GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

„Наногъба” ще почиства нефтените замърсявания

June 5, 2008


Нов материал, представляващ мрежа от нановлакна, може да се превърне в мощно средство за почистване на нефтени разливи или за улавяне на органични замърсители в отпадъчни и подпочвени води. Потопена в смес от вода и петрол, мембраната с дебелина от само 50 микрометра абсорбира петрол, 20 пъти повече от собственото си тегло.

Нефтените разливи се третират по една и съща технология в последните 20 години – абсорбиращи материали като хартията например попиват петрол, в количество от 3 до 5 пъти повече от собственото си тегло. Синтетичните полимерни абсорбенти могат да поемат количества по-големи до 70 пъти от собственото си тегло. Но в същото време те абсорбират и вода. Докато новата наномембрана е силно хигроскопична. „Потопена във вода дори след месец тя остава суха” – казва Francesco Stellacci, професор по материалознание в MIT. Според него новият материал не е скъп за производство в големи количества и освен това може да се използва многократно. Именно последното му качество се счита като най-голямото предимство. За разлика от повечето хидрофобни материали, които са органични, тук се касае за неорганичен състав. Поради тази причина новият материал може да издържи температури до 600 градуса по Целзий, при които органичните материали се разрушават.

Когато „наногъбата” се напълни с нефт, тя просто се „изтисква” и се ползва отново. Мембраната е изградена от нановлакна от калиево-манганов окис, всяко с диаметър от 20 нанометра. Stellacci и неговите колеги използват метод, подобен на технологията за производство на хартия – те приготвят суспензия от нановлакната и след това я изсушават върху подложка. За момента те са изработили квадратни „кърпи” с размери 27х27 см., но считат че по-големи размери са напълно постижими.
Екипът от изследователи също така успял с помощта на новата наномембрана да раздели смес от почти еднотипни разтворители, като толуен и бензен. „Това е удивително, те имат почти еднакви молекули” – казва Joerg Lahann , професор по химия в Университета на Мичиган, – „ това означава широко приложение като средство за пречистване и разделяне на различни химични вещества.”
Изследователите от MIT се надяват, че новата наномембрана ще доведе до понижаване на разходите за почистване на нефтените замърсявания, причинявани от корабите, моторните лодки и петролната индустрия. Въпреки изказаните от други експерти съмнения дали наистина тя ще може да се ползва при почистването на големи петролни разливи, е сигурно, че ще има чудесно приложение в бита, в автомобилните сервизи и подобни по-дребни приложения.

По материали от Technical Review

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: замърсяване, инженерни предизвикателства, нанотехнологии, околна среда, пречистване на вода

  1. Много готина технология, браво!

  2. […] „Наногъба” ще почиства нефтените замърсявания (1) […]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>