GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Простите неща понякога са по-добри

June 3, 2008

В предишни наши статии сме представяли различни варианти за добив на електричество от морските вълни и течения .  Но проектът, който ще ви представим сега, се отличава с изключителна простота на замисъла и изпълнението.
Seadog Pump е помпена инсталация, произведена от базираната в Минесота компания Independent Natural Resources , която не прави нищо повече от това да изпомпва вода. Плаващата инсталация използва движението на вълните за задвижването на бутало, изпомпващо водата в отходна тръба. Събраната вода след това задвижва една съвсем стандартна турбина и произвежда електричество, а водата просто се изхвърля.(Credit: Independent Natural Resources)

Миналата седмица от компанията, заедно с екип от Texas A&M University,  потопиха първата демонстрационна инсталация в Мексиканския залив. Университетският екип е изчислил, че помпената инсталация има капацитет да преобразува 22 % от енергията на вълните в електричество. Изключително опростеният дизайн е гаранция, че системата лесно ще бъде скалирана. В конструкцията са вложени само стандартни компоненти и никаква електроника, което е залог за дълготрайна употреба в агресивната среда на солените морски води.
Първата промишлена инсталация е планирана за пуск в края на 2008 – началото на 2009 – очаква се само издаването на разрешения от съответните власти. Планирано е изграждането на морска ферма в Мексиканския залив от 18 помпени съоръжения, които да захранват с електричество завод за десалинация на морска вода.

Въпреки че всички видове инсталации за добив на електричество от морските вълни и течения са още в експериментален стадий, специалистите изчисляват, че добиваната по този начин енергия в следващите 10 години ще достигне количества от порядъка на гигавати. Така че можем да очакваме много новини в тази посока.

По материали от: news.cnet.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.

  1. Хитро

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>