GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Цветът на вятърните турбини има значение

October 30, 2010

Ново изследване, публикувано в European Journal of Wildlife Research разкрива, че цветът на вятърните турбини има значение за привличането на насекоми, птици и прилепи. Така се разкрива възможност да се намали броя на загиващите птици и прилепи. Вятърните генератори са оцветени масово в бяло или светло сиво, за да могат по-лесно да се впишат в средата и да не привличат погледите.

Но тези цветове се оказват притегателни за насекомите. Което пък на свой ред привлича хранещите се с тях прилепи и птици, които попадат на пътя на перките и загиват.

Идеята за подобно изследване дошла, след като друго изследване разкрило, че случаите на загинали птици и прилепи зависят от изобилието на насекоми и в Северна Европа и Северна Америка са най-чести през топлите летни нощи, когато насекомите са най-многобройни.

Екип от британския Loughborough University провел полеви опити, като били поставени цветни карти в съседство с 13-метрова вятърна турбина с 3 перки. Картите били в различни цветове – бяло, светло и тъмно сиво, синьо, червено и виолетово.

Самите учени били изненадани колко голямо значение може да има цветът за привличането на насекомите, и през деня, и през нощта.
Оказало се, че виолетовият цвят е най-малко привлекателен за насекомите.

Според статистиката годишно загиват от 1 до 3 прилепа на вятърна турбина.

По материали от: bbc.co.uk

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: вятърна енергия, Екология, енергия от ВЕИ

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>