти и повечето хора сте свикнали да разсъждавате по експлозивен начин за енергетиката и това ви се е превърнало в подсъзнание. Но ето как известната на всички вода с известното ѝ на всички свойство, че по-студена става по-лека, елементарно опровергава експлозионнните представи.

  Когато в оста на водовъртежа се постави моята реактивно турбина, тя се върти и за сметка на експлоатацията на естественото имплозионно преразпределение на плътността на водата.

  Виж и пример с имплозионна Тесла машина на
  http://www.feandft.com/56%20Implosion%20Technology.htm

 3. Tonchev
  13 Dec 10
  11:03 pm

  Ангеле,
  Болшинството хора на планетата (милиарди) са неграмотни и полуграмотни – например по Амазонка, където има най-много естествени водовъртежи има още неоткрити дивашки племена. Те не знаят, че има ток, а камо ли да го произвеждат.

  А у нас смело вървим към неграмотгноста и простотията – средновековен морал – турски сериали – чалга , ченге президент 10 г., пожарникар-бодигард е министър председател, който назначил менте-ченге Калина да управлява милиарди и т.н.

 4. Ангел
  14 Dec 10
  12:51 pm

  Това обяснение за имплозията не го разбирам признавам. Линка е към популярна нло статия написана в изключитено неинформативен стил. Ако доводите в нея са от типа на снимки на летящите чинии на третия райх, не мисля че тя е сериозен източник на информация.
  За водата принципно разбирам какво имаш предвид. Но не съм изучавал достатъчно хидродинамика за да мога да коментирам подробности.

 5. Tonchev
  14 Dec 10
  8:28 pm

  Разбирането на имплозията е трудно, не защото е физически неясно.

  Най-популярният пример е с водата
  Всички хора мислят (и неосъзнато даже), че водата като става по-топла става и по-лека. Това не е грешно. Но е вярно също, и обратното – всички зваем, че по-студената вода +1 градус е по-лека от по-топлата +4.. Именно това е трудността – да бъдат едновременно верни две напълно противоположни тези. В природата има твърде много процеси, които са такива. Но хората мислият елементарно и обобщаващо, защото е по-лесно така.. Това води до фатални заблуди.

  Това не е само с физиката. Например много хора у нас мислят, че 24 декември е коледен празник. Само, че в наши съседни страни, като Украйна, Русия, Сърбия и Гърция мислят, че коледа е на 7 януари. Тогава се поставя въпросът – и те са православни християни, но кога е Коледа. Изобщо като има две дати, дали и двете не са менте и т.н. и т.н. Или и двете са верни.

  И последно от техниката
  Известно е, че водовъртежът се създава естествено, когато има преминаване на вода от по-горно ниво на по-долно – виж като източваш ваната. Но водовъртеж може да се предизвика и изкуствено. Даже и без външни сили, като гравитацията в горния пример.

  Например виж на видеото как водовъртежна турбина си прави сама водовъртеж в линейно хоризонално течаща вода и даже се върти пак от същото течение:

  http://www.youtube.com/watch?v=mIoXEZvLNos

 6. Tonchev
  14 Dec 10
  8:57 pm

  Ангеле
  Аз ти писах да видиш безлопътъчната Тесла машина на
  http://www.feandft.com/56%20Implosion%20Technology.htm

  Да – там има и летящи чинии, като някои могат да мислят и за НЛО и те дори да са НЛО, а някои – да са, а други – не и т.н. ……
  Това не значи, че не могат да летят – виж например как могат да летят с
  Куоанда ефект на

  http://en.wikipedia.org/wiki/Coand%C4%83_effect

 7. Ангел
  16 Dec 10
  10:49 am

  Да, това го видях, благодаря. Наясно съм че с една статия не могат да се изяснят основите на принципите.
  А въпроса с летящте апарати на третия райх мен лично ме е интересувал като едно от хбитата ми. Не се и съмнявам че германците са пробвали какви ли не налудничави идеи към края с тяхната мания за оръжието чудо. Една част от тях са се оказали толкова перспективни че чак десетилетия по-късно са приложени. Така че предполагам е възможно да са правили някъкви прототипи използващи различни принципи за аеродинамика (правили са и други неща в тази насока). Въпроса е че на онзи етап не са имали технологичната възможност да направят нещо повече от модел. Така че не бих се доверил на източник на информация който базира истинността си на твърдението че германците действително са разполагали с летящи чинии. 🙂
  Виг ако със линка към статията искаш да кажеш че германците са разработили още тогава промишлен вариант на тази турбина и всъщност ние точно турбини виждаме на снимките, а някои си мислят че това са летящи чинии, по-бих го разбрал.

 8. Tonchev
  16 Dec 10
  11:37 am

  Летяща чиния или самолет – това няма значение, ако използва крило за подемна сила. Така, че няма никакво съмение, че германците са правили такива неща. По едно време през войната германските самолети са били най-добри. И не само самолетите. Те губят войната, не защото са им лоши оръжията, а защото са им по-малко, отколкото на съюзниците срещу тях.

  Ставаше въпрос за летящ апарат, ползващ некрилни средства за летене. Не искам да казвам имплозия.
  Просто казано, те най-често използват въздушни помпи – вентилатори за Куонда ефект, който е известен от преди 100 години и има такива летящи машини – чинии. Виж на

  http://www.youtube.com/watch?v=cmPiZv4q4Ms

  Иначе и децата си играят с летящи чинии
  http://www.youtube.com/watch?v=eQI9Ldt_j5Y&NR=1

 9. user
  16 Dec 10
  10:06 pm

  тончев, с пределната си дебилност и малоумност, не можеш да разжереш, че не сме нито 100000 пр. хр., нито 16, нито 19 век, а 21 век!!! малоумнико, енергийните потребности в днешно време са не в хиляди, а в милиони пъти по-високи.
  поради дебилната ти същност продължаваш да се излагап и показваш колко тъп си, а именно нямаш нито едни контрааргумент на изброените не само от мен, но и от всички останали. вместо това продължваш с дебилните „примери“ как човечеството било милиони години просъществувало, и дори тук не си прав, защото идиоте, преди милиони години е нямало хора, елементарен еволюционен факт.

 10. user
  16 Dec 10
  10:20 pm

  тончев, освен пределната ти дебилност, те води до това да предлагаш несъвместими „революционни“ решения на енергийните проблеми
  1. твърдиш, че трябва да се върнем към манифактурното произдовство от 19 век, даже към самодоволителното от преди измислянето на търговията, т.е. всеки сам да си произвежда, за да не се тъпчи енергийната мафия
  2. тръвдиш, че бъдещето е на хидрокинетичната енергия, само че тиквенико, тази енергия като се произведе по реките, и то само по-големите, пак трябва да се пренесе до потребителите, т.е. пак трябва да се натъпчат гушите на мрежовите монополи. освен ако няма сушава години, тогава всички ще си бъркат в носа, защото за друго няма да има ток.

 11. Tonchev
  16 Dec 10
  11:36 pm

  U S E R E
  С пределна тъпота и не нформираност пропускаш следните много и отдавна известни факти:
  1.Статистиката за последните 20 години у нас еднозначно сочи, че консумацията на ток НАМАЛЯВА и НАМАЛЯВА и НАМАЛЯВА – това е факт

  2.Статистиката за последните 20 години у нас еднозначно сочи, че производството на ток НАМАЛЯВА и НАМАЛЯВА и НАМАЛЯВА – и това е факт

  3. Статистиката за последните 20 години у нас еднозначно сочи, че ежегодно изнасяме ток и то ВИНАГИ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО ВНАСЯМЕ – и това е факт

  «Регистрираната в Швейцария EFT Group ще изнася 20-25 на сто от тока на Националната електрическа компания (НЕК), съобщи Светислав Булатович, вицепрезидент на дружеството. Името на фирмата беше замесено в прокурорска проверка на държавната компания, според чиито резултати досега НЕК е била ощетена с 90 млн. лв. при сделките за износ на електричество за периода 2004 – 2007 г.»

  Виж повече на
  http://www.newshub.bg/EFT-ще-изнася-една-четвърт-от-тока-на-НЕК.172272.html

  И ПРОУМЕЙ, АКО МОЖЕШ, ЧЕ ЕЖЕГОДНО Н Е К ИЗНАСЯ ТОК на З А Г У Б А, Която ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ НИЕ
  А ПЕЧЕЛИ М А Ф И Я Т А ГЛУПАКО
  И такива глупаци като теб мислят, че трябва да се развива енергетикат в България с нови големи мощности, за да се краде още повече –

  или просто си агент на крадците и ти печелеш от това.

 12. Ангел
  17 Dec 10
  10:10 am

  Предполагам проблема идва от там че индустриалното производство мигрира в китай. А какви ще са дълготрайните последици от таиз миграция?

 13. Tonchev
  17 Dec 10
  12:17 pm

  Aнгеле,
  Дълготрайните последици от тази миграция са поради факта на глобалното преразпределение на специализацията. Ценното в специализацията на индустрията е тоу-хау-то и патентите. Глобализацията значи и това, например – компютрите се измислят от Apple и се правят в Китай и т.н……..

  Агент USER не може да проумее (или се преструва), че с енергоемка индустрия не може да се прогресира сега у нас и в в бъдеще.

  Мит е, че у нас има евтина и кварилифицирана работна ръка.
  Реалността е, че у нас работната ръка е неквалифицирана, недисциплинирана и безотговорна и става все по-зле, поради фаталната образователна система и изтичането на мозъци. Като прибавим и вноса на почти 100% дефицитни горива – става тотално ясно, че шансовете са за Китай
  Там работната ръка е слабо квалифицирана, но дисциплинирана и насила отговорна. Като прибавим и държавната политика за нисък курс на валутата и мощна подкрепа на износа – то става ясно, че ние, като държава, нямаме никави шансове в конвенционално масово производство.

  Един от изходите е да влезем в най-масовото в света автомобилно производство, но с нови еко-коли, например, по наше „ноу-хау“ и патенти – например като на

  http://hybridcar.ecoteck.net/

 14. Ангел
  18 Dec 10
  9:01 am

  Чак сега се появи мнението за летящтите чинии. В него има няколко сериозни неточности. Понеже то имавръзка с коментарите за транспортнатъа ефективност, ще ги спомена макар че те имат чисто военна насоченост.
  Първо германците никога не са имали най-добрите самолети. Като тактикотехнически характеристики винаги всеки един от основните им самолети е изоставал от основните самолети на съюзниците, а след 42-43-та са изоставали дори и от евтините дървени самолети на съветския съюз. Това поради което са имали успех в началото са били добре подготвените пилоти и конструкцията на изтребителите, която е позволявала по-голяма оцеляваемост на пилота при свален самолет. От което идвеат и повечето опитни и подготвени пилоти.
  Вярно преминали са в последствие на реактивна техника (или поне са се опитали). Но първото поколение реактивна техника не дава абсолютно никакви генерални предимства пред витловата. Има няколко частни предимства идващи единствено от по-високата скорост. Но нито въоръжението, нито аеродинамиката, нито тягата и издържливостта на двигателите са били в състояние да превърнат това единствено предимство в превъзходство. За сметка на това голямата уязвимост, слабата маневреност, ускоряемост и липсата на гъвкавост в управлението на тягата на двигателите ги прави лесни плячки в случите когато реактивни изтребители са влизали във маневрен въдушен бой с витлови изтребители на съюзниците.
  По другата част, многобройните експерименти до момента доста категорично доказват че дисковидните летателни апарати са аеродинамически нестабилни. Същото важи и за недисковидните летателни апарати, които използват някакъв тип двигател като източник на подемна сила (не ги бъркай с хеликоптерите, те също използват крила). За управлението им са необходими компютърни командни системи, които са разработени едва през 70-те. Твърдението че гермаците са имали такива неща през 40-те дори не е научна фантастика (не казвам че твърдиш това).
  И трето, германците са имали такъв фантастичен брой революционни разработки, както действащи прототипи, така и мащанби модели, че дори само съществуващи на чертеж, че се появява меко казано съмнение защо всички те са известни в специализираната литература, а само прословутите летящи чинии никъде не са известни. 🙂 Та човек си мисли да не би да става дума за нещо подобно на прословутата теория че хитлер бил избягал на луната и там го били криели извънземни. 🙂

 15. Tonchev
  18 Dec 10
  10:31 am

  Ангеле
  Изглежда има недоразумение.
  Аз не съм никога твърдял, за каквито и да е преимущества на летящите чинии пред други летателни апарати или обратото.
  Аз само писах и дадох линкове да видиш реални такива за доказателство на Куонда ефект..
  Споменах германците, защото те първи в света са обърнали внимание на имплозията – изобретателят (1930) на такива машини е Виктор Шаубергер, който е австриец, но е работил и за Райха.

  А в последния ми пост отговоряв на твоя въпрос как да победим китайците в индустрията – краткият отговор е както американците. Да им даваме да прявят иновативни продукти (или части за тях) по наши проекти и патенти.

 16. Tonchev
  18 Dec 10
  10:43 am

  А иначе не е тайна, че Германците са атакували Англия (неуспешно) с безпилотни реактивни самолети-бомби. Тогава никоя друга армия не ги е използвала.

  Куонда ефектът се ползва не само за дисковидни летанлни апарати, но повече и за традиционни реактивни самолети виж на
  http://www.britishpathe.com/record.php?id=71394

 17. Ангел
  18 Dec 10
  11:17 am

  Разбрах какво имаш предвид, просто се опитвам да напртавя няколко дребни уточнения не свързани пряко с темата.
  Интересното при германците е че поради хроничен недостиг на суровини те никога не са били в състояние да направят някой върхов за времето си апарат. Върхов на книга поне. Интересното е е с малкото суровини и ограничените възможности за използване на конструкционни материали са успели да направят машини поне равностойни на по-високотехнологичните съюзнически. За това е интересна именно изпобретателността им в условията на криза. Дори американците години по-късно се провалят в космическата си програма (на знам дали си чел шегата за прословутия сТУПник) и едва след привличането на фон Браун програмата им тръгва напред. 🙂
  А за коанда ефекта и откривателя му съм чувал. Именно за това се дразна като видя по кръстословиците да питат за откривателя на реактивния двигател и да споменават Франк Уитл. Още през 1910-та Коанда лети (макар и под 100 метра) с първия реактивен самолет в света. Само че тогава се оказва че въпросния коанда ефект му проваля проекта.
  На мен наистина ми е интересно как ще се развият тези технологии. Последно съм чел за прототипи на въздушниколи, които предполагам че работят на подобен принцип.

 18. Tonchev
  18 Dec 10
  11:31 am

  Ангел
  Реактивният принцип на летене е известен още на древните китайци – реактивни стрели, например.
  Първата кола на Айзък Нютън от 17-ти век е била с реактивна парна машина.
  ……
  ………………..

  Както и да се въртят нещата около транспорта – едно е ясно. Сега, за да се преодолее гравитацията е нужна енергия.

  При надземния транспорт се преодолява триенето във въздуха и гравитацията.

  При земния транспорт се преодолява триенето на колелета в земята и гравитацията.

  Сега правим хибридно транспортно средство, което е близко по принцип до екранолет.
  Една от платформите, които използваме е свръхлеката кола СОЛЕКСТРА –
  http://solar.ecoteck.net/solex.html

  Другата платформа е на вода.

 19. Ангел
  18 Dec 10
  1:07 pm

  Имах предвид въздушно реактивен двигател, който използва въздуха като реактивен елемент и го задвижва чрез топлината на изгаряното гориво, а не ракетите които са известни още на китайците.
  А това за екранолета е много хубава новина. Ще чакаме с нетърпение развитието. 🙂

 20. Tonchev
  18 Dec 10
  1:46 pm

  Ние българите обичаме да чакаме:
  Да чакаме Освободителите
  Да чакаме по опашки
  ………..
  ……….
  А докато ние чакаме другите вървят напред.
  Резултатът от това чакане е известен и си го заслужаваме.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>