GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нonda air

November 27, 2010

Нonda air е концептуален модел, създаден за автомобилния гигант от дизайнерското студио на компанията в Пасадена,Калифорния, специално за Авто шоуто в Лос Анжелис.  Автомобилът ще тежи едва 360 килограма и ще се движи с компресиран въздух.

С помощта на турбо-вакуумна система и като използва въздушния поток, автомобилът ще може да увеличи пробега си с едно зареждане до 160 километра. За да се постигне ниското тегло, всички компоненти са закачени директно на шасито, с което са елиминирани всички ненужни части. Корпусът е изработен от пласмаса, произведена от растителни суровини.

По материали от: designboom

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Автомобили, иновативни идеи, оригинален дизайн

 1. крум
  28 Nov 10
  11:06 pm

  Дааа, премахнати са всякакви ненужни работи като покрив, стъкла, врати, тапицерия, климатик, системи за сигурност… Иначе като дизайн е страхотно, жалко, че за нищо не става.

 2. Tonchev
  29 Nov 10
  1:01 am

  Това е поредната рекламна новина на Хонда.
  Една реална компресорна кола 360 кг. следва да има огромен резервоар за сгъстен въздух, за да мине 160 km.

  По-лека, напълно реална и напълно екологична кола по БГ патенти от 100% рециклируеми метали в движение по улицата вижте на това видео

  http://www.youtube.com/watch?v=nIlm76IJ8A0&feature=related

 3. редовен
  01 Dec 10
  3:36 pm

  Г-н Тончев, май пада едната седалка след завоя… :)) А как стои въпросът с Корсата – успешен ли е проектът?

 4. Ангел
  02 Dec 10
  10:18 am

  Колите на сгъстен въздух са още по-задънена улица в транспорта и от двигателите с вътрешно горене. Топлинните загуби са толкова големи че единствено рекалмата и „еко“ шуменето около всеки нов в кавички метод за предвижване без двг са причината някои производители да произвеждат прототипи на сгъстен въздух. Честно казано електромобилите с всичките им недостатъци идващи от недостатъчно развитата технология на акомулаторите са с пъти за предпочитане пред колите на сгъстен въздух.

 5. Tonchev
  02 Dec 10
  11:23 am

  Ангеле,
  Този път имаш право. Но не забравяай, че големите камиони и автобусите често имат пневматични спирачки
  А от автомобил с пневматични спирачки до хибрид с пневматични регенеративни спирачки има само една техническа стъпка – но тя не е направена, защото такъв хибрид ще е по евтин от всички Приуси и подобни и няма да има проблем с батериите, защото просто не трябват.

 6. Ангел
  02 Dec 10
  11:42 am

  Не знам за цената какво е положението, но по принцип пневматичните системи имат вградения недостатък на свиваемостта на газовете и произтичащите от това топлиннизагуби. Едно от хобитата ми е свързано с пневматика, та често съм се сблъсквал с проблемите произтичащи от адиабатните процеси в газовете. За това предполагам че регенерацията на енергията при спиране е по-лесно реализируема и по-евтина при използване на електричество вместо на сгъстен въздух.

 7. Tonchev
  02 Dec 10
  12:04 pm

  Хидравличните регенеративни спирачки са в пъти по-евтини от електрическите.
  Най-ефективните регенеративни спирачки в при високи скорости са маховичните -като във Формула 1 след 2007

  Но най-ефективните и най-евтините регенеративни спирачки в градски трафик са хидравличните –
  Виж такава хибридна кола в движение у нас на
  http://www.tonchev.org/hcarbg.html

  В масово производство няма, нито хидравлични хибриди, нито двойни електр-хидравличини. Има само електрохибриди.
  Защо ли, защо ???

 8. ktamen
  03 Dec 10
  10:47 pm

  Защо в подобни проекти не се използва течен азот, вместо сгъстен въздух. Дюаровия съд едва ли ще е по-тежък от резервоара за сгъстен въздух. Трябва да се добави само подходящ топлообменник за изпарител. Ще има проблеми около прехвърлянето на азота от резервоара в изпарителя, но те не ми изглеждат толкова сложни.

 9. Tonchev
  03 Dec 10
  11:15 pm

  В подобни БГ проекти използваме сгъстен азот, не течен. Така например е в тази двойно хибридна градска кола –

  виж снимки и видео на http://www.b2b.bg/bgcar.html

 10. ktamen
  04 Dec 10
  10:03 pm

  Със сгъстен азот е същото като сгъстен въздух. Течния азот не е необходимо да е под налягане и резервоара въпреки двойните стени ще олекне, освен това пробега ще се увеличи няколко пъти. На мен ми изглежда много лесно да се направи, но щом не е направено досега явно има някаква проблем, който не забелязвам. Важен недостатък е например загубата на гориво дори когато колата си стои паркирана, но в много случаи това не е толкова важно.
  Какво пропускам?

 11. Tonchev
  05 Dec 10
  9:31 pm

  Пропускаш най-важното.
  Бизнесът не прави това, което на тебе ти изглежда най-лесно технически, а прави това, от което той печели най-лесно.
  Просто това са правилата на пазара. движи се от стремежа за най-голяма и лесна печалба. Ако това се постига с досегашни начини, бизнесът не вижда реални причини да спре да печели от тях, за да се насочи (дори частично) към новост, която обективно е по-рискова и в главите на хората-потребители не е вкарана още.

 12. ktamen
  06 Dec 10
  12:55 am

  Пропускам някоя техническа подробност. Ако наистина е толкова просто колкото си мисля аз, тази хонда горе щеше да е обурудвана и с един голям термос и пробега и щеше да се увеличи няколко пъти, хондата щеше да стане реално използваема и щеше да донесе реални печалби. А и шума (рекламата) около нея щеше да е по-голям.

 13. Tonchev
  06 Dec 10
  1:09 am

  В няколко изречения пропускаш много повече, отколкото казваш. Дори само технически.
  В последните десетина години Хонда е №1 по брой-произведени ДВГ. Те от това печелят най-много, фактически. А показаното е чиста реклама – такава кола е непраткична и те знаят много добре това. Затова, фактически, правят различни хибриди с електрорегенерация. независимо, че хибридите с хидрорегенеративни спирачки са технически по-добри, като леки коли, но са по-евтини и имат евтина поддръжка- затова и никой не ги прави. Пазарно по-добри са двойните хибриди – едновременно с електро и хидрорегенеративни спирачки. Те по себестойност са по-евтини от електрическите хибриди, но пазарно ще могат да се продават скъпо именно защото са ДВОЙНИ
  Виж и снимки и видео на http://www.b2b.bg/ecocar.html

 14. shmid
  09 Jan 11
  11:40 pm

  Използването на маховик би решило проблема при маломощните електродвигатели в автомобила, особено при режим на ускоряване…

 15. Tonchev
  10 Jan 11
  2:24 pm

  Маховиците по никакъв начин не могат да увеличат мощността, на който и да е двигател. Те се използват за акумулиране на енергия. А когато тя се използва в последствие (и работят в паралел с двигател) се получава фактическо увеличаване на мощността, на който и да е двигател.

  Акумулираната енергия може да се използва и самостоятелно за движение на автомобил, независимо дали с маховичен, електрически, хидравличен или друг акумулатор. Вижте български патентовани решения за това и коли в движение на http://www.tonchev.org/hcarbg.html

 16. shmid
  10 Jan 11
  9:16 pm

  Радвам се, че и вие смятате така..

 17. Tonchev
  10 Jan 11
  9:33 pm

  Маховиците при ДВГ се използват и за динамичен баланс на коляновия вал и за по равномерно въртене.

  А за регенеративни спирачки маховиците се използват отдавна при електро автобуси, трамваи, влакове, лифтове и др. подобни. А от 2007 година са разрешени за енергорегенеративните спирачки във Формула 1.

  Регенеративни спирачки при масови леки автомобили сега се предлагат с електрорегенарция – Приус и всички други електрохибриди, например.
  Но много по-изгодно технически, икономически, енергийно и експлоатационно са регенеративнти еспирачки да са с хидромашина и хидроакумулатор – хидравлични регенеративни спирачки – вижте как на
  http://hybridcar.ecoteck.net/dvoen.html

 18. shmid
  10 Jan 11
  11:30 pm

  Доскоро имах интерес към автомобилите, работещи със сгъстен въздух, но отскоро той се изпари…Простите сметки показаха, че резервоар със сгъстен въздух, с обем от 200 литра и налягане примерно 200 атмосфери, би дал автономен пробег м/у 5 и 10 км за автомобил с маса до 500 – 600 кг.
  За сравнение, батерия с маса около 200 кг, би била достатъчна, за да осигури на същия автомобил пробег от 70 – 80км.

 19. shmid
  10 Jan 11
  11:34 pm

  Останах силно озадачен от някои статии, публикувани от чужди автори, за автономен пробег от 150км на автомобил с въздушен двигател…

 20. Tonchev
  11 Jan 11
  1:28 am

  Сметките са долу-горе верни.
  Автомобилите на компресия имат известен смисъл, но не за пътища, а за ограничени площи – хангари, летища, мини и т.н. където е опасно да има електрически мотори и акумулатори.
  И разбира се там, където електромагнитните полета нямат вредно влияние. В този смисъл компресорният атомобил е не само екологичен, но и напълно здравословен. затова такива автомобили ще имат бъдеще но за ограничено приложение.

 21. Tonchev
  11 Jan 11
  1:35 am

  Една двуместна кола може да тежи с двама пътника около 300 кг. ние направихме такива – http://microcar.ecoteck.net

  А налягането в резервоара на компресорния автомобил (с кевларен балон) е обикновено в пъти по-високо от сметнатото по-горе. Тогава , с 200 кг (кола с шофьор) може да се изминат и повече от 60 km с едно зареждане. А това е среднодневен километраж за не малка част от света.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>