GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

В Лондон започва инсталация на система за безжичен пренос на електричество

November 6, 2010


Във Великобритания наистина се подготвят за зелена революция в транспорта. В Лондон вече дебютира първата система за безжично зареждане на електрически автомобили. IPT (Induction Power Transfer) е първата подобна система на пазара, въпреки че преди нея са дискутирани много подобни концепции. Тя е продукт на стартиращата компания HaloIPT. От компанията описват тази уникална система за зареждане като възможно най-сигурния, ефикасен и ефективен метод за безжичен пренос на електричество и планират да инсталират специалните си зарядни падове по магистрала М25.

Принципът, на който работят тези модули е откритата преди повече от 200 години магнитна индукция. Индукционната система за пренос на електричество позволява зареждането на автомобили, които имат предварително инсталирани приемащи модули. Достатъчно е автомобилът да паркира или да се движи по път с излъчващи модули, за да зарежда батериите си. Ако основни пътни артерии бъдат снабдени с подобни индукционни модули, то това би удължило значително пробега на електрическите автомобили и би направило публиката значително по-благосклонна към тях.

IPT са съвместими с всички видове електрически превозни средства – автомобили, велосипеди и мотопеди, тежкотоварни електрически превозни средства. Индукционните модули могат да се ползват при всякакави атмосферни условия и дори не е необходимо превозното средство да се позиционира прецизно, за да започне зареждането. Системата е тествана със Citroen C1 – Evie, чиито батерии са се заредили за 6 часа.

“Системата за индукционно зареждане ще спомогне за премахване на бариерите пред масовото използване на електрическите превозни средства.“ – смята Anthony Thomson – CEO на HaloIPT.

По материали:  inhabitat

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: безжичен пренос на електричество, електрически автомобили, зарядни станции

 1. Ангел
  06 Dec 10
  11:03 am

  В такъв случай разбирам че остава проблема със серийното производство?
  Имам и няколко конкретни въпроса единия от които е свързан именно със споменатите двуместни микроколи, но за тях ще пиша на e-mail а, че не са за публично обсъждане.

 2. Tonchev
  06 Dec 10
  11:33 am

  В България, каквото и серийно производство на коли да се прави, едва ли ще бъде конкурентноспособно. Затова е добре да се направи проекта така, че да се изпълнява с евтини елементи от масовото производство. Колкото повече – толкова по ефективно. Но това е невъзможно, когато се ползват патенти. И затова такива коли се оскъпяват.Не само у нас. На Запад са много по-скъпи.

 3. alarmabg
  13 Dec 10
  2:16 pm

  С тази тема започнаха много дискусии много противоречия,но това е факт колкото и на повечето от нас да не ни им се иска всички автомобили в най-скоро време ще са на ток а това е един по лесен начин за зареждане то им,който е и сравнително бърз и има тенденции за развитие.

 4. Tonchev
  17 Dec 10
  12:54 am

  ДА
  Алармабг –
  Засега така изглежда.
  Виж повече за БГ слънчевата кола СОЛЕКСТРА на
  http://hybridcar.ecoteck.net/sol.html

 5. Щастливеца
  17 Mar 11
  1:58 am

  В едно нещо не ми допадат единственно електромобилите.

  ОК. Хубава е идеята да се намалят вредните въглеродни емисии във атмосферата от бензиновите изпарения отделяни от автомобилите.

  Но защо пак слагат ограничителна мярка на електротранспорта? под формата на мини електростанции.

  Защо не допуснат електромобили с електросоларни панели по тях? за да е независим транспорта от енергийната мрежа.

  Отговорът е! Че Цялата работа се опира пак до икономика и финансови задължения, с цел монополизиране на пазара на електромобили.

  Инак идеята е страшно добра и съобразена с опазването на околната среда. А и няма в крайна сметка трафика и индувидуалният електро транспорт да е зависим от доставките на петрол, и от капризите на луди диктатори като Кадафи например. И да им се пада на колене заради някой си и друг танкер петролец. А така изцяло енергийно независим ще стане света, и по чист от към вредни емисии ще се превърне нашата Планета Земя.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>