GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Светодиодна лампа за 3$ и живот 60 години

October 29, 2010

Светият Граал на икономичното осветление – евтина светодиодна лампа, която да се ползва в домовете, вероятно ще се появи на пазара в близките 2-3 години. Дните на компактните флуоресцентни лампи могат да се считат за преброени, след революционната иновация на екип от Cambridge University, който е разработил светодиодна лампа за 3 долара с продължителност на живота 60 години (или 100 000 часа). Освен това новата лампа не съдържа живак, още едно значително предимство пред CFL.

В лампата на екипа от Кембридж, с ръководител Colin Humphreys, се влага полупроводник – галиев нитрид, който е кристализирал върху евтина силициева основа. До неотдавна галиев нитрид се изработваше само върху подложка от сапфир. Освен че цената е десетократно по-ниска, с добавянето на фосфор, новите светодиодни лампи излъчват много по-приятна бяла светлина, за разлика от своите предшественици.

Оставаме в очакване на новини за GaN-светодиодните лампи, които биха оправдали всички очаквания и претенции към домашното осветление.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Енергийна ефективност, осветление, светодиодно осветление, Технологии за дома

 1. user
  29 Oct 10
  6:19 pm

  постоянно четем за такива неща,
  проблема е обаче, че като отида в магазина ги няма (на тази цена).
  дано по-скоро да излязат на пазара, а не да си останат поредната бомбастична еко новина.

 2. Blaster_
  29 Oct 10
  7:03 pm

  Незнам дали скоро ще можем да си ги купуваме на такава цена. Аз лично си поставих в кухнята светодиодни лунички 4х4,5 W и съм много доволен, ама са по 30 лева бройката. Тези от 5 лева, китайските, за нищо не стават.

 3. Blaster_
  29 Oct 10
  7:07 pm

  Иначе ако са по 3$ и са толкова качествени колкото говорят, преминавам изцяло на светодиодно осветление. 🙂

 4. Tonchev
  29 Oct 10
  7:51 pm

  Те повечето светодиодни лампи са китайски, а у нас почти всичките и то от най-некачествените и стари модели – у нас всички магазини почти са аутлет, но не всички го признават.

 5. user
  29 Oct 10
  8:32 pm

  е, то в бг винаги са най-големите боклуци на най-високите цени, няма нужда да си признават. който си мисли, че е нещо нещо друго, горко му.

 6. Tonchev
  29 Oct 10
  8:44 pm

  така е USER.
  Но съм чувал и такъв аргумент:
  „Скъпо е, защото оборотът е малък и търговците губят интерес“
  Има доста логика. Аз пред 20 години за първи път бях в Гърция и там бше всичко по-скъпо, отколкото в Германия, а заплатите бяха 2 пъти по-ниски. Ние вървим по този път и е близко денят, когато ще имаме сегашните проблеми на Гърция. само, че Гърция се измъква с хитра енергийна политика, а ние се набиваме с АЕЦ и на нас може би ще ни го набият, а на гърците може и да им се размине.

 7. user
  29 Oct 10
  9:12 pm

  aaa тончев, значи си чувал за economies of scale, ама не виждаш разликата между малък ветрогенератор и голям ошфорен ветро парк 🙂 (туй по повод „децентралната“ енергетика 🙂 )
  сегашните проблеми на гърция ги имаме вече. поне една от първопричините – станахме тъпа и мързелива нация.
  а това с набиването тепърва ще го видим. аз пък смятам, че най-много си го набиват тези, които сега правят безумни фотов. централи. щото тия чудовища се плащат от данъкоплатците/потребителите без някой да ги пита дали искат.

 8. Попов
  29 Oct 10
  10:53 pm

  Аз пък наскоро преоткрих обикновените луминисцентни лампи, само че с електронен дросел. Светва веднага, не примигва и не бръмчи. 🙂 Електрониката увеличава и живота на лампата, тъй като има по-малко паления. А пък и спектърът вече са го докарали – има тръби (да кажем 827 нм), които не са с оная дразнещо бяла светлина, което е много важно всъщност.

 9. Tonchev
  29 Oct 10
  11:07 pm

  User„
  Строил съм АЕЦ, може би преди ти да се родиш. Тогава нямаше вятърни турбини и фотоволтаици и при липсата на местни енергийни суровини и бързо растяща енергийна консумация беше сравнително приемлив проект. Не знаехме, че ще има Чернобил, а за другите аварии не ни казваха.
  Но сега да се прави АЕЦ Белене е просто ненужно за националнвата енергетика, защото и сега изнасяме ток. Ние теглим рисковете на АЕЦ и лапаме пушека на ТЕЦ, а не турците. Ако го построим, то още повече рискове за нас. Не говоря за огромните борчове които ще плащаме, ама през бюджета. да не говорим за здравето и човешкия живот. Приходите от износа за ток се крадат и НЕК е на дежурна загуба – хем печели от износа, хем му плащаме загубите. За хората няма никаква полза, а само загуба. Същото ще бъде и с новия АЕЦ. И тъкмо затова искат да го направят.

 10. Tonchev
  29 Oct 10
  11:22 pm

  User,
  В България малко фотоволтаици се правят и повечето са чужди. Те ще си прибират печалбите, но поне ние няма да теглим рискове и лапаме пушеци. То и български да са ФЕ€Ц печалбите пак ще идат в чужбина, както си е и сега.
  Колкото и АЕЦ да имаме, ще ги спрат, както спряха вече 4 блока, и ще внасяме зелен ток от чужбина. Спират и ТЕЦовете ни един по един. И така – двойна загуба – плащаме борчове на непълно работещи АЕЦ и внасяме скъп зелен ток. Ще оставят някои малки ТЕЦ за гъвкавост на системата и покриване на пиковете и дисбалансите от ВЕИ ЕЦ, защото водата за ВЕЦ все повече намалява – с 1/3 за последните 20 години.

  А 4 блока по 1000 MW e напълно неуправляема енергетика при малката ни консумация. Това е доказано невъзможно от системна гледна точка. Затова като/ако тръгне Белене ще спре Козлудуй и ще плащаме преждевременно за загробването му.

 11. Kolev
  29 Oct 10
  11:23 pm

  Тончев, мисля че проблемите нa Гьрция сa високият вьншен дьлг и огромният тьрговски дефицит. Е, с перки нямa дa подобрят нито едно от двете, точно обрaтното ще се зaбият още повече. А ние изобщо не трябвa дa трьгвaме по този пьт нa VEI или поне все още не. Зaщото този пьт може дa се окaже последният скок нa бaлкaнския льв. Сегa огромното ни предимство е нискaтa зaдльжнялост нa стрaнaтa и трябвa дa се вьзползвaме мaксимaлно от товa. което ще рече енергиинa ефективност и по-ниски дaньци зa производството, a не кaто сегa 20% ДДС. А aко вкaрaт и сaмо електронно рaзплaxхтaне нa териториятa нa цялaтa стрaнa, просто рaвни нямa дa имaт нaшите упрaвници 🙂
  Отностно лaмпичките, aко откритието е нaistинa успешно, след 6-7 години след кaто зaпочнaт дa се продaвaт по мaгaзини, ценaтa им може и дa бьде 3-5 $. Инaче преди товa – нямa кaк.

 12. Tonchev
  29 Oct 10
  11:33 pm

  Попов,
  Електронни дросели има отдавна. Но у нас във Вършец правеха жични преди 20 години. И затова лампите ни бръмчат.

 13. Tonchev
  29 Oct 10
  11:47 pm

  Колев
  Прав си. Засега. Гледай напред.
  Гърците икономически сега са зле и ще стават по-зле, но политически са добре. Те само приказват за ВЕИ и ако някой инвестира, то няма да са гръцки пари, защото просто ги нямат. Евентуално китайците, но не е сигурно.
  Ние обратното – пречим на ВЕИ и приказваме за газопровод Ю поток и АЕЦ
  Това е много слаба позиция пред ЕС и още по-слаба пред САЩ. Затова ние получаваме по-малко пари, отколкото даваме на ЕС, а сме най-бедната държава – това именно е слабата политическа позиция, която неминуемо ще се превърне и в икономическа слабост.
  Никога в историята на ЕС най-бедната държава не е била негов нетен донор – точно обратното.

 14. Tonchev
  30 Oct 10
  12:02 am

  USER
  нашата централизирана електрическа система има до 30% загуби и собствени нужди. Топлофикациите имат и повече и по-малко. Вятърните генератори в децентрализираната система, дори и да са 30% по-ниско ефективни, пак ще има по-малки рискове – спомни си през лятато 3 дни Сл. бряг без ток. А вятърните генератори са само елемент на децентрализиранат система и то не задължителен. като илюстрация виж един такъв патент на
  http://www.b2b.bg/A23.jpg
  Основното в него са земносвързани термопомпи с COP около 5 и слънчева когенарация с кпд над 80% . Освен това той постига климатизация, а топлофикацията само топли и то не винаги подходящо

  Виж

 15. Joro
  30 Oct 10
  8:40 pm

  Относно дроселите – жичният дросел също може да безшумен.
  Примерът ми е за осем ватов но съм правил Лум лампи и с 40 ватови.
  Жичният дросел не е за подценяване защото на практика трудно изгаря без причина (практиюески не остарява) и понася доста сериозни „токови удари“ за разлика от електронния. Е, минусът е че тежи…

 16. И аз мога да ви направя лампа за 3 долара и то веднага (при поръчка на прилично количество бройки), а не като кембриджките педали направили сме лампа – „Светият Граал на икономичното осветление“ и ….“вероятно ще се появи на пазара в близките 2-3 години“ – вероятното не сигурно, така че лапайте мухите още 2-3 години, надявайте се, пък ще видим…..все пак Кембридж е това не е майтап.
  led@mail.bg

 17. Joro
  23 Jan 11
  7:15 pm

  Ясно де, не си само ти. Хората просто си цинят труда…

  Аз мога за под два $.

  Някога като ученик (90-та година) си направих електролуминисцентен панел (две три години по), който светеше на проенлив ток оково 400-500 V или на около 800 – 1000 V постоянен (напрежението не е никакъв проблем). 2-3 содини по-късно подобни панели се използваха в пейджърите или електронните часовници с подсветка.

  Сайтът ти е интересен, но не мисла че двигателят на Бедини ще проработи. Тук има уловка де, но както е показано няма да стане.

 18. Tonchev
  24 Jan 11
  3:02 pm

  Най-големите измами с овър юнити обикновено стават с електрически машини. При тях често се спекулира с дефазираните електрически параметри.
  Иначе електрическите мотори са по-ефективни от ДВГ поне два пъти. Но за транспорта се ползват ДВГ за голяма радост на производителите и продавачите на петрол.
  Те затова не се заместват с електрически в масовия авто транспорт. А пък използването на слънчева в енергия в транспорта все още се смята за фантазия, независимо че всички космически кораби ползват само такава енергия. Но има и такива коли –
  вижте на http://www.b2b.bg/bgcar.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>