GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Най-голямата вятърна турбина и най-големият вятърен парк

June 1, 2008


На снимката:2.5 MW турбина Clipper – 7.5 MW-ият гигант „The Britannia” ще бъде доста по-внушителен.

И в днешния пост новините са две – обединяват ги няколко неща:

Първата новина идва от Острова – английската кралица чрез своята Crown Estate инвестира в най-голямата вятърна турбина, строена досега. Това е първият прототип от нова серия ветрогенератори, носещи името „The Britannia”, които ще се произвеждат от базираната в Калифорния компания Clipper Windpower. Кулата на ветрогенератора ще се издига на височина от 100 метра, диаметърът ще е цели 150 м и съоръжението ще генерира 7,5 MW елекроенергия. Досегашният рекордьор беше 7 мегаватовата Enercon E-126.

Този прототип е важна стъпка по посока на поставената цел UK да добива 33 гигавата електроенергия от offshore wind до 2020 г. Покупката е направена от Британската компания Crown Estate, която притежава по-голямата част от екваторията на британския бряг и редовно отдава под наем правата върху нея за изграждането на вятърни паркове, но досега никога не е инвестирала във ветрогенератори.
/Източник: Crown Estate Press Release/

Втората новина е от Съединените щати – един от петролните крале на Тексас, милиардерът T. Boone Pickens постави началото на милиардна инвестиция във вятърен парк в Тексас. За момента това е най-мащабното начинание в света в бранша – планирано е инсталирането на общо 2700 вятърни турбини. Капацитетът на ветрения парк ще бъде 4 000 MW, като първите 600 турбини, на цена от 2 млн. $ всяка, вече са поръчани в General Electric и ще генерират общо 1 000 MW електроенергия. Цялата инвестиция се очаква да бъде реализирана до 2015 г.

Впечатляващото в случая не е само мащаба на проекта, въпреки че инвестицията от 10 млрд. $ е изумителна. Според Guardian.co.uk „Фактът, че един петролен магнат насочва своето внимание към вятъра е показателен за това как се движат „тектоничните плочи в бизнеса”. Докато на енергията от вятъра все още се гледа като на маргинален и алтернативен източник, тя всъщност вече е на Wall Street.”
„Не смятайте, че съм станал зелен – казва Pickens пред Guardian – моят бизнес е да правя пари, и аз смятам че това ще ми донесе много пари!”
Източник: http://edition.cnn.com/2008/US/05/19/pickens.qa/

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: britannia, crown estate, GE, offshore, offshore wind, Pickens, t boone pickens, T. Boone, Texas, алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, ветрогенератор

 1. Има ли някаква информация за цената на произвежданият ток, за колко време се изплащат и т.н?

 2. Севдалина Пеева
  01 Jun 08
  7:04 pm

  В момента данните са, че един киловат електричество, добито от вятър има средна цена от 1 цент /това са само производствени разходи, не се калкулира инвестицията/. Но това е средно и твърде общо, изключително важни са характеристиките на конкретното място, където се изгражда централата. Освен това за 2007 разходите за инсталиране на вятърни съоръжения средно са били 1300 евро на киловат, и това е пак осреднено на база информация за всички мощности, изградени през годината worldwide. Не намерих никъде конкретни цифри за тези два проекта. Но ако се доверим на логиката, че колкото по-големи са отделните турбини и колкото по-големи са централите, толкова по-ниски са разходите за логистика, инфраструктура и прочие, то вероятно са достатъчно икономически изгодни. Той Pickens си го е казал – смята да направи пари човека.

 3. @Ангел
  по принцип мсиля че фото-електриците са по добрия вариант осбоенно за България.
  @Севдалина
  нормално е да направи пари човека, в Дания или Белгия всеки един човек от народа има по един такъв ветрогенератор … лошото е че тук в България подобни проект можеш да направиш само и единствено ако си мутраген иначе … жална ти маика

 4. Joro
  02 Jun 08
  1:19 pm

  @Севдалина
  Приеми моите искрени извинения, но една забележка.. Единицата мегават се изписва: MW (само с главни букви, ианче може да е миливат..) Аз също греша и то доста често..

  @Ангел
  Колкото до цената… Възобновяемите източници обикновено са най-скъпият начин все още за получаване на енергия.
  Инвестицията винаги се калкулира – все трябва да дойдат отнякъде пари, местоположението, после живота на съоръжението и как му се изменя ефективността с времето,и не на последно място текущтие и амортизационни разходи.
  Колкото до избор за алт енергоизточник- съгласен съм с „Крепостта Калето – Белоградчик“
  за BG добива от слънчева енергия е мисля е най-голям и в зависимост за какво се ползва и най-евтин – колекторите за отопление на вода със сигурност си струват парите, а това е енергия от слънцето.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>